AnnonsKraftringen

P-huset som laddar bilarna med solenergi

Självförsörjande parkeringshus och innovativa byggtekniker är några av satsningarna bakom framtidens hållbara stad. Redan nu finns ett unikt mobilitetshus i centrala Lund där solenergin inte bara laddar elbilarna som står parkerade, utan även lagras för molniga dagar.
– Det är en cirkulär lösning som tillvaratar den energi som inte används direkt, säger Malin Friis på Kraftringen.

Ljuset flödar genom det transparenta taket och bildar ett vackert rutmönster på översta våningen. Men mycket av solljuset fångas upp innan det når betonggolvet. Taket består nämligen av drygt tusen genomskinliga solpaneler som tillsammans kan generera upp till 300 kW – energi som används till att ladda elbilar och lysa upp garaget.

– Det som gör parkeringshuset Svane unikt är att det även finns ett batterilager där energin kan lagras och nyttjas vid rätt tillfälle, förklarar Malin Friis som är strategisk key account manager på Kraftringen.

Malin Friis, strategisk key account manager på Kraftringen.

Solcellslösningen i kombination med batterilagret innebär att all energi som skapas stannar i fastigheten och gör att den kan vara helt självförsörjande stora delar av året. De nya mobilitetshusen som byggs ska användas som mer än bara parkering, berättar Malin Friis.

– Man försöker integrera parkeringshuset med andra servicefunktioner, till exempel biltvätt, cykelreparationer och annan verksamhet. Sen finns det en massa smarta lösningar där man med sensorteknik kan mäta exempelvis lediga p-platser, rörelsemönster och temperatur, säger hon.

Magnus Ericson, utvecklingschef på LKP som äger parkeringshuset, ser stora fördelar med ett solcellstak:

– Under ett genomsnittsår kan vi leverera energi till elnätet som motsvarar 150 000 mil för landets elfordon eller en fulltankning av en fjärdedel av alla elbilar i Sverige..

På andra sidan Lund, i den framväxande stadsdelen Brunnshög, finns ett annat innovationsprojekt som också nyttjar Kraftringens solenergi. Det är bostadshuset Xplorion som har försetts med 140 solpaneler som främst används för att ladda hyresgästernas elcyklar och poolbilen. Överproduktionen kan på sikt användas som hushållsel eller föras tillbaka i elnätet och på så sätt minska effektbehovet. Självförsörjande lösningar blir allt vanligare i nybyggnationer, förklarar Malin Friis.

– Vi tittar på hur vi kan använda vätgas för att lagra förnybar sol- och vindkraft. Det tror jag kommer att bli nästa grej. För oss är det viktigt att hitta nya, innovativa samarbeten som skapar långsiktigt hållbara energilösningar, säger hon.

Foto: Klas Andersson, LKF.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan