Annons

Annons

Annons

Centrumkollen i Lund

Psykolog sadlade om – öppnar unik butik i Lund

En liten butik som doftar av linolja, fylld av handgjorda bruksföremål, har öppnat i Bytaregränd. Ägaren Anna Wåhlin hoppas kunna fylla ett tomrum i staden.


”Det har saknats en butik med konsthantverk i Lund”, säger hon.

Text: 

”Det låg tidigare en uraffär här som stängde i början av våren. Då tog jag kontakt med fastighetsägaren som var jättepositiv till idén om konsthantverksbutik”, berättar Anna Wåhlin som öppnat butik i centrala Lund.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Anna Wåhlin har länge arbetat inom skolans värld, det senaste decenniet som psykolog. När hon nu öppnar butiken Bruk & Form i en tvärgränd från Klostergatan är det första gången hon driver en affärsverksamhet helt på egen hand.

Det var kärleken till konst och hantverk – i kombination med att vilja utmana sig själv – som fick henne att sadla om från psykologyrket.

Annons

– Detta är en dröm jag närt länge. Mitt arbete som psykolog var abstrakt och teoretiskt. Jag har längtat efter att hålla på med något konkret, säger hon.

Annons

Sedan hon fick tillträde till den lilla butikslokalen för en dryg månad sedan har hon haft fullt upp med att inreda butiken, få ordning på kassasystemet och sköta leveranser. Speciellt nöjd är hon över att ha lyckats köpa in en handgjord fotpall i skinn från brittiska Omersa till sitt sortiment.

Merparten av utbudet är dock producerat av hantverkare och konstnärer i Sverige. Sju skånska konsthantverkare finns representerade.

Utbudet är tänkt att skifta lite efter säsong, men hela tiden med omsorg om upphovsmännen.

– Jag tycker om alla föremål här inne. Det är viktigt för mig att hantverkarna är nöjda med hur deras saker presenteras i butiken, de har lagt ner sin själ i skapandet, säger Anna Wåhlin.

I butiken säljs bara saker Anna Wåhlin själv valt ut med omsorg. Hon har som mål att besöka alla hantverkare och konstnärer hon köper in av. I butiken finns handgjorda bruksföremål skapade av hantverkare från Pajala i norr till Malmö i söder.

Bild: Ingemar D Kristiansen

2016 försvann Skånekraft efter 36 år. Butiken drevs av ett kooperativ av konsthantverkare, och sedan den lades ner har Anna Wåhlin saknat en butik helt inriktad på handgjorda bruksföremål i Lund.

– När jag kände att jag ville göra detta, blev jag hela tiden stärkt av att det saknas en butik för konsthantverk i Lund, säger hon.

Annons

Annons

Något köptvång råder inte utan Anna Wåhlin välkomnar att människor bara kikar runt i butiken.

– Jag hoppas att besökarna ska våga känna på materialen, till och med dofta på föremålen. Att de väljer vad de köper hos mig med omsorg så att de får glädje av föremålen varje gång de används.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan