Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Måtte Malmö universitet ta sig upp efter dikeskörningen.”

I Malmö universitets interna utredning är det ideologisk omskolning av lärarkåren som gäller, skriver Sara Johnsdotter, professor.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sexologiprogrammet är en av Malmö universitets mest uppskattade utbildningar, skriver Sara Johnsdotter.

Annons

I våras pågick en debatt i Sverige om akademisk frihet med utgångspunkt från Malmö universitet. Det var turbulens på sexologimastern, där en grupp studenter anklagade lärare och ledning för att uttrycka och ha överseende med uttryck för rasism. Gruppen krävde åtgärder i form av att hela utbildningen skulle genomsyras av postkolonial teori och normkritisk ideologi.

Från många håll fick Malmö beröm för sitt försvar av akademiska värden. Det dominerande temat i den nationella debatten var att ett lärosäte måste stå stadigt bakom akademisk frihet, inom lagens råmärken, och bjuda motstånd mot politisering av universiteten.

Malmö universitets rektor Kerstin Tham och Lunds universitets rektor Erik Renström fastslog att: ”I en tid då universiteten ifrågasätts från olika håll är det viktigare än någonsin att låta de akademiska värdena om öppenhet, oberoende, akademisk frihet och integritet visa vägen.” (Aktuella frågor 23/3)

Annons

Annons

Det tog fem månader att slutföra universitetets internutredning. I materialet ingår anmälan, intervjuer med anmälande och övriga studenter, lärare (jag är en av de utpekade lärarna) och berörda chefer, skriftliga underlag och mejlväxlingar. Den slutliga rapporten använder underlaget selektivt. Produkten är häpnadsväckande slarvig, osammanhängande och metodologiskt undermålig. 

Flera av de föreslagna åtgärderna har vidtagits redan innan utredningen startade.

För att kunna föreslå de åtgärder som nu förs fram, har utredaren varit tvungen att utelämna dokumentation som skulle ha tydliggjort chefers pågående systematiska och redovisade arbete mot diskriminering.

Om utredningen hade varit seriös, skulle det ha framgått att sexologiprogrammet är en av Malmö universitets mest välorganiserade och uppskattade utbildningar. Det skulle ha framkommit att vi tre lärare som nu misstänkliggörs har byggt upp och undervisat på utbildningen i över ett decennium, utan att ha anklagats för antisemitism eller rasism av någon i tidigare studentkullar.

Trots att det i början av utredningstexten slås fast att utredningen inte ska ta ställning till huruvida det förekommit diskriminering eller inte, utgör det föreslagna åtgärdspaketet en illa underbyggd och partisk dom mot lärare och chefer. Det ska vidareutbildas i diskrimineringslagen. Lärarna vid Malmö universitet ska pedagogiskt fortbildas just i den riktning de anmälande studenterna kräver: postkolonial teori och normkritisk ideologi. Detta behöver ske ”intensifierat” för lärarlaget på sexologiprogrammet. Postkolonial fortbildning och normkritisk undervisning ska också beaktas vid nyanställningar.

Annons

Annons

Det som gjorde att Malmö universitet fick ett så gott rykte under vårens debatt byggde på att berörda ansvariga chefer på institutions- och fakultetsnivå försvarade akademins grundprinciper. Utan att kompromissa om det viktiga arbetet mot diskriminering och rasism betonade cheferna vikten av att studenter när de examineras ska ha tränat sin förmåga att se och hantera ofta svåra frågor utifrån en mängd olika infallsvinklar, inräknat postkolonial teori men inte bara. Denna akademiska hållning finns det inte ett spår av i Malmö universitets interna utredning. Där är det ideologisk omskolning av lärarkåren som gäller.

Planen tycks vara att universitetets arbete framåt ska ta avstamp i internutredningen. Om inte rektors tal om akademisk frihet i olika sammanhang ska uppfattas som en läpparnas bekännelse, så måste Malmö universitets ledning tydligt ta avstånd från delar av åtgärdspaketet i den uppenbart partiska och politiska internutredningen. Det måste ske av respekt för berörda medarbetare som nu grundlöst hängts ut som inkompetenta, och för övriga berörda studenter som tystats ännu en gång. Det är nödvändigt om universitetet ska kunna rekrytera lärare, gästföreläsare, forskare och studenter som vill befinna sig på ett universitet präglat av öppenhet och akademisk integritet.

Måtte Malmö universitet kunna ta sig upp efter denna dikeskörning.

SKRIBENTEN

Sara Johnsdotter, professor i hälsa och samhälle med inriktning medicinsk antropologi vid Malmö universitet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy