Annons

Annons

Annons

Utvisningshotet mot treåring

Familjehemmet i Brösarp ger inte upp hoppet om Tim

Utvisningshotade Tims familjehemsföräldrar har haft alla strålkastare riktade mot sig. Nu balanserar de mellan att återgå till en normal vardag och att se till att ljuset på deras fall inte slocknar.

Samtidigt har Migrationsverkets generaldirektör gjort ett uttalande som gjorde dem både hoppfulla och förbannade.

Text

Viktor Persson och Sandra Persson har inte gett upp hoppet om att Tim ska få stanna i Sverige.

Bild: Daniel Persson

Annons

Sommaren håller på att släppa taget om Brösarp på Österlen och Viktor och Sandra Persson tar en kort promenad i sin stora trädgård. Vid de gulnande äppelträden leker deras tre pojkar. På ett sätt är allt som vanligt, men på ett annat befinner sig familjen mitt i en storm. De har en omvälvande sensommar bakom sig och en oviss vinter framför sig.

Den yngsta pojken är den uppmärksammande treåringen Tim, född i Helsingborg av en nigeriansk mamma som inte ansågs kapabel att ta hand om honom. Tim som först hamnade hos socialtjänsten i Landskrona, fick ett nytt hem hos familjen Persson i Brösarp och som nu riskerar att utvisas till Nigeria.

Tim kom till familjehemmet i Brösarp när han var fyra månader gammal. Han har aldrig varit i Nigeria, landet som han utvisas till i januari om Migrationsverket hittar ett ordnat mottagande.

Bild: Daniel Persson

Annons

Annons

Reaktionerna efter utvisningsbeslutet har varit massiva. I dagsläget har fler än 165 000 personer skrivit på den protestlista som initierades av organisationen Brinn för Barnen. Dessutom har politiker börjat att engagera sig i fallet och bland annat Liberalerna vill se en lagändring för att liknande situationer inte ska uppstå igen.

Parallellt med reaktionerna har mediabevakningen varit stor. Viktor och Sandra Persson beskriver den som både dränerande och nödvändig.

– Sandra bestämde direkt att vi måste gå till media med fallet. Vi lägger väldigt mycket tid på detta och man har ju aldrig varit i närheten av en liknande situation i hela sitt liv, säger Viktor Persson.

Sandra Persson håller med.

– Vi har en chans och det är under dessa månaderna. Sedan är det för sent. Man hade ångrat sig bittert om man inte hade gjort någonting, säger hon.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik intervjuades i SVT:s Aktuellt under förra veckan och hans uttalande väckte dubbla känslor hos familjen Persson.

I intervjun sa Mikael Ribbenvik:

"Det mest effektiva skyddet för barn är i verkställighetsfasen. När det gäller ensamma barn finns där ett väldigt starkt skydd, du kan inte åka tillbaka om det inte finns ett ordnat mottagande.

Min erfarenhet av liknande fall – nej, det är väldigt sällan de går att genomföra"

Mikael Ribbenvik är generaldirektör på Migrationsverket. Foto: Björn Bjarnesjö

Annons

– Vi blev både hoppfulla och förbannade. Man inser att hela processen hade kunnat se annorlunda ut, säger Sandra Persson.

Annons

– De sa att barn i liknande situationer oftast inte utvisas för att det inte finns något ordnat mottagande. Varför ska man först krascha en familj och sedan undersöka om det finns något ordnat mottagande? Det känns fel.

HD och Sydsvenskan har, utan framgång, sökt Mikael Ribbenvik för en kommentar kring processen om att säkerställa ett ordnat mottagande i hemlandet.

Istället svarar Guna Graufelds, Migrationsverkets tillförordnade presschef, i ett mejl att arbetet med att få till ett ordnat återvändande är komplext:

"Om det saknas familj initieras kontakt med hemlandsmyndigheter i syfte att utröna om möjlighet finns till ordnat myndighetsmottagande. I vissa länder finns inte detta alternativ.

Om det inte går att få till ett ordnat mottagande så ska Migrationsverket se över frågan om uppehållstillstånd på nytt."

Tims två äldre bröder leker vidare i höstkvällen, men själv har han blivit trött och vill hoppa upp i Viktor Perssons famn. Ingen vet vem Tims biologiska far är, men för treåringen finns det bara en pappa – och mamma.

– Vi älskar honom precis lika mycket som våra biologiska barn, säger Viktor Persson.

Sabina Gušić är doktor i psykologi och arbetar som barnpsykolog. Foto: Privat

Om Tim utvisas måste han knyta an till nya personer i Nigeria. En process som är allt annat än oproblematisk, enligt barnpsykologen Sabina Gušić. Hon menar att det är förenat med en enorm oro och ångest för barn att ryckas upp från sina anknytningspersoner. Och den första instinkten för en treåring är inte att hitta nya.

Annons

Annons

– Det man tänker i ett sådant här fall är ju den stress, och det svåra känslomässiga tillstånd, som ett barn hamnar i när de skiljs från de som redan är anknytningspersoner. Det är inte som att barnet är nollställt i stunden det lämnar Sverige, säger Sabina Gušić.

– Barnet kommer att söka sina tidigare anknytningspersoner under en lång tid framöver. Många barn i sådana situationer ger helt enkelt upp, vilket också är en stressreaktion.

Vid köksbordet berättar Viktor Persson och Sandra Persson att det är viktigt, men svårt, att hitta luckor i tillvaron där familjen kan glömma situationen för en stund.

– På lördag ska vi försöka släppa allt och hitta på något roligt, säger Viktor Persson.

På frågan om hur de förbereder sig inför att Tim eventuellt får lämna familjen kommer svaret snabbt.

– Egentligen tror jag faktiskt inte att jag förbereder mig på det. Jag tror inte att man kan det. Det går inte att förbereda sig på att vinka av sitt barn, säger Sandra Persson.

Tim heter egentligen något annat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan