Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Legalisera cannabis och inför ett statligt monopol.”

Det är allas ansvar att inte låta rädsla eller ett konservativt och ovetenskapligt tänkesätt skörda fler liv, skriver Hanna Henningsworth och Magnus Bjerg Sturm, kampanjledare för SSU Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Folkhälsomyndigheten anser att förbudet mot eget bruk av narkotika behöver utredas, skriver artikelförfattarna. Foto: Matilde Campodonico

Annons

Det är dags att legalisera cannabis och införa ett statligt monopol.

En legalisering innebär inte att människor kommer påtända till arbetet eller kör höga mer än vad de redan gör. Vår tanke är att nolltolerans mot narkotika på arbetsplatser och i trafiken fortfarande ska finnas. Den största skillnaden blir att samhället fångar upp människor som behöver hjälp istället för att låsa in dem.

Det är svårt att förstå att Sverige fortfarande har ett rättssystem som straffar missbrukare och att polisen jagar människor som endast skadar sig själva. Dessutom blir nyrekrytering en lösning för gängen när en medlem blir fälld för brott mot narkotikalagstiftningen.

Dagens narkotikapolitik ger fler kriminella och färre skattepengar som går till vettiga saker, till exempel skola, vård och socialtjänst.

Annons

Annons

Varför förordar vi ett statligt monopol och inte bara en avkriminalisering?

Gängvåldet och skjutningarna runt om i landet är oftast kopplade till knarkhandeln och försäljning av cannabis skapar de största intäkterna. Olika gäng säljer i olika områden, till olika kunder och det blir en maktkamp om vilka som ska sälja var.

Ett monopol kan konkurrera ut den svarta marknaden.

Svenska politiker har i snart 20 år pratat om att den rådande narkotikapolitiken leder till ett knarkfritt samhälle. Men Sverige toppar den narkotikarelaterade dödligheten i Europa, enligt en rapport från EU:s narkotikabyrå. Rapporten visar att Sverige under 2018 hade 81 narkotikarelaterade dödsfall per miljonen invånare. Det är nästan fyra gånger fler än genomsnittet för EU-länderna.

En legalisering är ett mål på lång sikt. Sverige måste lära sig av bland annat delstaten Colorado i USA som har legaliserat cannabis men glömt den viktiga pusselbiten, ett statligt monopol med kontroll på produktion och import. Det har gjort att kriminella nätverk fortfarande odlar cannabis och får in pengar på det.

Vi förstår att det finns en rädsla för att en legalisering skulle innebära ett ökat bruk, men det är något som också har skett under åren av nolltolerans och hårda straff.

Möjligen kan det komma att se ut som att en legalisering har medfört ett ökat bruk, men det kanske hänger ihop med att fler då vågar erkänna sitt bruk. Oavsett kvarstår frågan: Är det bättre att skapa ett legalt utbud än att låta efterfrågan skapa en svart marknad?

Annons

Annons

Till och med Folkhälsomyndigheten anser att förbudet mot eget bruk av narkotika behöver utredas.

Många kanske tänker ”varför skulle den som vill få tag på cannabis vända sig till ett dyrare alternativ på en legal marknad när den svarta marknaden är billigare?" Anledningen är densamma som att människor väljer att gå till Systembolaget istället för att köpa fulsprit hos någon lokal langare.

Till dem som är oroliga för att en legalisering påverkar unga människor har vi en sak att säga: Vill ungdomar röka gräs har de antagligen redan gjort det.

Det är allas ansvar att inte låta rädsla eller ett konservativt och ovetenskapligt tänkesätt skörda fler liv. Rom byggdes inte på en dag och det gör inte heller en legalisering av cannabis, men om den svenska riksdagen bryr sig om folkhälsan bör cannabis legaliseras så snart som möjligt.

SKRIBENTERNA

Hanna Henningsworth och Magnus Bjerg Sturm, kampanjledare för SSU Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan