Annons

Annons

kulturKonferensen om Förintelsen

Charlotte Wiberg
Varför skulle judar få skulden för störningar vid Förintelsekonferensen?

Charlotte Wiberg svarar Showan Shattak: ”Underförstått finns ett budskap om att judar måste hålla sig på mattan, inte ta plats, inte vara ett störningsmoment – för om de framstår som det, då växer judehatet.”

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Malmös synagoga under polisbevakning.

Bild: Patrick Persson

Annons

Showan Shattak har en poäng i sin text (Sydsvenskan 14/9) om Förintelsekonferensen i Malmö. Den gäller för många stora toppmöten i viktiga frågor: Gräsrotsaktivism verkar inte tas tillvara, befolkningen blir inte involverad.

Å andra sidan är det just en stor internationell konferens det handlar om och även om det skulle ges plats åt mer lokalt betonade inslag i den skulle den innebära vissa mindre störningar i Malmöbors liv.

Lite trafikstörningar. Är det verkligen något som föder hat mot judar? I så fall är det riktigt sjukt. Shattak presenterar det däremot som om det vore närmast naturligt. Texten har, även om det naturligtvis inte är avsiktligt, nästan karaktären av ett hot: ”Släpp in oss Malmöbor i processen, annars kommer judarna att bli ännu mer hatade!”

Annons

Showan Shattak är aktivist och kommunpolitiker för Vänsterpartiet. Han har tidigare bland annat engagerat sig emot antisemitism i samband med protesterna mot Israel i våras.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Nu är det ju inte judar som håller i konferensen. Men de är associerade med den. Och underförstått finns ett budskap om att judar måste hålla sig på mattan, inte ta plats, inte vara ett störningsmoment – för om de framstår som det, då växer judehatet. Judar tycks inte vara en del av Malmös befolkning i det resonemanget. De ryms inte i bilden av de arga Malmöborna.

Men visst, de är en liten grupp. Den judiska minoriteten i staden har ju minskat rejält, och antisemitismen är en stor faktor i det. Detta har Shattak som aktivist och politiker för Vänsterpartiet alla möjligheter att arbeta mot. Vänsterpartiet, som ser sig som ett antirasistiskt parti, är extremt dåligt när det gäller att motverka antisemitism.

Annons

Att V-politikern Lena Rosén var med och arrangerade ett seminarium med Förintelseförnekaren Jüri Lina nyligen sågs inte som ett problem av den lokala gruppledaren. En Kristianstadsmedlem fick sprida antisemitiska myter på den lokala hemsidan. I de här fallen agerade partiet efter ett tag. Men Torbjörn Björlund, före detta riksdagsledamot och sedan länge ordförande för Vänsterpartiet Uppsala, får år efter år länka till extremister och antisemiter i sin väldigt enträgna ”Israelkritik” på Facebook utan att något händer. Pressekreteraren Sam Carlshamre avfärdar aggressivt den som talar om antisemitismen inom brittiska Labour (utredd och bekräftad av Equality and Human Rights Commission) och kallar det desinformation.

Annons

Ja, jag skulle faktiskt vilja föreslå Shattak att han sätter i gång ett massivt upplysningsarbete om antisemitism i sitt eget parti till att börja med.

Annons

Om han nu klarar av att ägna sig åt antisemitism som ett problem i sig. För i sin artikel kan han inte tala om antisemitism utan att samtidigt ta upp antiziganism och annan rasism. Jag undrar varför. Visst är det viktigt att tala om alla former av rasism. Och kunskapen om folkmordet på romer, Porajmos, är alltför låg. Men nu är detta en konferens om Förintelsen och antisemitism. Är det fel? undrar jag.

Om något bekräftar Shattak ofrivilligt det fortsatta behovet att tala om och nöta in kunskap om just antisemitism.

Charlotte Wiberg är frilansskribent.

Läs Showan Shattaks debattartikel: ”Toppmötet om Förintelsen riskerar att leda till en antisemitisk backlash”

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy