Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Socialdemokraterna i Malmö för en sämre politik än någon jämförbar kommun.”

Det är skamlöst att Katrin Stjernfeldt Jammeh och Joakim Sandell vill göra gällande att de ska bryta Malmös massarbetslöshet med samma misslyckade bidragslinje som har orsakat problemet, skriver Håkan Fäldt och Helena Nanne, Moderaterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Håkan Fäldt och Helena Nanne

Annons

Socialdemokratisk politik har prövats i Malmö under 27 års tid. Effekten är landets högsta arbetslöshet. Den omfattande arbetslösheten har inte uppstått till följd av den ekonomiska kris som drabbat Sverige på grund av pandemin, arbetslöshetssiffrorna skenade till skyhöga nivåer långt innan dess. Allt enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Trots att Malmö kunde dra nytta av en mycket stark och långvarig global högkonjunktur misslyckades stadens socialdemokrater med jobben. Arbetslösheten är idag lika hög som när Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tillträdde som kommunstyrelsens ordförande 2013. Det är skamlöst att hon och Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, vill göra gällande att de ska bryta Malmös massarbetslöshet med samma misslyckade bidragslinje som orsakat problemet (Aktuella frågor 13/9).

Annons

Annons

Få städer har så goda förutsättningar för att uppnå en låg arbetslöshet som Malmö. Det geografiska läget har sedan Öresundsbrons invigning gjort Malmö till en extremt attraktiv plats för stora företag att etablera sig på, Malmö ligger i en av Europas universitetstätaste regioner och tillhör Nordeuropas största arbetsmarknadsregion. Med den typen av förutsättningar krävs en särskilt misslyckad politik för att orsaka landets allra högsta arbetslöshet, och just en sådan har Socialdemokraterna i Malmö fört.

Efter larm från kommunens revisorer granskade i fjol Malmö stads egna experter verksamheten i arbetsmarknads- och socialnämnden. Deras rapport Bakomliggande orsaker till kostnadsutvecklingen och budgetavvikelsen inom arbetsmarknads- och socialnämndens verksamheter, visar att massarbetslösheten i Malmö inte kan förklaras av hur Malmös befolkning ser ut. I samtliga grupper är arbetslösheten högre än i jämförbara kommuner. Oavsett om det rör unga, äldre, lågutbildade eller högutbildade, svenskfödda eller invandrare avviker Malmö på ett negativt sätt. Det är alltså inte Malmöborna det är fel på, de har bara drabbats av att Socialdemokraterna i Malmö för en sämre politik än de som styr någon jämförbar kommun i landet.

Annons

Det är ett välkommet besked att Socialdemokraterna nu är beredda att ställa sig bakom ökade satsningar på yrkesutbildning i Malmö. Det är något som Moderaterna drivit länge, men Socialdemokraterna har agerat bromskloss. Vid den senaste budgetbehandlingen i kommunfullmäktige röstade Socialdemokraterna ner förslag från oss moderater om en dubbelt så stor satsning på vuxenutbildning jämfört med den som Socialdemokraterna föreslagit. Därför är vi glada för att Socialdemokraterna nu vänder och ansluter sig till vår linje. Men ökade satsningar på yrkesutbildningar hjälper inte så länge som det är frivilligt för bidragstagare att delta i olika arbetsmarknadsinsatser. Moderaterna har i flera år krävt att alla som lever på bidrag i Malmö ska delta i insatser på heltid för att få jobb och bli självförsörjande. Socialdemokraterna har konsekvent röstat nej till det.

Annons

Det är mycket anmärkningsvärt att Joakim Sandell och Katrin Stjernfeldt Jammeh nu slår sig för bröstet. De stoltserar med att lyckats gömma undan 1 500 arbetslösa Malmöbor i skattefinansierade extratjänster som enligt utvärderingar från bland annat Almega visar sig nästan aldrig leda till riktiga jobb. Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik visar att endast 59 fler Malmöbor har fått ett riktigt jobb utan skattesubvention under 2021 jämfört med motsvarande period 2020, det kanske tuffaste ekonomiska året i modern tid. Socialdemokraternas politik har alltså, trots att hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar har spenderats, inte lett till några framgångar. Tvärtom biter massarbetslösheten sig fast.

Annons

Det är dags att Malmö får en nystart. För att det ska kunna ske krävs ett maktskifte där den misslyckade socialdemokratiska bidragslinjen ersätts med en konsekvent moderat arbetslinje.

SKRIBENTERNA

Håkan Fäldt (M), oppositionsråd i Malmö

Helena Nanne (M), vice ordförande i Malmös arbetsmarknads- och socialnämnd

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy