Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Säkerställ att det som skett i 'Kinesiska muren' aldrig kan hända igen.”

Fler måste få möjlighet att äga sin bostad, även i områden som idag präglas av socioekonomisk utsatthet. Det kräver att bostadsrättssystemet tryggas, skriver Roko Kursar och Robert Hannah, Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bostadsrättsföreningen i "Kinesiska muren" har dragits med problem i flera år, skriver artikelförfattarna.

Bild: Emil Langvad

Annons

Den kapade bostadsrättsföreningen Malmö Taxeringsrevisorn 2, i ”Kinesiska muren” i Rosengård, kan bli uppköpt av MKB, Malmös kommunala bostadsbolag.

MKB har lagt ett bud som både bostadsrättsinnehavarna och banken har godtagit. Budet gör att de som bor i huset får tillbaka ungefär hälften av pengarna de köpt sina lägenheter för. Det betyder att många lämnas kvar med stora skulder.

Att äga sin bostad i en bostadsrättsförening bör medföra att man genom att ta ett gemensamt ansvar har större frihet, trygghet och möjlighet att planera sitt boende på lång sikt. Att så inte har varit fallet för bostadsrättsinnehavarna i ”Kinesiska muren” visar att systemet har stora brister.

Bostadsrättsföreningen i "Kinesiska muren" har dragits med problem i flera år. Fastigheten förfaller, barnfamiljer lever i en förfärlig miljö, elavbrotten kommer tätt och styrelseledamöter har åtalats för ekonomisk brottslighet.

Annons

Malmö stad har ingripit utifrån de möjligheter som finns till hands för kommunen. Men kommunala viten hjälper inte dem som sitter i klorna på dem som kapat deras bostadsrättsförening.

Annons

Den nuvarande lagstiftningen och regeringens åtgärder mot kapade bostadsrättsföreningar är uppenbart inte tillräckliga för att skydda bostadsrättsinnehavare och ge drägliga levnadsförhållanden.

Liberalerna vill säkerställa att det som skett i ”Kinesiska muren” aldrig kan hända igen.

Visserligen trädde en ny lag i kraft i år som innebär att en minoritet på 10 procent av medlemmarna i en bostadsrättsförening kan gå till Bolagsverket för att få en särskild granskning, utan att gå via en föreningsstämma. Men det räcker inte på långa vägar. Därför presenterar vi nu fem förslag från Liberalerna:

1. Riksdagen bör stärka lagen för att hindra att bostadsrättsföreningar kapas. Kapade bostadsrättsföreningar kan innebära att människor som de boende i ”Kinesiska muren” hamnar i personlig konkurs eller förlorar sina hem. Bostadsrättslagen behöver stärkas för att säkra bostadsrättsinnehavarnas juridiska trygghet gentemot föreningen. Det måste gå att köpa en bostad utan att behöva riskera personlig konkurs på grund av att styrelsen för bostadsrättsföreningen missköter sina uppdrag.

Annons

2. Byggnader som tillåts förfalla skapar otrygghet och motverkar möjligheten att lyfta ett område. I fastigheter där kriminell verksamhet ertappats under upprepade gånger ska kommunerna kunna ställa krav på att fastighetsägare sätter in brottsbekämpande åtgärder som till exempel inbrottsskydd. Oavsett vilken bostadsform det rör sig om.

Annons

3. Riksdagen bör stärka miljö- och hälsotillsynen. Ingen ska tvingas leva under undermåliga eller hälsovådliga förhållanden. För att garantera att alla lever i bra boendemiljöer måste riksdagen stärka miljölagstiftningen och kommunerna bör kontinuerligt kartlägga misskötta fastigheter.

4. Riksdagen bör ändra lagen och göra det enklare och billigare för kommunerna att riva, tvångsförvalta och expropriera vanvårdade fastigheter i utsatta områden. Vanvårdade byggnader kan bidra till att sprida nedskräpning, dålig skötsel och vandalisering i området.

5. Riksdagen bör skärpa fastighetsägares ansvar över utrymmen som används till organiserad brottslighet. En fastighet går inte att flytta på. När brott begås med en fastighet som bas påverkar det säkerheten i hela området. Underlåtelse att anmäla organiserad brottslighet i ens fastighet, eller underlåtenhet att medverka i polisutredningar, ska därför kunna föranleda viten eller böter.

Annons

Liberalerna har som enda parti ett uttalat mål, och för det ett omfattande program Förortslyftet, att inte ha några utsatta områden i Sverige till 2030. För att uppnå det måste fler få möjlighet att äga sin bostad, även i områden som idag präglas av socioekonomisk utsatthet. Det kräver att bostadsrättssystemet tryggas.

SKRIBENTERNA

Roko Kursar (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Malmö.

Annons

Robert Hannah (L), riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy