Annons

Annons

Malmö

En av Malmös besöksmagneter kräver förbokning – även när Sverige öppnar

Den 29 september återöppnar Sverige efter pandemin. Men Malmö museer räknar med att behålla digital förbokning ett tag till.

– Vi har absolut tappat besökare, men vi planerar att ha kvar förbokning över novemberlovet, säger den tillförordnade enhetschefen Andreas Olsson.

Utanför entrén informerar Malmö museer om vad som gäller – att besök ska förbokas på nätet. Det systemet fortsätter förmodligen att gälla över skolornas höstlovet.

Bild: Peter Frennesson

Annons

I tisdags meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att nästan alla coronarestriktioner försvinner i Sverige den 29 september.

– Redan i slutet av månaden kan vi ha fulla salonger och läktare, sa kulturminister Amanda Lind (MP) då.

Men Malmö stad väljer fortfarande olika grepp på olika populära besöksmål.

I 280 dagar krävde Hylliebadet obligatorisk förhandsbokning, men som Sydsvenskan tidigare har berättat är badet nu öppet utan föranmälningar på vardagar.

Hylliebadet är ett populärt utflyktsmål – inte minst för barnfamiljer.

Annons

Detsamma gäller Malmö museer. Både Slottsholmen med akvariet – och u-båten och allt annat som finns över gatan i Teknikens- och sjöfartens hus.

Ovanligt få har passerat den uppstoppade giraffen i Malmö museers entré sedan pandemin inleddes.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Historiskt har en museibiljett fungerat till båda husen. Men under pandemin gäller separata inträden i varje byggnad. Därmed har biljettpriset också halverats, från 40 kronor till 20 kronor för vuxna.

I början av pandemin arbetade Malmö museer med plexiglasskydd, handsprit och informationsskyltar.

Förra sommaren fanns ibland väktare för att klara av flödet in. Sommarmånaderna är nämligen den absoluta besökstoppen på museet.

Museet stängde av pandemiskäl helt den 7 december förra året – och öppnade igen den 29 mars i år.

Annons

Sedan dess gäller separata inträden i de två husen. Bokade besökare släpps in i tre omgångar.

• Första tiden är tio till tolv. Sedan töms museet på besökare.

• Nästa tid är 12.30 till 14.30.

• Sista möjliga tid för museibesökare är 15-17.

Biljetter går att förboka digitalt. Successivt har antalet tillåtna besökare per tvåtimmarspass utökats. Just nu gäller max 130 besökare per tid på Slottsholmen och 80 på Teknikens- och sjöfartens hus.

U-båten U3 drar normalt många besökare till Teknikens- och sjöfartens hus. Just nu är u-båten stängd, av smittskyddsskäl.

Bild: Jenny Leyman

Annons

– Under sommaren har i stort sett alla våra tider varit fullbokade. Så är det fortfarande på helgerna, säger Andreas Olsson som är tillförordnad enhetschef för publikenheten på Malmö museer.

Annons

Hur många besökare har ni tappat?

– Vi har tappat, absolut det har vi gjort. Det har varit märkbart lägre än en normal sommar.

– Vår ambition är att ta bort förbokning och fasta tider. Men först ska vi utöka antalet besökare per tid och se hur det påverkar. Vi vill inte hamna i en situation där vi släpper helt fritt och sen måste införa restriktioner igen.

När tror du att förbokning försvinner på Malmö museer?

– Vi hade den diskussionen på ett möte i onsdags. Vi vänder frågorna fram och tillbaka. En liten vändpunkt är novemberlovet i skolorna, som ofta bjuder höga besökssiffror hos oss. Som det ser ut nu planerar vi att ha kvar förbokning över det lovet, säger Andreas Olsson.

– Vi vill att våra besökare ska få trygga besök där trängsel inte är en faktor.

Månskenshuggormar från Kina tillhör de utrotningshotade arter som har flyttat in i källaren på Malmöhus slott.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Annons

Trots färre besökare än vanligt händer det saker inne i museibyggnaderna. Sydsvenskan berättade nyligen att akvariet i slottskällaren arbetar med en ny profil – utrotningshotade fiskar och reptiler. I Teknikens- och sjöfartens hus pågår bygget av den stora vetenskapssatsningen Wisdome Malmö, med en domteater.

– Teknik ska installeras och det är osäkert när det blir helt klart, men ambitionen är att öppna nästa år, säger Andreas Olsson.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy