Tjugo minuter. Längre tid än så har inte socialministern och hennes stab avsatt för mötet. Bilfärden från Lund till residenset i Kalmar där ministern arbetar och där de ska träffas tar tre timmar.
Men Jenny Cederblad och Petra Hultberg tycker att resan är mödan värd. I bilen passar de på att ta reda på så mycket som möjligt om ministern i sociala medier.
– Hon har en hund som heter Tage. Man och ett sommarhus. Hon är alltså en vanlig människa, det gör mig lite mindre nervös, säger Jenny Cederblad.
– Fast det känns ändå som det är mycket press på oss, säger Petra Hultberg.
Ända sedan beskedet för mer än ett år sedan om de nya arbetstiderna har personal vid kommunala äldreboenden protesterat – från Kalix i norr till Ystad i söder.
Annons
Annons
– Vi startade ett upprop på Facebook. Gruppen har över 13 000 medlemmar, säger Petra Hultberg.

Petra Hultberg och Jenny Cederblad är nervösa inför mötet med socialministern. De skrev till ministern i februari och fick svar i juni. Nu ska mötet äntligen bli av.
Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
I sin väska har hon en kartong med 6 600 namnunderskrifter från arga undersköterskor som hon strax ska överlämna till ministern. Kartongen innehåller även utdrag ur personliga brev med berättelser om vad de nya arbetstiderna har inneburit.
– Det är gripande läsning. Några har tvingats överge fasta tjänster för att i stället arbeta som timvikarier eftersom de inte orkar. Andra berättar att de är långtidssjukskrivna för utmattning och depression. Såväl dag- som nattpersonal har drabbats eftersom man måste jobba kortare pass men oftare, säger Petra Hultberg.

Lena Hallengren tog emot Petra Hultberg och Jenny Cederblad i residenset i Kalmar.
Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
Men nu öppnas dörren till residenset och undersköterskorna visas upp för en pampig trappa med röd matta. Och där står hon, socialministern som de nu sätter sitt hopp till.
– Välkomna, säger Lena Hallengren och tar med dem in i ett mindre rum med gröna Carl Malmsten- möbler.
Målet med de nya arbetstiderna har undersköterskorna ingenting emot: att möjliggöra fler heltidstjänster och avskaffa delade turer. Men priset är för högt, förklarar de för Lena Hallengren.

Före hälsoschemat arbetade Jenny Cederblad i fem nätter och var därefter ledig i fem dagar. ”Det var perfekt.. Det tar tid att vända dygnet”, säger hon.
Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
Annons
Jenny Cederblad som har jobbat natt i tjugo år tar sig själv som exempel: med det nya schemat arbetar hon nu varannan helg i stället för var tredje. Och i stället för en långledighet på fem dagar som tidigare får hon nu bara ledigt i tre dagar i följd. Hon måste även arbeta kvällar och vara beredd att hoppa in på olika enheter.
Annons
– Det är ohållbart, säger hon.

”Jag tänker att det är under en speciell tid ni har kämpat med tanke på den verksamhet ni är i”, säger Lena Hallengren.
Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
Lena Hallengren sitter lätt framåtlutad och lyssnar intensivt.
– Mitt i pandemin. Jag tänker att det är under en speciell tid ni har kämpat med tanke på den verksamhet ni är i, säger hon och frågar sedan:
– Hur mycket har detta egentligen spridit sig i Sverige? Många kommuner har ju tagit bort delade turer utan att personalen måste arbeta varannan helg.
I minst sjutton kommuner, uppger undersköterskorna och berättar att flera kommuner har valt att pausa hälsoscheman efter de högljudda protesterna.
Lena Hallengren frågar om de fått facklig stöd och jo, det har de fått, åtminstone initialt. Skyddsombuden vid Lunds 13 särskilda boenden krävde i våras en riskbedömning av de nya arbetstiderna. Det resulterade i en kompromiss mellan arbetsgivaren och facket.
– Men tyvärr låter det mycket bättre än vad det är. Ramarna ligger kvar, det enda vi kan påverka är hur dags vi ska börja, säger Petra Hultberg.
Annons

”Jag tänker att många kommuner nog verkligen vill försöka få bort delade turer”, säger socialminister Lena Hallengren.
Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
Lena Hallengren berättar om den digitala presskonferensen som hon och statsministern har hållit för bara några timmar sedan. Där meddelades att äldreomsorgen ska stärkas med 2,5 miljarder kronor. En del av pengarna kan kommunerna själva bestämma över, enligt Hallengren.
Annons
– Det finns en hel del verktyg för kommunerna att ta till. Vill man ta bort delade turer och plocka in lite mer personal för att få ihop det så finns verkligen den möjligheten, säger hon.
– Och jag tänker att många kommuner nog verkligen vill försöka få bort delade turer. Man har intentionen som är god men man är inte kreativ, hittar inte modellen, fortsätter hon.

”Det sliter på kroppen att ha så här hårda scheman”, säger Petra Hultberg. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN
Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
Petra Hultberg ser tveksam ut. Hon tycker att det känns som att kommunerna gör dessa scheman för att undersköterskorna inte ska orka arbeta heltid och istället gå ner till deltid. Men hon håller med ministern om att kommunerna inte är tillräckligt påhittiga.
– De hade kunnat låta oss göra schemat, låtit undersköterskorna påverka. Det är det vi vill, bli involverade. I stället känner vi oss helt överkörda, säger hon.
Lena Hallengren påpekar att regeringen har infört äldreomsorgslyftet och gett stora årliga resurstillskott till äldreomsorgen.
– Det måste jag ju ändå få chans att säga, det är väl också det ni har kommit hit för att få veta – vad gör ni åt det här?
Annons
– Jag hoppas verkligen att man använder de resurser som finns. Det handlar om årliga pengar.
Petra Hultberg och Jenny Cederblad undrar vart dessa pengar tar vägen.
– Vi ser bara nedskärningar. Vårdtagarnas mat har blivit sämre, det serveras ingen frukt och ingen juice längre, säger Jenny Cederblad.

På ministerpromenad genom Kalmar. Fr v Lena Glans, politiskt sakkunnig, socialminister Lena Hallengren och undersköterskorna Jenny Cederblad och Petra Hultberg.
Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
De tjugo avsatta minutrarna har blivit trettiofem. Mötet avrundas och ministern får kartongen med namnunderskrifterna. Sedan tar hon undersköterskorna på en kort promenad genom Kalmar för att visa dem var restaurangerna finns.
Annons
Jenny Cederblad och Petra Hultberg ser glada och lättade ut.
– Hon var ju jättetrevligt. Och bara en sån sak – att få en guidad tur av en politiker, säger Petra Hultberg.
Något löfte från ministern om ett generellt stopp för hälsoschema fick de inte.
– Fast vi visste ju att mötet inte skulle leda till något konkret. De sa vi båda från början. Hur det än är så ser de inte vår värld. Men man måste ju kunna ta bort delade turer och ändå ha bra scheman, säger Jenny Cederblad.
– Det är en kamp som bara den envise vinner. Och det är vi, säger Petra Hultberg.
Fakta
Hälsoschema – bakgrund
Hälsoschema innebär nya schemaläggningar som ska möjliggöra fler heltidstjänster och avskaffandet av delade turer. Hälsoscheman kan se olika ut men kan innebära kortare men fler nattpass, arbete varannan helg och resurspass där medarbetaren får jobba på andra enheter.
Äldreomsorgspersonal i många kommuner protesterar mot de nya arbetstiderna. I Lund har undersköterskorna demonstrerat på gatorna. Hundratals anställda skrev under en protest som överlämnades till politikerna. Några startade ett Facebook-upprop som tusentals personer i hela landet har undertecknat.