Annons

Annons

Annons

Skåne

Sportfiske är hans hobby och jobb

Jörgen Larsson från Perstorp har skrivit om sportfiske i över 30 år och levt på sin hobby de senaste 17. Men trots alla spektakulära fiskeupplevelser återvänder han ständigt till sina favoritsjöar i Skåne.

Första koppen kaffe är upphälld när Jörgen Larsson gör dagens första kast – och får napp direkt.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Ett kast är allt som behövs.
Med fiskespöt i en spänd båge tar Jörgen Larsson fram håven. Nu är fisken synlig nära ytan i det mörka vattnet, vilt kämpande fångas den in med en van rörelse och är i nästa stund i båten.

– Välmatad och fin, kanske 2,5 kilo, noterar han.

Rejäla huggtänder behövs när gösen jagar mindre fisk.

Bild: Niklas Gustavsson

Gösen är hans favorit bland matfiskar, men idag får alla fiskarna åka tillbaka ner i vattnet.

Fiskhanen ligger en stund på sidan och kippar med gälarna, efter några sekunder skvätter det till och fisken är borta.

Finjasjöns vattenyta rufsas av en lätt vind när Jörgen Larsson drar på motorn och styr över till andra sidan sjön.

Annons

Annons

Fiskebåten i lättmetall är utrustad med det senaste inom sportfiske – elektronik som visar sjöbottnens topografi där båten befinner sig och ekolodbilder av allt som rör sig under vattenytan.

Lägg till det en gps-styrd elmotor som ”parkerar” båten på en viss fläck smidigare än ett ankare, och två bekväma, snurrbara stolar i båten som är inredd med förvaringsfack och hållare för all upptänklig utrustning.

Sportfiske kan vara en materialsport, om man så önskar. ”Det finns båtar som kostar miljonen nu förtiden. Den jag har är ganska ordinär”, säger Jörgen Larsson,

Bild: Niklas Gustavsson

– Utvecklingen inom elektroniken de senaste åren är otrolig. Jag kan se en stor fisk om den står 20 meter framför båten, säger han.

Just nu är Jörgen Larsson aktuell som en av de fiskeexperter som delar med sig av sina egna fiskeställen i den norska appen Fiskher, som lanserades i Sverige i somras. Än så länge täcker den kusten och de största sjöarna, och finns i en gratis och en premiumversion. Jörgen Larsson medverkar gärna till att även ovana fiskare hamnar rätt.

Inbäddat innehåll

– Vi ger bort årtionden av kunskap, kanske inte våra allra bästa ställen men bra platser. Och så är det lättare att hålla koll på var du får fiska och var man kan lägga i båten.

Fiskeflugan bet honom som barn i Västra Torup, under arla fisketurer med pappan och brodern.

Annons

En gig är ett gummibete som simmar som en fisk i vattnet. Många i Jörgen Larssons låda är hans egen design.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

– Runt 13-14 år höll jag på med ganska avancerat fiske. När man var ung var man glad för vad som helst som flöt. Jag hade en liten skruttig roddbåt som läckte som ett såll, säger han.

Karriären som fiskejournalist började på Norra Skåne, bland annat som lokalreporter i Örkelljunga. Sedan blev det många år på Perstorp AB, där skiftesarbete gav tillräckligt med tid över för att fiska och skriva om fiske.

Jörgen Larsson har själv elektronik med ekolod, GPS och djupkarta med sig i båten.

Bild: Niklas Gustavsson

2000 startade en kompis den nya sportfisketidningen Fiskefeber, där Jörgen Larsson var chefredaktör i nio år. Men tidningskrisen drabbade även specialtidningarna.

Numera arbetar han för Westin, ett företag för sportfiskeutrustning. Han testar produkter och hjälper dem att ta fram nya, egna modeller av både spön och beten. Sportfiske har blivit big business – som bara växer.

– En vanlig månad översätter jag texter, skriver nyheter till vår Facebooksida och har flera produktmöten.

”Bästa matfisken? Gös, utan tvekan”, säger Jörgen Larsson. Men de största och de minsta exemplaren sätter han tillbaka i sjön.

Bild: Niklas Gustavsson

Annat handlar om marknadsföring, fisketurer tillsammans med butiker som vill spela in filmer och inspelning till företagets egna youtube-kanal.

Annons

Trots många och ibland långa resor har Jörgen Larsson varit Perstorp trogen, fortfarande nära sitt favoritfiskeställe för gös i Finjasjön. Och det finns mer som lockar i närheten.

– I Perstorp finns ett av Sveriges finaste karpfisken.

Fisketuren på Finjasjön lider mot sitt slut. På en halvtimmes effektivt fiske har Jörgen Larsson landat fyra gösar, varav en på upp emot fyra kilo. Idag tar han inte med någon fångst hem. Det är inte huvudsaken.

Annons

”Sportfiske har inte samma töntstämpel i dag. Det börjar också synas fler tjejer i fiskevärlden de senaste åren, vilket är superkul”, säger Jörgen Larsson.

Bild: Niklas Gustavsson

Hemligheten bakom en lyckad fisketur är både kunskap och rutin. Att veta var man ska stå, hur fisken beter sig, prova sig fram till rätt bete och få rutin på sin fisketeknik.

– En viktig grej med sportfiske är också att vi bryr oss om vad som finns under ytan och fiskar selektivt.

Till den nyblivne fiskaren är hans bästa råd att inte börja med att köpa på sig en massa utrustning.

”Igår när jag var ute och filmade tog vi 30 gösar, ett riktigt superfiske.”

Bild: Niklas Gustavsson

– Gå till en fiskebutik och låt dem hjälpa dig att få rätt grejor. Och sök kunskap, ett väldigt bra sätt är att gå med i en lokal sportfiskeklubb. Eller fråga de som du träffar på. De flesta fiskare är väldigt hjälpsamma.

Kan du sakna något från din ungdoms fisketurer i den skruttiga båten?

Annons

– Ja, absolut. Framför allt glädjen och spänningen man kände. Nu går man inte bananas längre på samma sätt.

Fiskeappen Fiskher utvecklades och lanserades i Norge sommaren 2020. I juni var det Sveriges tur. Hittills har den laddats ner av cirka 180 000 användare.

Gösen ser bättre i dåliga ljusförhållanden än de flesta fiskar. Därför trivs de bra i Finjasjön.

Bild: Niklas Gustavsson

Fångad.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan