Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det är dags att regeringen tar fram en lag om fast läkare till alla.”

Flera regioner kan idag inte erbjuda en fast läkarkontakt till dem som önskar att ha det. För fem år sedan hade omkring 40 procent av befolkningen en fast läkare på en vård- eller hälsocentral. I år är siffran nere på 26 procent, skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När det gäller en fast läkarkontakt går utvecklingen till och med tillbaka., skriver artikelförfattaren.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Regionerna, som har ansvar för landets hälso- och sjukvård, ligger efter och kommer inte i närheten av regeringens målsättning om att vården ska vara god och ske nära patienterna.

Så gott som alla politiska partier i Sverige är överens om att vården ska reformeras och ställa om så att den ges närmare patienterna, att hela befolkningen ska vara listad hos en läkare som kan ta ett helhetsansvar. Men inget eller ytterst lite händer.

När det gäller en fast läkarkontakt går utvecklingen till och med tillbaka. Det är dags att staten tar ansvar för de delar av vården där regionerna misslyckas. 

Regeringens och Sveriges regioner och kommuners, SKR:s, mål för omställningen till en nära vård handlar om tillgänglighet, delaktighet och kontinuitet, alltså att man ska ha en fast läkare på sin vårdcentral som kan följa ens sjukdomshistoria så att man slipper upprepa den varje gång man behöver ha en läkarkontakt. När det gäller allt detta har regionerna mycket kvar att göra, konstaterar Socialstyrelsen i sin uppföljning av omställningen till en nära vård. 

Annons

Annons

Socialstyrelsen konstaterar även brister när det gäller kompetensförsörjning, till exempel att det behövs fler specialister i allmänmedicin, fortbildning och arbetsmiljö. 

Flera regioner kan idag inte erbjuda en fast läkarkontakt till dem som önskar att ha det. För fem år sedan hade omkring 40 procent av befolkningen en fast läkare i primärvården, på en vård- eller hälsocentral. I år är siffran nere på 26 procent. Det innebär en otrygg vård och en svårare arbetssituation för läkarna som inte känner till sina patienters sjukdomsbakgrund. 

Gång på gång påtalar såväl de politiska partierna som olika andra debattörer och makthavare vikten av kontinuitet, men inget händer. Det är dags att regeringen tar fram en lag om fast läkare till alla.

Det behövs också en tydligare statlig samordning av ST-tjänsterna, alltså när läkarna utbildar sig till specialister. Regionernas oförmåga har lett till att det idag råder brist på utbildningstjänster i samtliga regioner. Det drabbar både studenter, patienter och regionerna som till exempel inte kan bemanna sina vårdcentraler. Det påtalas också i den statliga utredningen En god och nära vård – en primärvårdsreform (2018:39).

Annons

Behovet av nya specialister i allmänmedicin är för stort, regionerna klarar inte av att lösa det på egen hand. Ändå gör regeringen ingenting.

Annons

Resultatet är att idag har mer än hälften av regionerna brist på allmänläkare. Det innebär att många regioner har svårigheter att flytta ansvar för vård från sjukhus till primärvård, vård- eller hälsocentraler. De kan inte ta emot fler patienter eftersom de har svårt att tillsvidareanställa läkare, i synnerhet specialister i allmänmedicin.

Även om alla företrädare för regioner som Socialstyrelsen har intervjuat uppger att de arbetar för fler ST-tjänster i allmänmedicin är det inte alla som har utökat antalet sådana tjänster. 

Företrädare för flera regioner säger att de inte kan redogöra för antalet ST-tjänster, på grund av till exempel gamla IT-system. 

Staten behöver också ta ett större ansvar för läkarnas fortbildning och arbetsmiljö. Mer än var tredje av Läkarförbundets medlemmar uppger att de inte har fått de förutsättningar de behöver för att kunna hantera primärvårdens nya uppdrag, det vill säga att ge Sveriges befolkning en god och nära vård. Det är ett problem som även Socialstyrelsen lyfter fram i sin uppföljning av omställningen till en nära vård.

Annons

Gång på gång visar regionerna och deras samarbetsorgan Sveriges kommuner och regioner, SKR, att problemet att alltför få har en fast läkare inte kan lösas på regional nivå. Om regeringen menar allvar med att den vill genomföra en god och nära vård måste den ta ett större helhetsansvar. 

Annons

SKRIBENTEN

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. 

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy