AnnonsSkjöld/Skjöld & Grönvall Leg.Optiker

Fånga upp barnens synfel tidigt

Johan Samuelsson, Optometrist och Leg. Optiker hos Skjöld/Skjöld & Grönvall har specialistkompetens för att diagnosticera svårupptäckta synfel hos barn.

Har ditt barn svårt att koncentrera sig vid läsning, undviker att läsa eller lätt får huvudvärk? Då kan det handla om ett synfel eller att samsynen behöver tränas. På Skjöld/Skjöld & Grönvall i Malmö finns specialistkompetens för att diagnosticera svårupptäckta synfel hos barn och hjälpa dem som behöver stöd att fokusera blicken.

Ögonen fungerar som en kamera som både behöver riktas åt rätt håll och zooma in på rätt avstånd för att bilden ska bli skarp. Men ibland behöver samsynen tränas, precis som vi behöver träna vår finmotorik. När samsynen inte fungerar som den ska, kan barn uppleva svårigheter när de skriver eller läser.

Alexandra Skjöld, Optomestrist och Leg. Optiker hos Skjöld/Skjöld & Grönvall

– Samsynsproblem är ganska vanligt. Omkring 10-15 procent av alla barn drabbas, och hos barn med läs- och skrivsvårigheter är det ännu fler. Det adderar till en redan svår situation, säger Alexandra Skjöld som är optometrist på optikermottagningen Skjöld/Skjöld & Grönvall.

Symptom på att samsynen inte fungerar som den ska kan vara att barnet hoppar över vissa rader, har svårt att hålla uppmärksamheten upp vid läsning eller att de inte hinner med uppgifter på utsatt tid. Problemen uppstår ofta i samband med skolstart då barnets arbetsbörda ökar, berättar Alexandra Skjöld.

– Ögonen är fantastiska, men de orkar inte hur mycket som helst. När man fokuserar blicken sker flera rörelser parallellt vilket kan leda till en anspänning som ger symtom, säger hon.

Barn anstränger sig mer än de behöver

Barn har allra bäst zoomningsförmåga när de är omkring 12 år. Då är ögat som bäst på att ställa in skärpan snabbt. Men även barn som ser bra kan vara översynta eller ha en dold skelning, förklarar Alexandra Skjöld.

– Närsynthet är ganska lätt att upptäcka om barnet har svårt att läsa vad som står på tavlan. Men översynthet är svårare eftersom barn ofta korrigerar sitt synfel genom att zooma. Det gör att de anstränger sig mer än vad de behöver, säger hon.

För att diagnosticera översynthet används så kallande zoomningsförlamande droppar. De gör att ögat slappnar av och ett eventuellt synfel kan upptäckas.

– Ibland kan barn vara mycket översynta men lyckas dölja det. Utan glasögon blir det väldigt jobbigt för dem att läsa och skriva, säger hon.

Samsynsfelundersökningar börjar först med en ordentlig synundersökning. Om det är ett synfel som ligger bakom kan glasögon behövas. Andra gånger kan det vara själva motoriken som behöver tränas upp.

– Samsynsproblem kan bero på en dysfunktion i systemet och ofta kan det tränas bort med hjälp av samsynsträning. Vi arbetar med datorbaserad träning som barnet gör hemma. Det är också viktigt att man tar pauser när man sitter länge med saker på nära håll. En bra tumregel är 20-20-20-regeln, det vill säga att man tar 20 sekunders paus var 20:e minut och tittar på något som är minst 20 meter bort.

Går att träna bort

De flesta barn kommer tillrätta med samsynsproblemen om de får rätt hjälp, berättar Alexandra Skjöld.

– Prognosen är ofta väldigt god om man är motiverad att göra något åt problemet. Omkring 3-6 månader med träning fem gånger i veckan krävs, beroende på problematiken. Man ska komma ihåg att det aldrig är för sent att göra samsynsträning.

Alexandra Skjöld understryker att det är viktigt att först prata med en läkare om barnet har huvudvärk.

– Barn ska inte ha huvudvärk och det är viktig att gå till botten med vad som orsakar det. Men om ett barn har läs- eller skrivsvårigheter kan en samsynsproblematik ligga bakom. Vi vill gärna komma in så tidigt som möjligt när ens barn utreds. I vissa länder, till exempel Spanien, undersöks alla barn i samband med skolstart.

Kontakta Skjöld/Skjöld&Grönvall för att boka synundersökning för ditt barn eller om du vill lära dig mer om samsynsproblem och hur man tränar bort det.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan