Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Att påstå att EU närmar sig ett nytt 2015 är inget annat än populism.”

EU:s medlemsländer måste ta ansvar och säkerställa omedelbara evakueringar och humanitära visum för att hjälpa människor att fly från talibanernas förföljelse, skriver Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En kvinna och hennes två söner på en flygplats i USA efter att de har evakuerats från Afghanistan. Foto: Gemunu Amarasinghe

Annons

Bilderna från flygplatsen har etsat sig fast på mångas näthinnor. De människor som av desperation och rädsla valde att hellre klamra sig fast på lyftande flygplan och falla mot döden än att stanna kvar när omvärlden lämnade Afghanistan. Flickor och kvinnor, journalister och människorättskämpar är särskilt utsatta.

De senaste 20 årens tydliga framsteg inom demokratin, jämställdheten och samhällsutvecklingen i Afghanistan är i fritt fall. Samtidigt pågår intensiva diskussioner i EU om eventuella konsekvenser av det våldsamma maktövertagandet. Röster höjs om att aldrig mer ”upprepa misstagen från 2015”, och visst var situationen ansträngd. Men ett ensidigt fokus på hur situationen i Afghanistan ska drabba EU, hur medlemsländerna ska skydda sina gränser och bygga allt högre murar mot omvärlden är ryggradslöst och hjälper inte den afghanska befolkningen.

Annons

Annons

Att påstå att EU närmar sig ett nytt 2015 är inget annat än populism genom att spela på den våg av främlingsfientlighet som medvetet piskas upp av främst moderater och sverigedemokrater. Det finns ingenting som talar för att en liknande situation är i antågande.

Förra veckan fick vi i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri och rättigheter rapporter från ansvarig myndighet och expertrådet ECRE, European Council on Refugees and Exiles. De visar att till och med en osannolik utveckling, där 50 procent fler människor tar sig från Afghanistan till EU jämfört med 2019, ändå vore fullt hanterbar för EU och dess medlemsländer. Att sprida panik om en ny flyktingvåg likt 2015 är med andra ord både oseriöst och orealistiskt.

EU är fullt kapabelt att ta emot betydligt fler människor än i dagsläget. Det är inte medlemsstaternas samlade kapacitet, utan viljan att sätta solidariteten först, som avgör hur många människor på flykt som får chansen att starta ett nytt liv i Europa.

Situationen i Afghanistan måste ses i ljuset av vad den är – en humanitär katastrof som en konsekvens av ett stort misslyckande som kvinnor och barn får betala priset för. Att omvärlden nu lämnar deras öde i händerna på talibaner och IS är ovärdigt, oanständigt och bortom all acceptans.

När USA och EU-länderna drar sig undan vädrar andra stater morgonluft. Ryssland och Kina har tät kontakt med talibanregimen.

Kina har redan lovat både ökat bistånd och vaccindoser. En nära relation mellan talibanerna och den kinesiska regimen – dessa tyranniets främsta förkämpar – kan få stora konsekvenser för både närområdet och resten av världen.

Annons

Och en sak är säker: varken Kina eller Ryssland kommer att kämpa för kvinnors, barns, människorättskämpars eller journalisters rättigheter. Kinas och Rysslands erkännande av talibanstyret får aldrig legitimera regimen. Det måste vara Sveriges och EU:s övertygelse och utgångspunkt i alla steg framöver.

Annons

Idag, torsdagen den 16 september, tar EU-parlamentet ställning till en resolution om situationen i Afghanistan. Vi i de gröna partierna har tydliga krav: fortsätt med det humanitära biståndet från EU, erkänn aldrig talibanernas styre men använd alla diplomatiska verktyg för att ställa krav på den afghanska regimen att tillgodose flickor med skolgång och respektera grundläggande mänskliga rättigheter.

Kommissionen och medlemsländerna måste säkerställa att EU:s asyl- och migrationsfond används och når afghanska medborgare i närområdet.

EU:s medlemsländer måste ta ansvar och säkerställa omedelbara evakueringar och humanitära visum för att hjälpa människor att fly från talibanernas förföljelse.

Men EU måste också göra sin del i att stärka arbetet med vidarebosättningar av människor på flykt till EU från Afghanistans grannländer. Om nödvändigt måste EU också aktivera den tillfälliga skyddsmekanism som gör att medlemsstaterna solidariskt delar på ansvaret, samtidigt som EU säkerställer rättssäkra asylprocesser.

EU-kommissionen måste uppmana alla medlemsländer som överväger fortsatta utvisningar att omedelbart upphöra med det.

Annons

Afghanistan är inte ett säkert land. Omvärlden riskerar att alltför lättvindigt att gå vidare. Snart kommer någon annan fråga att prägla nyhetsflödet. För varje dag som situationen i Afghanistan normaliseras, sviker vi de afghanska flickorna. Det måste vara dem vi fortsätter att kämpa för.

SKRIBENTEN

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.'

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan