Annons

Annons

Politik i Malmö

Förre M-toppen Tegnhammar får 66 209 kronor i månaden – utan att jobba

Torbjörn Tegnhammar lämnade hastigt politiken en fredagskväll – efter anklagelser om olämpligt beteende från flera kvinnor. Nu får M-toppen 66 209 kronor i månaden utan att lyfta ett finger. Förra året betalade Malmö stad ut 2,9 miljoner kronor till 17 tidigare toppolitiker.

Torbjörn Tegnhammar hoppade av som kommunalråd efter anklagelser om olämpligt beteende från flera kvinnor. Med start denna månad börjar han lyfta ersättning på 66 209 kronor i månaden – utan att behöva arbeta.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Det pågår provval i Malmömoderaterna. Partiet söker ett nytt toppnamn inför valet om ett år.

Malmös tidigare M-ledare Torbjörn Tegnhammar avgick hastigt fredagskvällen den 20 augusti. Ett par dagar tidigare hade han tagit timeout, efter anklagelser från flera kvinnor om olämpligt beteende.

I det här mejlet, skickat söndagskvällen den 22 augusti, meddelar Torbjörn Tegnhammar att han vill lämna alla uppdrag i Malmö stad. Men han sitter fortfarande kvar i hamnbolaget CMP:s styrelse.

Annons

Annons

En kvinna polisanmälde Tegnhammar för sexuellt ofredande, en utredning som lagts ner.

Tegnhammar blev kommunalråd efter valet 2014 och hade totalt hunnit tjänstgöra i sex år och åtta månader när han lämnade.

Kommunalråden är kommunens toppolitiker. Men de omfattas inte av anställningstrygghet och får sina förordnanden fyra år i taget. Vid avgång har de rätt till ekonomiskt stöd, utan att behöva betala någon a-kasseavgift.

Den 3 september undertecknade Torbjörn Tegnhammar sin ansökan om stöd.

Den 3 september undertecknade Torbjörn Tegnhammar den här blanketten som, om han inte tjänar något annat, ger honom rätt till 66 206 kronor i månaden 18 månader framåt.

Bild: Olof Westerberg

Annons

Tegnhammar omfattas av Malmös senaste avtal för omställningsstöd och pension till tidigare förtroendevalda – som beskattas.

Annons

För Tegnhammars del blir ersättningen 85 procent av hans årsarvode från Malmö stad vid avgång.

Det betyder att han, med start nu i september, får 66 209 kronor i månaden. Det motsvarar medianlönen för svenska distriktsläkare.

Sydsvenskan har sedan avgången – och även i arbetet med den här artikeln – aktivt sökt Torbjörn Tegnhammar för kommentarer. Han har inte återkommit.

Tegnhammar har också rätt till ”aktiva omställningsinsatser”. Han kan till exempel begära att Malmö stad ska betala för någon form av jobbcoachning eller en kurs för maximalt 47 600 kronor.

Torbjörn Tegnhammar i talarstolen i Malmö kommunfullmäktige. Det uppdraget har han lämnat och i fullmäktige ersätts han av Linda Obiedzinski (M).

Bild: Lars Brundin

Annons

Men Torbjörn Tegnhammar vill inte gå på kurs. Han vill, enligt ansökan, bara ha pengar 18 månader framåt - alltså till och med mars 2023.

Avtalet Torbjörn Tegnhammar nu kan leva på har klubbats i Malmö kommunfullmäktige och omfattar politiker med stora uppdrag från alla partier. Ursprungligen kommer modellen från Sveriges kommuner och regioner. (SKR). Liknande lösningar finns även i andra kommuner.

Annons

– Malmös kommunfullmäktige har gjort vissa förändringar från SKR:s förslag. I Malmö gäller samordning numera redan från den första månaden, säger Annelie Gustafsson på Malmö stadskontors HR-avdelning.

”Samordning” betyder att andra inkomster påverkar politikerpensioner och omställningsstöd.

Torbjörn Tegnhammar får maximalt tjäna ett prisbasbelopp, 47 600 kronor, om året för att stödet inte ska påverkas. Alla inkomster över ett prisbasbelopp dras av från ersättningen från kommunen.

Torbjörn Tegnhammar sitter ännu så länge kvar i styrelsen till hamnbolaget Copenhagen Malmö Port (CMP). Ersättningen därifrån, 140 000 kronor om året, kommer om han sitter kvar att minska hans politikerpension.

Bild: Patrick Persson

Annons

Som Sydsvenskan tidigare har berättat sitter Torbjörn Tegnhammar fortfarande kvar i Copenhagen Malmö Ports styrelse. Det uppdraget ger honom 140 000 kronor om året. Sitter han kvar i hamnstyrelsen kommer alltså hans politikerpension att minskas.

Annons

Sydsvenskan har begärt ut en redovisning över alla Malmö stads samlade utbetalningar av politikerpensioner förra året - totalt 2,9 miljoner kronor (se grafik).

Det betyder nästan en halvering jämfört med 2015, när totalt 24 ex-politiker tillsammans fick 5,5 miljoner kronor.

Annons

Skälet är att avtalen för politiker som lämnar successivt har blivit ekonomiskt sämre och sämre för politikerna.

Den som i fjol fick allra mest är det tidigare kommunalrådet Anja Nordberg Sonesson (M), med 445 241 kronor.

Hon toppade listan även 2015, då med den högre ersättningen 532 056 kronor.

Anja Nordberg Sonesson fyllde i somras 47 år, men började på politiska heltidsuppdrag som väldigt ung. Sydsvenskan har förgäves sökt henne för en kommentar kring visstidspensionen.

Annons

Anja Nordberg Sonesson slutade som kommunalråd 2014, det år hon fyllde 41. Hon omfattas av ett trygghetsavtal som från start gav henne rätt till en månatlig visstidspension på 40 198 kronor – utan att arbeta alls.

Ersättningen räknas successivt upp och Anja Nordberg Sonesson har som flera andra politiker rätt att lyfta ersättning fram till sin 65-årsdag.

Men Anja Nordberg Sonesson har successivt fått större inkomster vid sidan om politikerpensionen. Bland annat får hon just nu 10 912 kronor i månaden som vice ordförande i Malmö kommunfullmäktige.

Anja Nordberg Sonesson (M) var förra året den tidigare toppolitiker i Malmö som fick högst visstidspension – 445 241 kronor.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Anja Nordberg Sonesson och andra med äldre avtal kan tjäna upp till 14 000 kronor i månaden utan att pensionen minskas. På inkomster över 14 000 kronor i månaden dras 75 procent av det överskjutande beloppet från visstidspensionen.

Annons

Den ex-politiker som fick näst mest pengar förra året var Karolin Högberg, som fram till december 2019 var en av Katrin Stjernfeldt Jammehs (S) närmare medarbetare.

Numera arbetar hon som kommunikatör i Ängelholm. Under fjolåret fick Karolin Högberg 392 656 kronor från Malmö stad – utan att jobba för staden. Hennes utbetalningar från Malmö stad har nu upphört.

– Jag tog ut mitt ekonomiska omställningsstöd som jag hade rätt till och som ingår i avtalet. Jag ser det som en ersättning för arbetet jag hade dygnet runt inklusive kvällar och helger, säger hon.

Trea på fjolårets utbetalningslista är Carina Nilsson (S). Hon hade i tio år, fram till 2018, olika kommunalrådsuppdrag. Nu har hon hedersuppdraget som kommunfullmäktiges ordförande – Malmös motsvarighet till talmannen i riksdagen. För det får hon 27 208 kronor i månaden, vilket sänker hennes visstidspension.

Carina Nilsson (S) har uppdraget som ordförande i Malmö kommunfullmäktige, men lyfte i fjol också 354 277 kronor i visstidspension.

Bild: Lars Brundin

Annons

Annons

Trots det kunde Carina Nilsson förra året lyfta 354 277 kronor i visstidspension.

– Man ansöker om visstidspension i samband med att man slutar som kommunalråd. Jag var osäker på om jag skulle kunna ha ett annat jobb vid sidan om uppdraget som kommunfullmäktiges ordförande. Det tar mycket tid, säger Carina Nilsson.

Kent Andersson (S) fyllde 65 år i slutet av förra året. Då slutade utbetalningarna av visstidspension till honom.

Bild: Lars Brundin

Fyra uppifrån på fjolårslistan är det tidigare kommunalrådet Kent Andersson (S) – som fick 305 649 kronor. Men han fyllde 65 år i slutet av förra året – då upphörde utbetalningen av visstidspension.

Femma på listan är det tidigare M-kommunalrådet Stefan Lindhe, som fram till 65-årsdagen har rätt till visstidspension parallellt med sitt arbete som gymnasielärare.

Annons

Stefan Lindhe heltidsarbetar numera som gymnasielärare, men fick i fjol ändå 228 776 kronor för sin tid som M-topp i Malmö.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

– Det är de regler som finns. Jag följer dem, säger Lindhe.

På listan finns flera tidigare V-kommunalråd, som gick direkt från maktpositioner i Stadshuset till nya jobb.

Annelie Philipson slutade som V-kommunalråd 2010 och gick direkt till Hyresgästföreningen, där hon jobbar kvar. Hennes inkomst gör att visstidspensionen från Malmö stad minskade och ifjol stod för 129 592 kronor.

Anneli Philipson fick 2010 direkt från rollen som V-kommunalråd till Hyresgästföreningen. Förra året fick hon fortfarande 129 592 kronor i visstidspension från Malmö stad

Bild: Johan Bävman

Annons

–Jag tänker att man har kommit överens om ett avtal. Avtalet som jag omfattas av avtalades fram innan jag blev kommunalråd. Det är viktigt att man inte fattar beslut om sig själv, säger Anneli Philipson.

Hanna Thomé tog över som V-kommunalråd efter Anneli Philipson – och jobbar efter valet 2018 som kurator på RFSL Rådgivningen.

Hanna Thomé arbetar som kurator, men lyfter forfarande omställningsvederlag efter tiden som V-kommunalråd i Malmö.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Hon säger sig ha tackat ja till avtalet eftersom hon inte fick någon tjänstepension för sina kommunalrådsår. Det är sant, men motsvarande belopp betalas istället ut som livränta när hon fyller 65 år.

– Jag började jobba som kurator på 75 procent dagen efter att mitt kommunalrådsmandat gick ut. Dessutom studerar jag halvtid till steg 1-terapeut. Det är en utbildning jag behöver eftersom jag på grund av politiken varit borta från mitt jobb i 17 år, säger Hanna Thomé.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy