AnnonsIca Malmborgs

Skånes mest hållbara butiker satsar på närodlat

Det finns många bra anledningar att handla lokala livsmedel. Då vet du var maten kommer ifrån. Du bidrar också till ett skånskt hållbart jordbruk och mångfald. Dessutom har lokala råvaror lägre miljöpåverkan än importerade. Ända sedan Arne och Ella Malmborg öppnade den första Malmborgsbutiken 1954 har närproducerade livsmedel direkt från skånska gårdar utgjort en väsentlig del av de livsmedel som säljs i butikerna.

– ICA Malmborgs har en lång tradition av att odla nära kontakter med lokala leverantörer, säger Per Tengberg, handlare på ICA Kvantum Malmborgs Caroli. Att sälja närproducerade varor är ett sätt för oss att erbjuda färska produkter utan långa transporter samt stödja småskalig produktion och arbetstillfällen i vår egen hembygd. Vi vill också lyfta fram engagerade mathjältar som delar vår passion för bra och hälsosam mat.

Lokalt från Skåne

För att hjälpa konsumenterna att hitta lokalproducerade varor i butikerna har ICA Malmborgs tagit fram en egen märkning. Allt som kommer från skånska gårdar och odlare är tydligt uppmärkt med ’Lokalt från Skåne’. Det är ett slags kvalitetsbevis på att maten kommer från stabila och trygga leverantörer som har sina rötter i den skånska myllan och arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor.

Per Tengberg, handlare på ICA Kvantum Malmborgs Caroli.

– Man ska i princip kunna åka och se var maten produceras, säger Per Tengberg. Men det räcker inte med att en vara är lokal, den måste också leva upp till ICA Malmborgs höga kvalitetskrav, både när det gäller djuromsorg och produktionsmetoder. Bra och sunda produkter ligger till grunden för allting. Precis som när det gäller veganska alternativ, vill vi ha en bredd i det lokala sortimentet med något närproducerat i varje varugrupp.

Skånemejerier var en av Malmborgs första lokala leverantörer och samarbetet som inleddes redan på 1960-talet består än ni dag. Sedan dess har det lokala sortimentet utökats varje år och det råder inte brist på läckra livsmedel i Skånes välfyllda skafferi. Mer än hälften av all mat som produceras i Sverige kommer från Skåne.

– Vi kan erbjuda det allra bästa som går att hitta i Skåne, säger Muhamed Pasagic, försäljningschef för frukt och grönsaker på ICA Kvantum Malmborgs Caroli. Tack vare de korta transporterna kommer varorna snabbt till butikerna, vilket gör att smak och näringsvärde bibehålls.

Muhamed Pasagic har daglig kontakt med leverantörerna för att säkerställa att kunderna får ett stort utbud av närodlad frukt och grönsaker när de smakar som allra bäst.

– Det som är i säsong just nu är tillexempel frukt från Österlen, potatis från Tygelsjö och Vellinge, tomater från Arlöv samt svamp från Saxtorp. Mer lokalt än så kan det knappast bli.

Muhamed Pasagic, försäljningschef för frukt och grönsaker på ICA Kvantum Malmborgs Caroli

Miljösmarta butiker

Malmborgsgruppen har lagt ner mycket arbete på att nå upp till FNs globala mål för en hållbar utveckling, där hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion är två av fokusområdena.

– Vi tror på att driva butiker hållbart i ett längre perspektiv och att värna om det lokala är en del av detta. Genom att stötta lokala bönder kan vi bidra till ett mer hållbart system för livsmedelsproduktion. Malmborgsgruppen består av sex butiker, tillsammans kan vi påverka de större grossisterna att tillhandahålla närproducerade produkter när den möjligheten finns.

Ett kvitto på att ICA Malmborgs lever upp till vad de utlovar är att samtliga butiker har utmärkt sig i White Guide Greens senaste kartläggning av de mest hållbara butikerna i olika svenska städer. I Malmö kammade ICA Kvantum Malmborgs Mobilia hem vinsten för andra året i rad, tätt följt av Malmborgsbutikerna på Erikslust, Limhamn och Caroli. I Lund hamnade båda Malmborgsbutikerna - ICA Kvantum Malmborgs Tuna och ICA Kvantum Malmborgs Clemenstorget – i toppen.

– Efterfrågan på både ekologiskt och närodlat har ökat enormt de senaste åren. Vi vill ta vårt ansvar och erbjuda ett brett sortiment av lokala produkter så att det är enkelt för kunderna att göra medvetna och miljösmarta val, förklarar Per Tengberg.

Gynnar det lokala näringslivet

ICA Malmborgs är ofta tidiga med att testa produkter från nya lokala aktörer som sedan har fått spridning i hela landet. Tareq Taylors välsmakande färdigrätter, Lilla Glassfabrikens hemmalagade glass och Skånska Spritfabrikens alkoholfria drycker är endast några exempel.

– Vår ambition är att så mycket som möjligt av den mat och dryck som säljs i butikerna ska komma från Skåne. Vi välkomnar alltid rekommendationer från våra kunder. Tipsa oss gärna om dina lokala favoriter! avslutar Per Tengberg.

Läs mer om ICA Malmborgs hållbarhetsarbete på hemsidan

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan