Annons

Annons

kulturKonferensen om Förintelsen

Showan Shattak
Toppmötet om Förintelsen riskerar att leda till en antisemitisk backlash

Säkerhetspådraget blir stort när stats- och regeringschefer kommer till Malmö i höst. Stadens invånare måste involveras mer så att Förintelsekonferensen inte bara uppfattas som en störning i vardagen, skriver aktivisten Showan Shattak (V).

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Showan Shattak är aktivist och fritidspolitiker för Vänsterpartiet.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Om mindre än en månad är Malmö värd för ett internationellt toppmöte, vars syfte är att motverka antisemitism samt föra vidare minnet av Förintelsen. Regeringen har bjudit in stats- och regeringschefer från 50 länder och företrädare för fyra globala techbolag till Malmömässan. Men frågan är: har man bjudit in Malmöborna att delta?

Idag presenterade polisen säkerhetsarbetet under forumet. Vissa platser i staden kommer inte att vara tillgängliga över huvud taget, medan andra platser kan ha omledd trafik. Det kommer att råda flygrestriktioner över staden.

Det är förståeligt att den råa samtiden innebär att mycket energi och resurser behövs för att säkerställa en problemfri vistelse för deltagarna. Men Malmöborna borde ha involverats tidigare och bättre i arrangemanget för att minska riskerna som säkerhetspådragen kommer att föra med sig. Eftersom Malmöforumet sköts fram på grund av pandemin fick arrangörerna ytterligare ett år till att arbeta med att skapa en förståelse för frågan, ett kollektivt engagemang och stolthet i relation till konferensen. Detta hade kunnat göras genom till exempel öppna arrangemang med deltagarprocesser inför konferensen.

Annons

Annons

Fortfarande har Malmöborna inte fått någon inbjudan till att engagera sig i konferensens innehåll och tema. Det är en missad chans för staden att bygga gemensamma värden kring kampen mot antisemitism, antiziganism och all form av rasism.

Första kännedom om Malmöforum för flertalet Malmöbor kantas nu istället av polisiära säkerhetsfrågor och svårigheter med rörligheten i vardagen. Det är en fenomenalt olycklig och oskicklig kommunikationsmiss av regeringen. I värsta fall kan detta leda till en backlash. Om Malmöborna bara märker av konferensen som en störning, utan att ha en förståelse för vikten av dess tema, är risken att man lägger skulden på dem som mötet har för avsikt att skydda – offren för antisemitism.

Än är det inte för sent. Stadens progressiva sociala rörelser har en lång historia av att skapa engagemang på kortare tid. Kunskapen och viljan finns där. Men för att kunna skapa något värdigt för Malmöborna måste initiativet och resurserna komma uppifrån. En utsträckt hand från arrangörerna till stadens invånare skulle kunna skapa ett lokalt engagemang och lämna positiva spår för lång tid. Förutom det behöver Malmöborna få kunskap om vad konferensen handlar om och varför den behövs. Då kan man väcka Malmös solidaritet med kampen mot antisemitism, antiziganism och rasism. Med den solidariteten kommer en bättre förståelse för det stora säkerhetspådrag som kommer påverka oss alla under några intensiva dagar i oktober.

Annons

Annons

Showan Shattak är aktivist och kommunpolitiker för Vänsterpartiet.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy