Annons

Annons

Minnesord om Göran Zachrisson

Journalisten Göran Zachrisson, Djursholm, har lämnat oss. Han sörjes närmast av sonen Petter, bröderna Björn och Johan, svärdotter Johanna, partnern Jutta, kollegor och många vänner.

Annons

Göran och jag (undertecknad) åt många år kräftor tillsammans, hemma eller på någon brygga i skärgården. Vi var alltid iförda vår traditionella klädsel (eller oklädsel), bar överkropp, röd toppluva,röd scarf, och stor haklapp med kräftmotiv. Livliga diskussioner om allt - politik, sport, äktenskap m.m. Ja ibland får även döden ett kapitel. När vi, minns jag, kommer in på döden vid ett tillfälle, bestämmer vi att den som överlever den andre skall skriva en runa om den andre. Jag är nästan 10 år äldre än Göran så vi förutsatte att Göran skulle skriva min runa.Men så blev det ju inte.Här således en runa om en nära vän sedan 60 år. Gunilla, Göran, Ulla och jag bodde grannar i Djursholm, umgicks nästan dagligen, spelade golf, åkte utomlands tillsammans, åkte skidor i alperna, firade nyårsaftnar tillsammans m.m.Det har skrivits så mycket om Göran - Hans journalistiska gärning, hans annorlunda språkbruk, hans förkunskap om den han skulle kommentera, hans förmåga att förmedla på ett konstruktivt sätt att t.o.m icke golfare blev intresserade att börja spela golf. Han var unik!Ja, allt detta har beskrivits utförligt.Däremot vill jag skildra en annan sida av Göran. Hans integritet. När jag som researrangör i början av 60-talet lanserade en nyhet för svenska utförsåkare - Frankrike och Schweiz. Min vän Göran erbjöd sig skriva några artiklar förutsatt att jag bekostade resan.Göran kommer hem, kontaktar mig och påpekar att resan var katastrof, reseledningen urusel, dåligt hotell m.m. Han vägrar att skriva något och frågar om priset för resan. Ca 4 000 kr säger jag. Han tar fram plånboken och betalar 4 000 kr.Detta tycker jag, mer än något, hedrar Görans journalistiska kall - ej låta sig behärskas av snöd vinning.Alla runor skildrar ju alltid den avlidne i positiva ordalag. Jag är rädd att det inte alltid stämmer... Däremot beträffande Göran gäller tveklöst det latinska uttrycket " De mortuis nihil nisi bene" - om de döda inte annat än gott. Ingemar Kullenberg

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy