Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det vore förödande för oss hbtq+personer.”

Människovärdet och kärleksbudskapet ska vara vägledande i Svenska kyrkan. Vi skulle aldrig beskylla någon som är fylld av kärlek för att vara syndfull på grund av könet på den hen är attraherad av, skriver Joakim Månsson Bengtsson, kandidat i kyrkovalet för Öppen kyrka – en kyrka för alla.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Joakim Månsson Bengtsson anser att ur ett kristet perspektiv är kärleken det största.

Bild: Emil Langvad

Annons

På söndag är det val till Svenska kyrkan. För att bemöta min kritik om att nomineringsgruppen Frimodig kyrka vill göra Svenska kyrkan hbtq+fientlig igen väljer Leonard Hagberg att hänvisa till ett mindre kontroversiellt utdrag från gruppens dokument ”På tal om äktenskap och vigsel – och kärleken” (Aktuella frågor 9/9).

Det tydligaste jag kan göra för att sprida information om vad Frimodig kyrka egentligen vill, är att hänvisa till samma dokument, men till en annan del av det. I den går det att läsa: ”Det är med förståelse av Bibelns undervisning om äktenskap och sexualitet, barn och gudsrelation som Frimodig kyrka intar ställningen att äktenskap är förbehållet relationen mellan en man och en kvinna, i deras vilja att vara varandra trogna livet igenom och ge en trygg uppväxt för barn. Vidare innebär detta att kyrkan inte ska viga samkönade par. Kyrkan har inte mandat att välsigna och uppmuntra något som Gud själv avvisar som ett brott emot hans vilja för mänskligheten. En förståelse som också den stora majoriteten av världens kristna håller för sann och de stora kyrkorna; katolska, ortodoxa, och karismatiska kyrkor bekänner sig till.”

Annons

Annons

Det är upprörande att Frimodig kyrka tar sig rätten att hävda att Gud avvisar samkönade par som ett brott emot hans vilja för mänskligheten.

Men det blir än värre. Här är ytterligare ett utdrag ur samma dokument: ”Vi kan här inte utveckla allt som rör HBTQ, men vill översiktligt problematisera de ideologiska strömningar som följer med den allmänna debatten om HBTQ-frågor. Bland annat rör vi oss i denna debatt mellan två olika utgångslägen i fråga om sexuell identitet. Ett utgångsläge är ett naturalistiskt förhållningssätt där sexuell identitet är något biologiskt medfött och därmed inget man kan ändra på eller välja bort. Med detta utgångsläge kommer uttryck som att upptäcka sin sexuella läggning och ”komma ut” i sin omgivning med sin sanna identitet. Det utgångsläge som kanske är mer rådande idag är ett socialkonstruktivistiskt förhållningssätt som ifrågasätter talet om biologiskt medfödd identitet och uppmuntrar i stället till att normkritiskt utforska olika alternativ och välja den sexuella identitet man själv vill. Den sexuella identiteten kan med detta bytas genom livet och man behöver inte heller begränsa sig till en sexuell identitet, utan ha flera identiteter samtidigt. Ingen av dessa två utgångslägen är fullt ut hållbara i ett kristet perspektiv.”

Annons

Därefter följer ett stycke om ”syndens verklighet” och sedan ”Pride betyder stolthet och uppmuntrar människor att vara just stolta över sig själva, sin självvalda identitet utan begränsande normer. Pride kan också översättas till högmod och får då än tydligare koppling till synden. Den synd som får människan att vilja ta Guds plats och oviljan att följa Guds Ord och bud.”

Annons

Frimodig Kyrka står långt från den nomineringsgrupp som jag tillhör, Öppen kyrka - en kyrka för alla. För oss är Pride stolthet, inte högmod. Ur ett kristet perspektiv är kärleken det största.

Öppen kyrka - en kyrka för alla vill att människovärdet och kärleksbudskapet ska vara vägledande i Svenska kyrkan. Vi skulle aldrig beskylla någon som är fylld av kärlek för att vara syndfull på grund av könet på den hen är attraherad av.

Öppen kyrka - en kyrka för alla står på hbtq+personers och priderörelsernas sida. Svenska kyrkan ska gå framåt i kampen för allas rätt till sin egen kropp, sin kärlek och sitt liv. Inte bakåt. Det vore förödande för oss hbtq+personer om Frimodig Kyrka fick ökat inflytande i Svenska kyrkan.

SKRIBENTEN

Joakim Månsson Bengtsson, kandidat till Lunds pastorat, Lund stift och kyrkomötet för Öppen kyrka – en kyrka för alla.

Annons

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy