Annons

Annons

Annons

Annons

Lomma

Hamnserveringar vill stoppa konkurrens från matvagnar

Stoppa försäljningen från matvagnar i Lomma hamn. Det kräver lokala företagare som oroas av konkurrens från tillfälliga försäljare.

Marknadsknallen Micael Jarlstam håller inte med:

– Det ska vara fri konkurrens och många kunder tycker att det är roligt när det händer något på torget.

Text: 

När Sydsvenskan besöker torget framför biblioteket en solig dag i början av september finns där två matvagnar och ett marknadsstånd.

Bild: Mats Amnell

Annons

Kritiken framförs i en skrivelse från den lokala företagarorganisationen Centrumföreningen Lommastråket, liksom i enkätsvar från restaurangägare i Lomma hamn.

Missnöjet beror på att företagen förlorar intäkter till försäljare som bara finns på plats vid gynnsamma tidpunkter. Avgifterna för att hyra kommunal torgplats sägs vara allt för låga jämfört med de permanenta företagarnas hyror.

”De flesta människorna kommer ihåg överfulla restauranger och långa köer till glasskioskerna och tror att vi gräver guld. Få har kunskap och förståelse om att pengar man tjänar dessa bra dagar tar ganska snabbt slut med dåliga dagar”, skriver företagarföreningen.

Fakta

Så är reglerna före torghandel

I Lomma finns följande torgplatser för uthyrning:

• Åtta platser på Centrumtorget i Lomma

• Sex platser framför Lomma bibliotek


Varje torgplats omfattar en yta på 9 eller 16 kvadratmeter. Hyran till kommunen för en plats är 50 kronor per dag eller 400 kronor per månad.

Platserna får användas måndag–fredag klockan 8–18 och lördag klockan 8–15.

Annons

Annons

Lars Hansson, ordförande i Lommastråket, säger att föreningen inte vill stoppa torghandel generellt eftersom den bidrar till ett levande centrum.

– Företagen i hamnen förlorar kunder när Kajgatan stängs för bilar på sommaren. Har restauranger dessutom konkurrens från matvagnar får man ytterligare problem, säger han.

När Sydsvenskan besöker torget framför biblioteket en solig torsdag i början av september finns där två matvagnar och ett marknadsstånd.

Salomon Orgon säljer churros. Ibland i Lomma, annars på andra orter.

– Torghandel finns i hela landet. Så har det alltid varit. Den är bra eftersom den lockar hit folk och det tjänar även de som redan finns på platsen på, säger han.

Micael Jarlstam säljer kryddor, charkuterier och servetter. Oftast på marknader men i pandemitider på olika torg.

– Det ska vara fri konkurrens. Många kunder tycker att det är roligt när något händer. Folk vill ha ett levande torg, säger han.

Även Lilla Kemenar har svårt att förstå klagomålen. Vagnen där hon säljer ungerska langos har mest stått nere vid stranden under sommaren. Men det händer att den även finns utanför biblioteket.

– Jag säljer inte samma sorts mat som någon annan företagare här, säger hon.

Det är kommunpolitikerna som avgör avgifter för torghandel och hur tillstånd ska ges. Någon förändring tycks inte vara aktuell.

Annons

Samhällsbyggnadschef Magnus Runesson förklarar:

– Vi är glada för att de berikar stadsbilden med liv och rörelse. Därför kommer vi att fortsätta med både torghandel och matvagnar.

Är det rättvist att de tillfälliga handlarna kan välja tidpunkter medan andra företag upprätthåller sin service permanent?

– Det ena utesluter inte det andra. Jag tror att företagare med sina olika sortiment kompletterar varandra och drar folk till centrum, säger Magnus Runesson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan