AnnonsDubai Tourism

Spännande gatukonst i Dubai

Gallerier, museer, spännande gatukonst – och förstås världsutställningen Expo 2020. Det är trångt på Dubais konstscen. Och då har vi inte ens talat om den toppmoderna arkitekturen och senaste designtrenderna.

Kulturella mötesplatser i Dubai

Dubai är en allt mer uppskattad och omtalad destination – både för turister och affärsresenärer. På mindre än ett halvt sekel har Förenade Arabemiratens största stad med sitt läge vid Persiska viken gått från helt okänd till ett av världens mest vibrerande resmål när det kommer till spektakulära, och inte minst lyxiga upplevelser.

Bubblande konstscen

Samtidigt börjar även en spirande konstscen att bli ett kapitel att skriva in i den ständigt uppdaterade dagboken om Dubai. Att konst- och kulturlivet bubblar visar mängder med eklektiska exempel.

Här är tre av de mest intressanta och omtalade – just nu:

Alserkal Avenue är den sammanhållande länken i ett helt kvarter av närmare 90 lagerlokaler som huserar över 70 verksamheter. Kulturdistriktet i Al Quoz grundades för 14 år sedan av affärsmannen Abdelmonem Bin Eisa Alserkal och rymmer idag moderna konstgallerier – mest känt är kanske Leila Heller Gallery som visar samtidskonst med signum från Mellanöstern – men här finns även mängder med designföretag och kulinariska krogar och koncept.

En av dem som etablerat sig här är Cinema Akil, Dubais första och enda biograf för smalare arthouse-filmer. Ägaren Butheina Hamed Kazim grundade Cinema Akil 2014 som en nomadisk biograf med visningar runt landet. För tre år sedan öppnades salongen med 133 platser på Alserkal Avenue.

– Det var en självklar plats för oss att hitta hem bland likasinnade kollegor, partners som också ville investera i stans kulturella utveckling. Vårt starka partnerskap fortsätter och är grunden för att vi också lyckats ta oss igenom de svåra tiderna, berättar hon.

Mer om Alserkal Avenue här

Dubai Design District, eller D3, är alltid värt ett besök. Här pågår ett ständigt kreativt flöde genom olika workshops. Dessutom kan man smygtitta på framtidens designstjärnor i deras öppna studior. D3 är även en stadsdel laddad med lokala krogupplevelser och arabiska kaffebarer.

Gate Village mitt i downtown av Dubai rymmer åtta konstgallerier, bland annat med Manolo Valdéz stora skulpturer i stål. Två gånger om året förvandlas dessutom hela gågatan till ett vibrerande kulturstråk under Art Nights, en två dagar lång och kreativ utomhusvärld med lokala och internationella artister och konstnärer.

Fakta:
EXPO 2020:

När: 1 oktober 2021 - 3 mars 2022 arrangeras Världsutställningen för första gången i Mellanöstern. I Dubai samlas hela världen med fokus på samarbete och för att inspirera till hur vi kan hitta nya lösningar på vår tids största utmaningar. Världsutställningen har fascinerat världen i snart 170 år, och på Expo 2020 Dubai deltar över 190 olika nationer. För första gången har också samtliga deltagare en egen paviljong, där länderna kommer visa upp sin kultur, teknologi och sina bidrag för resten av världen.

Resa hit: Emirates flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn till Dubai flera gånger i veckan.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy