Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Vi larmar om en nationell utveckling.”

Traditionell arbetsmarknadspolitik räcker inte för att lyfta de socioekonomiskt svagaste områdena, skriver Joakim Sandell och Katrin Stjernfeldt Jammeh, Socialdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Joakim Sandell och Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Annons

Torsten Elofsson och Henrik Reimer, företrädare för Kristdemokraterna, anser att näringslivsklimatet i Malmö behöver förbättras (Aktuella frågor 24/9). Som främsta källa anför de Svenskt Näringslivs senaste rankning. I undersökningen, där 7 promille av Malmös företag har deltagit, hamnar påfallande många av Malmös kranskommuner högt. Som Elofsson och Reimer påpekar, pendlar i vissa av dessa kommuner hälften av den arbetande befolkningen varje dag till Malmö för att jobba.

Malmö är Skånes tillväxtmotor. Det är i Malmö de nya företagen startas och jobben skapas. Men precis som Kristdemokraterna tycker vi att Malmö behöver en bättre mix av företag så att de jobb som växer fram bättre matchar invånarnas behov.

Annons

Det är synd att Håkan Fäldt och Helena Nanne, Moderaterna, inte tar tillfället i akt att faktiskt bemöta våra förslag på hur de osynliga murar som idag delar landets större städer kan rivas (Aktuella frågor 20/9).

Annons

Varken Moderaterna eller Kristdemokraterna bemödar sig ens om att ge sken av att ha läst den nya forskningsrapport som vi refererar till. Rapporten har tagits fram av docent Martin Nordin från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet på uppdrag av Socialdemokraterna i Malmö. Istället för att förhålla sig till de nya rönen hemfaller Kristdemokraterna och Moderaterna till samma anklagelser och tomma fraser som tidigare. Det är kanske inte direkt ”skamlöst”, som de anklagar oss för att vara, men allt en smula slappt.

Vi larmar om en nationell utveckling där klyftorna i landets storstäder har ökat dramatiskt sedan 1990-talet. Det gäller också för Malmö, där de som bor i stadens socioekonomiskt svagaste områden har sett sina inkomster falla jämfört med rikssnittet – trots att sysselsättningen har ökat. En av de viktigaste slutsatserna i rapporten är att traditionell arbetsmarknadspolitik inte räcker för att lyfta dessa områden. Vad som behövs är samordnade insatser på statlig och kommunal nivå inom alltifrån bostadsbyggande till skolpolitik, vilket vi lägger fram förslag på i vårt debattinlägg (Aktuella frågor 13/9).

Annons

Rapporten visar, med hänvisning till en omfattande forskningslitteratur, att olika former av subventionerade anställningar är den åtgärd som verkar fungera bäst för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Annons

Håkan Fäldt och Helena Nanne avvisar kommunledningens satsning på extratjänster som ett sätt att ”gömma undan” arbetslösa. Intressantare vore om vi utifrån det rådande forskningsläget hade kunnat ha en seriös diskussion om hur olika former av subventionerade anställningar bäst kan kombineras med studier och andra insatser för att rusta Malmöborna till jobb. Då hade Moderaterna även kunnat få förklara varför de så ivrigt driver på för en ökad privatisering av arbetsmarknadspolitiken, nationellt såväl som i Malmö – en väg utan stöd i vare sig forskning eller praktisk erfarenhet från andra länder eller politikområden.

Utbildningar där studier i svenska kombineras med en yrkesutbildning mot ett bristyrke, så kallade jobbspår, har visat sig vara en framgångsrik väg till jobb för många nyanlända. Modellen har prövats och utvärderats med goda resultat i Göteborg. Därför fortsätter vi nu att utveckla sådana lokala jobbspår i nära samarbete med näringslivet. Att däremot, som Håkan Fäldt och Helena Nanne insinuerar, villkora försörjningsstöd med deltagande i reguljär vuxenutbildning är olagligt – något Fäldt och Nanne säkert är medvetna om. De vet så klart också att utbetalning av försörjningsstöd redan idag kommer med närvarokrav, som innebär att den sökande måste delta i någon form av aktivitet som leder mot jobb eller studier. Detta tydliga fokus på att alla som kan jobba också ska jobba, har bidragit till att antalet hushåll som uppbär försörjningsstöd idag i Malmö är på den lägsta nivån sedan 2012.

Annons

Annons

SKRIBENTERNA

Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy