AnnonsIca Malmborgs

Handplockade och närodlade smakfavoriter i butikerna

Skåne är känt för sina kulinariska traditioner och rika lokala matkultur. Den skiftande naturen bjuder på en mångfald av naturliga råvaror i världsklass. Bakom varje produkt finns skickliga matproducenter med fingertoppskänsla för regionens smaker. Här får du följa med till två av ICA Malmborgs många lokala leverantörer.

Mitt på slätten strax utanför Malmö ligger Kabbarps Trädgård. Här har man byggt vidare på väletablerade odlingstraditioner och på hela 9 000 kvadratmeter växthusyta frodas ekologiska sallater och kryddor.

- Smak, kvalitet och hållbarhet är våra ledord och det når vi genom vårt stora odlingskunnande. Ett gediget skånskt hantverk, 365 dagar om året, och 17 engagerade medarbetare, säger Anna Bertland, som tillsammans med Daniel Bertland äger Kabbarps Trädgård.

- En stor fördel med våra produkter är att de odlas i stor kruka med jord, där de får växa långsamt. Det ger större, kraftigare och mer smakrika plantor. Dessutom blir det längre hållbarhetstid på produkterna, både i butikerna och hemma hos konsumenterna. Det blir väldigt lite svinn.

Ekologiskt och närodlat

Kabbarps Trädgård tillämpar inte några kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, utan istället används biologiska nyttodjur och organisk gödsel. Plasten som skyddar växterna är återvinningsbar och snart kommer påsen vara sockerrörsbaserad.

- Våra plantor odlas med största möjliga hänsyn till hälsa och miljö, och majoriteten är ekologiskt certifierade, säger Anna Bertland. Men jag tycker att närodlat är en minst lika viktig faktor för hållbar livsmedelsproduktion. Varför köpa ekologiska varor som har rest hit från andra länder när vi producerar så mycket bra mat i Skåne? Vägen från våra växthus till konsumenten är inte överdrivet lång.

Att stiga in i de ljusa växthusen är en upplevelse för både sinne och själ. En härlig blandning av friska och aromatiska dofter möter oss i dörren. Sortimentet är i princip detsamma året om och består av vanliga kryddväxter som dill, basilika och gräslök, men även mer ovanliga sorter för att inspirera till nytänkande i matlagningen.

Jag skulle vilja uppmana till att våga vara lite äventyrlig när det gäller hur du använder kryddväxter, tipsar Anna Bertland. Vi odlar till exempel vattenkrasse med pepprig smak och dekorativa blad som man kan göra en jättegod pesto på. Den mångsidiga citronverbenan passar bra till teer, marinader och desserter. Min personliga favorit är hemmagjord glass smaksatt med rosmarin, ett recept som en av våra duktiga odlare inspirerat oss till att testa.

Smakfullt samarbete

Malmborgsbutikerna var tidiga med att upptäcka Kabbarps Trädgårds fantastiska färska kryddor och samarbetet har pågått under många år.

- ICA Malmborgs är duktiga på att ställa ut våra varor där de syns på bästa sätt. Jag blir lika glad och stolt varje gång jag kommer in i en Malmborgsbutik och ser den välfyllda kryddhyllan. Butiker som satsar lokalt betyder otroligt mycket för oss. Det gör att vi kan finnas kvar. Genom den här typen av samarbete kan vi stärka och förmedla vikten av att handla närproducerat, säger Anna Bertland.

Skånska äpplen direkt från trädet

Vi fortsätter smakresan österut, till hjärtat av äppelodlarland på Österlen. I Vitaby driver Fruktodlarna Sveriges modernaste sorterings- och paketeringsenhet för äpple och päron, dit ett 20-tal odlare levererar frukt. Just nu är det bråda tider. På två månader ska 5 000 ton äpplen skördas.

- Det innebär att mellan 50-60 miljoner äpplen rullar igenom packeriet varje säsong, säger VD Niclas Johansson, som har sålt äpplen från Österlen ända sedan han var liten och stod på torget i Falköping tillsammans med sin far.

- Alla äpplen plockas för hand, ett och ett. Det gäller att ha en riktigt fin fingertoppskänsla för att inte skada äpplena. Vi är inne i en mycket intensiv period. All frukt ska skördas på kort tid. Om den plockas för tidigt, blir det inte tillräckligt med sötma. Om den får sitta kvar på trädet för länge, finns det risk för att frukten ruttnar eller faller ner.

I äppelodlingarna står dignande fruktträd på rad efter rad så långt ögat kan se. Ett tiotal säsongsarbetare plockar men flinka händer. När den nyskördade frukten kommer till packeriet sorteras den först manuellt. Sedan görs en optisk bedömning.

- Det tas 16 bilder av varje äpple för att bedöma kvalitet, berättar Niclas Johansson. De som inte passerar kvalitetstesten säljs till musterier och de som blir kvar sorteras sedan enligt storlek. Istället för att lägga frukten löst i returbackar, lavas de ett och ett för att undvika stötskador. Vi vill endast sälja riktigt fina äpplen.

Hållbar fruktodling

Äppelsäsongen sträcker sig från slutet av augusti till mitten av oktober. Främst levererar Fruktodlarna äpplen men tillhandahåller även päron och plommon. Sortimentet innehåller 30 olika sorter totalt.

Niclas Johansson

- Vi jobbar endast med svensk frukt under hösten, precis när den har skördats. Det betyder att äpplena är färska när de kommer ut till butikerna. En del vintersorter kan lagras under en kort tid, men det är meningen att frukten ska ätas när den smakar som bäst.

Äpplen är en fantastiks produkt ur ett hållbarhetsperspektiv, menar Niclas Johansson.

- Först planteras ett träd som ska vårdas i flera år innan det bär frukt och blir lönsamt. För att trädet ska ge bra avkastning i ytterligare 20-30 år gäller det att ta bra hand om både marken och trädet. Vi har en del äppleträd som fortfarande producerar fullt efter 40 år.

Det här är första året som Fruktodlarna levererar till Malmborgsbutikerna.

- Vi är oerhörd glada över det här samarbetet. Malmborsbutikerna är kända för att stötta lokala producenter och vi ser fram emot att utveckla utbudet och synen på svensk frukt tillsammans med dem. Det finns en enorm potential i den skånska marknaden. Man ska inte behöva transportera äpplen och päron från andra sidan jordklotet när vi har den godaste frukten här på Österlen, avslutar Niclas Johansson.

ICA Malmborgs har tagit fram en egen märkning för att uppmärksamma den skånska mångfalden och producenterna bakom maten vi äter. Leta efter märkningen ”Lokalt från Skåne” när du vill handla lokalt och hållbart!

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan