Annons

Annons

Dygnet Runt

Malmös rosa enhörning nominerad till designpris

Den rosa Pride-enhörningen på Gustav Adolfs torg blev omdebatterad värre, både för kostnad och utseende. Men nu är enhörningen nominerad till Svenska designpriset. Fast nästa gång Malmöborna får se den kommer den att se annorlunda ut.

Foto: MK Illumination.

Annons

Den 14 maj i år fick Gustav Adolfs torg en ny invånare i form av en rosa enhörning på ett pridefärgat podium. Enhörningen var en del av Malmö stads gestaltningsarbete och var tänkt att ge fokus till att World Pride skulle arrangeras i Köpenhamn och Malmö i somras. Men den skulle ha ett längre liv än så, för planen var att den skulle kunna flyttas runt i staden, ungefär som den stora vita lampskärmen som har setts runtom i Malmö.

Men enhörningen togs inte bara emot med öppna armar, utan det drog också igång en diskussion om att Malmö stad lagt 850 000 kronor på verket. Det fanns också kritiker som menade att den helt enkelt var ful.

Annons

Till och med Malmös eget kommunalråd Andreas Schönström, som beställt enhörningen, sade till tidningen QX att ”ska jag var ärlig så tycker jag att den är så ful att den blir snygg. Jag hade aldrig tagit hem den och ställt den i min trädgård”.

Annons

Men nu står det klart att enhörningen är nominerad till Svenska designpriset. Rättare sagt är det Malmöföretaget MK Illumination som är nominerat för utformningen och mer i detalj är det Camilla Eriksson och Sofia Hallencreutz som står bakom designen.

Enhörningen är en av sju nominerade i klassen ”Monter och event” och tävlar där med bland andra P3 Guld och Grammisgalan.

Nu pågår en omröstning och vinnarna tillkännages vid en ceremoni på Berns i Stockholm den 14 oktober.

Det finns dock ingen anledning att gå till Gustav Adolfs torg för att träffa den nominerade, för den står den inte kvar.

Var är enhörningen?

– Vi har tagit in den för att få vila och repareras. Sen ska den få en ny skrud. Den kommer ut i staden igen i slutet av november, säger Erland Weerasinghe som är enhetschef på Fastighets- och gatukontoret i Malmö.

Annons

Redan tidigare har det sagts att enhörningen kan komma att byta skepnad och anpassas till arrangemang som julutsmyckning.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy