Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Så förbereder sig Malmös uteliv för öppningen

På onsdagen öppnar Malmös klubbar efter ett förbud på nästan 20 månader. Det firas med flera öppningsfester – men hur förhåller sig klubbarna till fria tyglar? Sydsvenskan frågar några ställen hur de planerar inför öppningen, och alla ovana besökare.

Arkivbild.

Bild: Amelie Herbertsson

Annons

– Plan B kommer inte hitta på egna regler. Nu kommer vi bara göra vårt jobb: att spela musik och servera öl.

Så svarar Carlo Emme på frågan om de kommer införa säkerhetsåtgärder inför öppningen på onsdagen.

Dagen är så efterlängtad att han fick gåshud när han ställde fram de bord som gäster snart ska fylla – utan krav på att hålla avstånd.

– Det är den första dagen på väldigt länge som vi inte behöver berätta vad folk får, och inte får göra. Nu ska vi bara ha kul. Tidigare har vi kunnat vara runt 300 personer. Nu kommer vi att kunna vara runt 600 personer.

Carlo Emme är personligen inte orolig för att gäster ska missköta sig och ta igen 20 förlorade månader på en och samma kväll.

Annons

– Jag tror att det kommer bli helt galet på vår öppningskväll ”First night of freedom” på fredag, men på ett vackert sätt.

Annons

Carlo Emme, Plan B:s grundare och bandbokare.

Bild: Patrik Renmark

Plan B har dock valt att reglera åldersgränsen. Tidigare var alla över 18 välkomna. Nu är det 20 plus som gäller på fredagar och lördagar.

– Det är många som har fyllt 18 år under pandemin. De har ingen aning om hur det är att vara på en nattklubb och nu förväntas de helt plötsligt att uppföra sig. Våra gäster har kommenterat det under sommaren och vi har diskuterat det, säger Carlo Emme och fortsätter:

– Vi vill gå tillbaka till det som Plan B var innan pandemin, men vi vill inte exkludera 18-åringar helt. Därför kommer det finnas begränsat antal biljetter för 18- och 19-åringar som man kan köpa i förväg.

Att det är ny åldersgrupp som kommer att göra debut på onsdagen är också något som Monawar Hashem, som arrangerar Superonsdag på Etage, har haft i åtanke.

– Det som är speciellt med öppningen nu är att vi i princip har två generationer som blev 18 under pandemin och som aldrig har varit på nattklubb, säger Monawar Hashem och fortsätter:

– De vet knappt vad Etage är. De vet inte hur det funkar med inträde och den biten. Det blir många frågor om det.

Totalt kommer Etage att kunna släppa in cirka 1000 gäster.

Monawar Hashem säger att det kommer bli fullt hus utan några begränsningar.

– Det känns otroligt kul och skönt att återgå till det normala. Vi har märkt att publiken hela tiden har varit på stand by och väntat på att vi ska dra igång igen.

Annons

Annons

På Inkonst är inställningen densamma:

– Vi kommer ta emot så många som vårt tillstånd tillåter. Vår stora öppning sker i helgen då vi har vår ”Dance Weekender”, en klubbhelg som samlar stora delar av den lokala scenen. Vi siktar på 300 personer på fredag och 500 på lördag. Det beror lite på hur många rum som vi har öppna, säger Ulf Eriksson, musikproducent på Inkonst.

Ulf Eriksson är musikansvarig på Inkonst på Bergsgatan.

Bild: Åsa Sjöström

Han är inte heller orolig för något kaos.

– Vi har ändå haft det ganska öppet i Sverige. Jag tror inte att det blir som i Norge. Vi går inte från noll till hundra på samma sätt.

Samtidigt understryker Ulf Eriksson att de kommer att följa utvecklingsläget och anpassa sig efter både gäster och restriktioner.

– Det är en dimmig framtid. Vi vet inte hur publikbeteendet kommer att se ut. Det här med att hålla avstånd kanske sitter i väggarna. Det kanske är något som gäster efterfrågar. Ingen vet, säger han och fortsätter:

– Men jag tror ändå att folk är väldigt trötta på restriktioner. Jag ser personligen verkligen fram emot helgen. Det känns verkligen så himla, himla roligt att få köra igång igen.

Viktor Andersson, programansvarig på Babel, delar glädjen inför öppningsdagen.

– Det känns helt fantastiskt eftersom vi inte har kunnat jobba ordentligt på nästan två år. Sedan får man vara realistisk: folk kommer fortfarande vara påverkade av pandemin. Vissa kommer kanske inte vilja komma hit för att det är för mycket folk.

Annons

Viktor Andersson är bandbokare på Babel på Spångatan.

Bild: Lars Brundin

Annons

Babel kommer också förhålla sig till de restriktioner som finns, men med en viss begränsning.

– På föreställningar kommer vi ta in 150 personer. Normalt tar vi in 250 personer. Vi vill att folk ska hålla avstånd, men vi har också en ekonomisk verklighet att förhålla oss till.

Varför väljer ni att begränsa antalet platser?

– Vi har inte haft fullsatta salonger under en lång tid. Därför tycker jag att det är rimligt att ge oss själva en mjukstart och en möjlighet att hålla avstånd och se till att publikflödena fungerar som de ska.

På fredagens klubb ”Divine Fridays – Grand Re-Opening” kommer det dock inte att finnas några begränsningar.

– Normalt tar vi in 600 på en klubb. Vi kommer inte sätta någon gräns, men försöka hålla det på en rimlig nivå. Tillsammans med personal kommer vår säkerhetsansvarige se till att den nivån hålls. Det gör vi alltid, men nu kommer vi också ha smittspridningen i åtanke.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy