Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Ta upp Dawit Isaak i regeringsförklaringen och lova att göra det yttersta för att få honom fri.”

Dawit Isaak är Sveriges och EU:s enda samvetsfånge, inspärrad utan rättegång, utan att veta vad han anklagas för, skriver Cecilia Malmström, Leif Öbrink och Olle Schmidt.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varje dag kränks Dawit Isaaks mest grundläggande mänskliga rättigheter, skriver artikelförfattarna. Foto: Kalle Ahlsén

Annons

Idag, den 23 september, är det 20 år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades. Under 7 305 dagar har han suttit inspärrad i en fängelsehåla.

År 2001 fängslades elva oppositionspolitiker och tio journalister i Eritrea. Deras brott var att de skrivit ett öppet brev med krav på ett demokratiskt Eritrea. Ingen av dem har fått en rättegång. Och de är långt från de enda som försmäktar i regimens olika helveten till fängelser. En av de tio journalisterna var Dawit Isaak.

Trots de 20 åren, vet vi inte med säkerhet om Dawit Isaak lever. En del uppgifter tyder på att han är vid liv, även om flera av hans medfångar har avlidit.

Dawit Isaak är Sveriges och EU:s enda samvetsfånge, inspärrad utan rättegång, utan att veta vad han anklagas för. Varje dag kränks hans mest grundläggande mänskliga rättigheter.

Annons

Många nationer och organisationer har krävt att Dawit Isaak friges. Bland kraven finns att ambassadpersonal och sjukvårdsteam genast måste få besöka de politiska fångarna och undersöka deras hälsa, att Dawit Isaak som svensk medborgare ska få ha kontakt med sin ambassad. Att få en länk och ett hopp om frihet och rättvis behandling måste utan inskränkningar gälla alla.

Annons

Under de två decennier Dawit Isaak suttit fängslad har vi på olika sätt, nationellt och internationellt, försökt uppmärksamma hans öde.

När förbindelserna mellan de forna fienderna, Etiopien och Eritrea, häromåret började normaliseras och fångar släpptes från fängelserna i Eritrea, föddes ett hopp om att också Dawit Isaak skulle få sin frihet. Men så har det inte blivit, även om relationerna med Etiopien förefaller vara bättre än på länge.

Att nå fram till Eritreas president, Isaias Afewerki, har varit omöjligt för oss. Han har bara låtit meddela att Dawit Isaak är en eritreansk medborgare, som Sverige inte har något att göra med.

Eritrea har ignorerat kritik från Sverige och EU. De styrande i Eritrea har svårare att avvisa den Afrikanska unionen, AU. Därför måste EU fortsätta att ha täta relationer med AU. De två unionerna har båda åtagit sig att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter. Det gör att de har en gemensam plattform som EU och Sverige måste ta vara på. FN har också genom åren kraftigt kritiserat Eritrea för brott mot grundläggande mänskliga rättigheter.

Annons

Alla som lever i frihet har ett moraliskt och mänskligt ansvar att uppmärksamma dem som är fängslade under olidliga förhållanden, som dagligen skändas och torteras.

Mänskliga rättigheter gäller både för dem som är rätteligen och för dem som är oriktigt frihetsberövade. Allas vår medkänsla och solidaritet måste vara gränslös.

Annons

Den colombianska politikern Ingrid Betancourt kidnappades av FARC-gerillan och satt fängslad i djungeln i över sex år. Efter frisläppandet har hon berättat hur viktigt det var för henne att höra att hon inte var bortglömd, att ansträngningar gjordes världen över för att få henne fri. Det gav henne kraft och mod att hålla ut. Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som spärrades in i det ökända Kalityfängelset i Etiopien, har likartade erfarenheter. Schibbye nämner i deras gemensamma bok 438 dagar att han skrev till sin gamla klass på Journalisthögskolan och bad sina forna klasskamrater skriva till dem i fängelset. ”Breven hjälper oss att orka eftersom vår situation är en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down”, förklarade han.

Sverige får inom kort en ny statsminister och en ny regering. Vi uppmanar den tillträdande statsministern att i sin regeringsförklaring ta upp fallet Dawit Isaak och lova att göra sitt yttersta för att få honom fri.

Annons

SKRIBENTERNA

Cecilia Malmström, före detta EU-kommissionär.

Leif Öbrink, grundare av och före detta ordförande i Stödkommittén för Dawit Isaak.

Olle Schmidt, före detta EU-parlamentariker för Liberalerna.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

SAMTAL

I kväll, den 23 september, uppmärksammar Dawit Isaak-biblioteket i Malmö hans 20 år i fängelse. Deltar gör bland Dawit Isaaks bror Esayas Isaak, Karin Elfving, Reportrar utan gränser, och Tsegay Mehari, poet och journalist från Eritrea som liksom Dawit Isaak suttit fängslad på grund av sina ord.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy