Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Socialdemokraterna gör ett desperat försök att gå i opposition mot sig själva.”

Malmö kommun ska i första hand ge företagen service och stöd, inte som nu lägga tonvikten på tillsyn och övervakning, skriver Torsten Elofsson och Henrik Reimer, företrädare för Kristdemokraterna i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tidigare i år beklagade Malmös ledande S-politiker att Pågen valt Landskrona för sin framtida expansion skriver artikelförfattarna. Foto: Mårten Svemark

Annons

Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, gör ett desperat försök att gå i opposition mot sig själva. Efter att ha beställt en oberoende forskningsrapport som analyserar Malmös arbetsmarknadssituation har de plötsligt insett att Malmö är på fel väg, beroende på ”osynliga murar” (Aktuella frågor 13/9). Det sker efter 100 år av ett närmast obrutet S-märkt styre. Vi kristdemokrater ha sedan länge sett dessa murar.

Den bild av Malmö som Socialdemokraterna har gett under flera år är en stad med ett näringsliv som präglas av tjänster, spelindustri och huvudkontor. Det är en bild av ett ungt och framåt high-tech Malmö med en skyline som kallas ”Malmhattan”.

Annons

Om Socialdemokraterna kunde se verkligheten skulle de se att Malmö idag har högst arbetslöshet i landet, 14,4 procent, mot 7,9 procent för riket som helhet. En hög andel, cirka 34 procent, av de arbetslösa har en utbildning under gymnasienivå. Allt enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Annons

Malmö präglas av tjänsteföretag och arbeten inom vård och omsorg, sektorer där det krävs minst gymnasiekompetens för anställning.

Malmö behöver en bättre mix av företag. Generellt säger sig företagen i Malmö inte sakna människor som har rätt utbildning. Däremot saknar många arbetslösa malmöbor den kompetens som företagen vill ha. Vad som behövs är en bättre blandning av olika slags företag, så att fler människor kommer in i riktiga jobb.

Malmö behöver tillverkande företag, företag inom lager och logistik och fler småföretag. Det finns inte så kallade enkla jobb i tillräckligt stor omfattning.

I grunden har Malmö genom sitt geografiska läge alla förutsättningar för ett blomstrande näringsliv, men då krävs ett företagsvänligt klimat och där brister det i flera avseenden hos det nuvarande politiska styret, Socialdemokraterna och Liberalerna.

Det är glädjande att många företag väljer att ha sina huvudkontor i Malmö, men det ger inte fler arbetstillfällen av den sort som Malmö så innerligt behöver.

Annons

Många av de anställda på huvudkontoren åker till sina hem i kranskommunerna efter avslutad arbetsdag. Hade stadens skol- och bostadspolitik varit bättre hade fler yrkesverksamma med barn valt att också bosätta sig i staden och bidragit till ökade skatteintäkter.

Tidigare i år beklagade Malmös ledande S-politiker att Pågen valt Landskrona för sin framtida expansion. Men det är Socialdemokraternas valhänta och avoga inställning som utgör grunden för Pågens beslut. Malmös socialdemokrater ursäktade sig med att de försökt påverka regeringen när det gäller elförsörjningen, men även Landskrona ligger i Skåne och lär vara i lika hög grad drabbat på den punkten.

Annons

Socialdemokraterna säger sig ha försökt påverka miljönämnden, men misslyckats.

Istället för att tillmötesgå Pågens önskemål tog Socialdemokraterna och Liberalerna beslut om avsmalning av Amiralsgatan som medför att transporter till och från bageriet försvåras.

En titt i den årliga enkät som genomförs av Svenskt Näringsliv bland dess medlemsföretag visar tydliga skillnader mellan Malmö och Landskrona. Den senaste rankningen är från september 2021. Landskrona återfinns på plats 35 av landets 290 kommuner. Det är ett rejält lyft från plats 130 som Landskrona hade 2014. Malmö har under samma tid rasat från plats 91 till 156. För tio år sedan innehade Malmö plats 51, så det är en stadigt nedåtgående trend. Störst oro har företagarna för brottsligheten. Där intar Malmö föga hedrande plats 281.

Annons

Grunden för välfärd är livskraftiga företag och i det spelar småföretag en viktig roll.

Meningsfull sysselsättning och riktiga varaktiga jobb kan skapas när en kommun ger förutsättningar för det. Men då krävs det att såväl de politiker som styr som andra kommunala beslutsfattare inser att företagen är viktiga för en blomstrande stad.

Förutom en bättre attityd, behövs i Malmö även en företagsvänlig infrastruktur, attraktiva bostadsområden, bra skolor samt en god vård och omsorg. Kristdemokraterna har lokala Malmöförslag inom alla dessa områden. När det gäller näringslivet vill vi initiera ett samarbete mellan företagare, polis, socialtjänst och Malmö stads näringslivsenhet.

Annons

Malmö stad måste rensa i regelverken och göra det enklare för småföretag att göra rätt. Kommunen ska i första hand ge service och stöd, inte som nu lägga tonvikten på tillsyn och övervakning.

Efter nära 100 år av socialdemokratiskt maktinnehav behöver murarna rivas. Osynliga och synliga. För det krävs ett betydligt handlingskraftigare ledarskap i Malmö än idag. Vi kristdemokrater är beredda att axla det ansvaret.

SKRIBENTERNA

Torsten Elofsson, ordförande för KD i Malmö.

Annons

Henrik Reimer, styrelseledamot för KD i Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy