Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Kommer vi någonsin att börja skaka hand igen?

Att skaka hand var en gång i tiden gissningsvis ett sätt att visa att man inte hade ett vapen i högerhanden. Nu kan det få lite samma betydelse igen, tror etnologen. Handslaget kan bli ett sätt att visa att man inte bär på smitta. Men kommer vi våga börja skaka hand igen?

Saknar du det innerliga och fasta handslaget när du möter någon? Etnologen tror att det kommer tillbaka.

Bild: Johan Bävman

Annons

Nästan över en natt försvann självklarheten i den hälsning vi använt i generationer. Istället för handslaget började vi slå ihop armbågar och klackar, bugade med handen på hjärtat eller bara vinkade.

En vanlig gissning är att handslaget från början var en fredsgest: genom att erbjuda handen visade man för alla närvarande att man inte var beväpnad och alltså inte tänkte vålla någon skada. Men det är en gissning, enligt historikern Dick Harrison i en artikel i Populär historia.

På grekiska begravningsmonument från 400-talet och 300-talet före Kristus har bildhuggare skildrat människor som skakar hand, så handskakandet har hållit på ett tag. Ekakt hur och när det började tycks ingen veta. Men att handhälsa var självklart.

Annons

Annons

”I Sverige så hälsar man på varann – man tar både kvinnor och män i handen”, sa statsministern i riksdagen i april 2016 i samband med att miljöpartisten Yasri Khan vägrat handhälsa på en kvinnlig reporter. Khan la handen på hjärtat och bugade istället. Så som många börjat göra under pandemin. Men det anade ingen då.

I HD och Sydsvenskan har handslaget återkommit i flera artiklar: en man på ett HVB-hem förlorade en förlängd anställning för att han vägrade handhälsa på en kollega. Händelsen ställde Helsingborgs stad inför tingsrätten, misstänkt för diskriminering. En kvinnlig lärarvikarie i Helsingborg som vägrade handhälsa blev ett fall för i Arbetsdomstolen.

Och så försvann handhälsningen i ett slag i mars 2020. Vissa verkar tycka att det är ganska skönt att inte längre behöva ta alla människor i hand. Andra saknar den fysiska kontakt och närvaro som handslaget ger.

– Pandemin lärde oss rädsla för att vara tillsammans, känna på varandra, befinna oss på samma buss. Plötsligt var allt farligt, säger Katarzyna Herd, etnolog på Kulturvetenskaper i Lund.

Hon har forskat på just rädsla och ryktesspridning.

Annons

Hur vi gör efter pandemin beror mycket på vad vi upplevde under pandemin, tror hon. Om vi förlorade familjemedlemmar eller kollegor och om vi blev svårt sjuka, eller om vi kom ganska lindrigt undan.

Annons

– I Sverige hade vi ingen nedstängning som i vissa andra länder. Att umgås var nästan en guilty pleasure [något man njuter av mot bättre vetande]. När man träffade folk ute kände man att man gjorde något lite farligt, men följde ändå Folkhälsomyndigheten.

Nu är många trötta på att vara rädda. När man upprepar en fara bildar man en slags immunitet, förklarar forskaren. Siffrorna på antalet döda blir en vardag. Man lever med det. Som citatet som Josef Stalin ibland beskylls för – en enskild människas död är en tragedi, en miljon döda är statistik.

Men så kom beskedet om ett öppnare Sverige med nytt hopp.

– För en vecka sedan handhälsade min man på en person. Sedan började de båda skratta. Vad hade de gjort?, berättar Katarzyna Herd.

Så kommer handskakningen tillbaka?

Kanske med försiktighet. Kanske så småningom, tror etnologen. Svenskarna är inte lika fysiska i sitt hälsande som sydeuropéerna.

– Jag hoppas att vi kommer att skaka hand. Pandemin var inte tillräckligt lång för att ändra traditionerna för hur vi hälsar på varandra. För vissa kan det vara viktigt att återskapa det.

Vad betyder det att skaka hand?

– Förr var det den hälsning man hade. Nu kanske det kan få en ny innebörd. Det kan betyda att vi litar på varandra. Jag litar på att du inte har sjukdomen. Att du tvättar händerna, att du inte är sjuk, säger Katarzyna Herd.

Hennes tankar är ju inte jättelångt från den mytiska bilden av vad handslaget handlar om – att visa att man kommer obeväpnad, utan ont uppsåt. Hur det verkligen blir får framtiden visa, efter den 29 september.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy