Annons

Annons

Hundrekord under pandemin

Hundboom ger hårt tryck på hunddagis – här är expertens tips

Rekordmånga har skaffat hund under pandemin när de kunnat jobba hemifrån.

Men från den 29 september återvänder många hundägare till kontoret när rådet om hemarbete tas bort.

På flera håll är hunddagisen redan fullbokade. Här är tips från experten till den som hoppas hitta dagisplats till sin vovve.

Många har passat på att skaffa hund under pandemin när de jobbat hemma. Snart kan de flesta återvända till sina vanliga arbetsplatser. Många hunddagis är fullbokade.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Intresset för hundar fortsätter att öka. Hittills i år har antalet registrerade hundar hos Svenska kennelklubben, SKK, stigit med 18,5 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är en av de största ökningarna vi har sett. Det har bland annat påverkats av pandemin, och om några skaffar valp vill andra också ha, säger Hans Rosenberg på SKK.

Men han är orolig för att alla nyblivna hundägare inte är medvetna om vilket ansvar det innebär, 10–15 år framåt. Det gäller också att tänka på vilka behov den aktuella hundrasen har.

– Valet av ras har stor betydelse för att hundköpet ska bli lyckat. Många väljer hund efter dess utseende. Men det är inte så bra att till exempel ha en jagande jämthund om man bor i stan eller en border collie som inte får valla.

Frågan är hur landets pandemihundar påverkas av att Folkhälsomyndighetens rekommendation om att jobba hemifrån tas bort från 29 september? Husse och matte har kanske hittills kunnat vara hemma stora delar av dagen, men nu måste man hitta en annan lösning, till exempel hunddagis.

Annons

Annons

– Trycket på dagis är stort. Många är fullbokade och har väntelista.

Den som letar efter en plats bör till att börja med fundera på när det är lämpligt med en dagisstart.

– Jag skulle inte placera en hund som bara är fyra månader på dagis, utan vänta tills den blir 8–10 månader. Hundägaren bör njuta av den första tiden med hunden då kontakten med den också byggs upp.

När man hittat ett dagis gäller det att kolla så att det har tillstånd från Länsstyrelsen och en försäkring för eventuella olyckor. Ta gärna referenser från andra, besök dagiset tillsammans med hunden och träffa ägaren.

– Hundägaren ska känna förtroende för personen som tar hand om hundarna. Rätt personkemi är viktig.

Priserna varierar och man bör kolla upp vad man får för pengarna.

– Oftast ligger det på 3000–4000 kronor i månaden, men det finns både billigare och dyrare.

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, med sina hundar Ryssen, mops, och Jack, curly coated retriever. Bild: Måns Engelbrektsson, SKK.

Annons

Annons

För en del hundägare kan det kännas tungt att plötsligt lämna hunden man umgåtts med hemma i ett och ett halvt år på dagis. Men Hans Rosenberg tycker inte att man ska ha dåligt samvete.

– Hundar är anpassningsbara och det är oftast en kul grej att komma till en annan miljö med andra dofter. Men man bör ha kontakt med dagisägaren för att kolla hur det går.

Även när hunden är hemma från dagiset behöver den sällskap och stimulans. Regler från Jordbruksverket säger att en hund inte får lämnas ensam för länge. Den bör rastas minst var sjätte timme dagtid, oftare om det är en valp eller en äldre hund.

– Gör något tillsammans med hunden när du är ledig – gå kurser, gör pälsvård eller annat. Det behöver inte bara vara något fysiskt krävande, utan även något som gör att hundens hjärna får arbeta.

En hund som inte är van vid att vara ensam en längre stund bör ensamtränas. Då ökar ägaren successivt på tiden som hunden lämnas ensam. Tänk bara på att inte göra en stor grej av det när du går hemifrån.

– Stå inte och ömka hunden. Den känner direkt av om ägaren är orolig. Gå lugnt iväg som om du ska ut med soporna. Ta det också lugnt när du kommer hem igen. Det räcker med en klapp mellan fyra ögon.

Annons

Läs mer:

Hemtrevnad och klassisk musik möter hundar på nytt dagis

Annons

Fakta

Regler för hunddagis

Den som startar hunddagis ska ha tillstånd från Länsstyrelsen.
Kraven som ställs regleras i Djurskyddslagen och gäller bland annat kompetensen hos dagisets personal
Krav ställs även på hur många anställda dagiset ska ha. Länsstyrelsen i Skåne utgår från att det behövs en heltidsarbetande personal per 12 hundar.
Det finns också regler för dagisets lokaler. Storleken på exempelvis en hundbox ska vara från 2–5,5 kvadratmeter beroende på vilken mankhöjd hunden har.
Mer information om regler för hunddagis och hundägarens ansvar och skyldigheter finns på Jordbruksverkets hemsida.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy