Annons

Annons

Annons

Annons

Väder

Slut på värmen för den här gången – höstrusk och åska på väg

Är du klar för höst och ruggigt väder? Under veckan kommer ett lågtryck från väst att dra sig in över landet med södra Sverige som första stopp.

– Det kommer att ge lägre temperaturer med inslag av skurar och åska, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Text: 

Från och med måndagseftermiddagen kommer södra Sverige präglas av regn och svalare temperaturer.

Bild: TT

Annons

Den gånga helgen bjöd på ovanligt höga temperaturer för att vara slutet av september. I lördags var det 17 grader i Malmö och 18,8 grader i Helsingborg.

Men nu blir det kallare och hög tid att ta fram regnjackan.

– Under dagen är det lite varierande molnighet. Sent i eftermiddag kan det komma regnskurar. Under kvällen kan de vara rätt intensiva. Det kan också komma något åskinslag, säger Sofia Söderberg.

Annons

Annons

Under natten mot tisdagen rör sig regnområdet österut, vilket lämnar Skåne med goda chanser för uppehållsväder.

– Fram till tisdag eftermiddag är det tidvis regn och skurar. Därefter kan det spricka upp igen. Men det blir lägre temperaturer. När det här regnområdet väl har lättat blir det runt 14 grader. Vindarna är svaga och kommer från nordväst.

Resten av veckan bjuder inte på några överraskningar. Temperaturerna fortsätter att ligga runt 14 grader och risken för skurar hänger fortfarande kvar.

– Om vi tittar till och med fredag ser vädret ut vara av samma karaktär. Det blir kallare med inslag av regn och skurar. Det finns dock chanser för uppehåll.

Är de varma höstdagarna över?

– Vi har haft en varmare period. Det blir allt mindre varm luft efter tisdagen. Det är lite för tidigt för att säga om det kommer fortsätta så framöver. Just nu är det inte lika varmt, men det kan komma en till portion av varma dagar, säger Sofia Söderberg.

Annons

Annons

Till toppen av sidan