Annons

Annons

Annons

kultur

Ida Ölmedal
Det sägs att hon är jävligt förbannad

Arga män får respekt – kvinnor anses ha ”tappat det”.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

I veckan föreslogs finansministern Magdalena Andersson (S) som valberedningens kandidat till partiledarposten.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

För några år sedan gjorde psykologiprofessorerna Victoria Brescoll och Eric Luis Uhlmann ett litet experiment. Ett gäng testpersoner fick se filmade jobbintervjuer där arbetssökande visade ilska. Gruppen fick sedan värdera deras status och kompetens och föreslå en lön.

Tidigare studier hade tytt på att vrede kunde vara ett sätt att höja sin status. Signalen är att man tar sig rätt att dominera andra – och gruppen reagerar, sorgligt nog, ofta med att acceptera det. Men de här forskarna såg något annat.

I deras experiment steg de manliga kandidaternas status och lön mycket riktigt när de visade vrede. Men kvinnornas sjönk. Effekten av kvinnlig ilska var så stor att testpersonerna gav en arg kvinnlig vd lägre lön än en neutral kvinnlig praktikant.

Annons

Medan männens vrede förklarades med yttre, objektiva omständigheter, härleddes kvinnors till deras personlighet: ”Hon har tappat kontrollen”, var det förödande omdömet. En man som surnar till har rätt, en kvinna som gör samma sak bär på ett inre kaos.

Annons

Om testpersonerna ändå fick veta varför den kvinnliga kandidaten var så arg minskade diskrepansen jämfört med männen. Då blev det nämligen en fråga om extern verklighet och inte om karaktär.

Det där är intressant. För det är ju ganska svårt att motbevisa eller faktachecka ett påstående om en annan människas inre kärna.

Vem är egentligen Socialdemokraternas nästa partiledare? Vi som följt mediebevakningen den senaste tiden vet: hon är en vresig jävel. ”Är Magdalena Andersson ilsken och långsint”, frågade sig P1-programmet ”Nordegren och Epstein” häromveckan. ”Bulldozern” var titeln och vinkeln på SVT:s ”Politikbyrån”. Där fanns ändå utrymme för nyanser, mer iögonfallande var hur politiska analyser och reportage liksom i förbifarten kryddades med omdömen som ”barsk” och ”kantig”. Källorna? Mestadels anonyma. Vad som låg till grund? Oklart. Ett undantag var när ekonomiprofessorn John Hassler berättade om hur Magdalena Andersson avfärdat Finanspolitiska rådet (”Finansretoriska rådet”), men det var slående hur det vittnesmålet blev en del av berättelsen om finansministerns ”hetsiga humör” snarare än om hennes principiella syn på expertmyndigheten.

Påstår jag att jag vet att Magdalena Andersson inte är Hulken från Handels? Att jag varit en fluga på väggen i förhandlingarna med Centerpartiet? Att jag djupintervjuat socialdemokratiska kollegor? Att jag inte sett hur hon själv medvetet använder ilska i sin retorik? Nej, nej. Men det vi vet är att det finns ett psykologiskt maskineri som snedvrider hur kvinnors indignation tolkas jämfört med mäns, som gör den till en negativ del av deras personlighet. Om finansministern hade varit en man så hade vi hört mer om de omtalade konflikternas innehåll än om hans humör.

En bakgrund till den där studien var förresten att en tung republikan 2006 dömt ut Hillary Clinton som ”för arg för att bli president”. Lite senare valde amerikanerna hysterikern Donald Trump.

Och i slutet av 2021 väntas Sverige få sin första kvinnliga statsminister.

Det sägs att hon är jävligt förbannad.

Det borde hon vara.

Ida Ölmedal är kulturchef.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan