Oline Stig är kritisk till Recensionsportalen ("En köpt recension? Nej, det var inget skämt", kultursidan 28/9) och ondgör sig över allt möjligt, samtidigt som hon påstår sig välkomna ”nya arenor” för kulturkritiken. Här inställer sig naturligtvis frågan vad hon menar med ”nya arenor”. Tydligen är det sådana arenor som redan är etablerade då hon inte förmår ge exempel på de nya arenor hon hänvisar till. Och det är just det som är så intressant. Allt det som bryter mot den etablerade strukturen kommer alltid att kritiseras av den förmenta kultureliten.
Jag, Melker Garay, och Tomas Ekström är inte bara förläggare och författare utan även entreprenörer som hyser stor respekt för det skrivna ordet. När vi startade förlaget var vi ense om att starta ett förlag som var öppet för det nya. I vårt förlag har vi både traditionell bokutgivning och utgivning där författare är med och finansierar; detta är något som vi har varit transparenta med från första början. Och förlaget har bara växt och växt och gett jobb åt professionella redaktörer och formgivare i en tid då covid-19 lett till att många kulturarbetare har blivit arbetslösa.
Annons
Annons
När man läser Oline Stigs vresiga artikel skräms man av hennes illa dolda förakt för hybridförlag. Klädsamt vore det i stället om hon bejakade den demokratisering som sker genom dessa förlag, det vill säga att fler ges möjlighet att komma ut som författare. Vi välkomnar även henne att starta ett bokförlag så att hon förstår vilka kostnader som är förenade med att driva ett förlag.
Som entreprenörer i kultursektorn är vi alltid nyfikna på att finna ”nya arenor” inom litteraturen. Och vi pratar inte bara om det, utan vi handlar också. Recensionsportalen – som är ett av flera projekt – ska ses mot bakgrund av att tidningarnas kulturredaktioner har dragit ner på recenserandet. Idag är det få böcker som recenseras, kort sagt en utarmning av kulturkritiken.
Vi startade Recensionsportalen eftersom vår ambition var att fler böcker skulle bli recenserade. En del av Recensionsportalen var öppen för författare vars böcker dagstidningar inte har tid och råd att recensera, så vi erbjöd författare att bli recenserade mot en avgift. Men vi var mycket noga med att understryka att man inte kunde köpa sig till en positiv recension, något som givetvis Oline Stig avstår från att nämna då hon i sin iver att klanka ner på något som är nytt avstått från att sätta sig in i hur Recensionsportalen fungerar. Hon kunde ha lyft på luren och ringt oss.
Annons
Recensionstjänsten ifråga har vi nu lagt ner. De som påstår sig företräda författare menar att vår tjänst måste motarbetas då den riskerade att underminera kritikernas skrå. Vi är inte helt övertygade om det men väljer att lägga ner tjänsten då kritiken har blivit inte bara onyanserad och rent av elak utan visar också på hur farligt det är att utmana recensionsmonopolet i Sverige.
Melker Garay är förläggare på Ekström & Garay AB