Annons

Annons

Annons

kultur

Ida Ölmedal
Debatten om Benny Fredriksson kan inte lösas i domstol

Malmöregissören August Lindmark har polisanmält Lotta Fristorp för boken ”Benny – drevet, döden”. Men det är svårt att tro att hon skulle fällas för förtal.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Benny Fredriksson begick självmord 2018.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Annons

Ironin är tydlig: Lotta Fristorps bok ”Benny – drevet, döden” handlar om ansvarslösa uthängningar. Nu anklagas hon för samma sak. Men håller det?

Malmöregissören August Lindmark har polisanmält den före detta presschefen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon har överdrivit hans roll i drevet mot Benny Fredriksson, anser han.

I den uppmärksammade boken återger Fristorp delar av Lindmarks rasande Facebookinlägg 2017, där han efter scenkonstens metoo-upprop #tystnadtagning ville rikta sökarljuset mot cheferna. Bland annat Kulturhuset Stadsteaterns chef Benny Fredriksson skulle ”väck”, skrev han, och la till en räcka anklagelser. Fristorp spekulerar kring om Lindmark var ”en länk” som ledde de anonyma kritikerna till Aftonbladet – hon använder ordet ”samarbete” – något som Lindmark bestrider.

Annons

Annons

Lotta Fristorp.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det sticker verkligen ut att Fristorp lägger så stor vikt vid hur Benny Fredrikssons kritiker nådde fram till Aftonbladet, där de avgörande övertrampen gjordes. Hon framhåller att Lindmark efter den första publiceringen skrivit att han kunde förmedla kontakter. Men det är inte brottsligt att hjälpa till att förse en tidning med information, även om informationen skulle bestå av obekräftade rykten. Det är tidningens ansvar att se till att det som faktiskt hamnar i tryck stämmer.

Så är det påståendet förtal? Knappast. För att fällas för förtal måste man peka ut någon som ”brottslig eller klandervärd i sitt leverne”, eller sprida en uppgift som kan leda till att personen utsätts för missaktning. Ribban ligger, och ska ligga, ganska högt.

Det som får Lindmark att framstå i dålig dager är i stället främst vad han skrivit öppet på Facebook – och det kan å andra sidan vara försvarligt att beskriva. Det var en del av drevet. Sedan är det upp till läsaren att dra ut ansvarslinjerna.

Det hela är dubbelt nedslående. Det måste vara fruktansvärt att på något sätt sammankopplas med Benny Fredrikssons självmord. Samtidigt blir det här ännu ett fall där man vänder sig till domstolen för att få ett entydigt svar i en komplex fråga: Staten ska fördela ansvar i ett drev, staten ska bestämma vem som får använda uttrycket extremist, staten ska säga till nazisterna att de missbrukar Tegnér.

Annons

Annons

Det speglar en misstro vad gäller möjligheten att ta debatten i offentligheten och vinna med argument. Det är en oroande utveckling.

Ida Ölmedal är kulturchef.

LÄS MER:

Maria G Francke: Tystnaden skadade Benny Fredriksson lika mycket som drevet

Malmöregissör polisanmäler för förtal efter boken om Benny Fredriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan