Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

På insidan av det omstridda huset i Kulturkvadranten

Det omtvistade huset är klart och alla lägenheter är sålda. Sydsvenskan tittar in i nybygget på Stora Algatan 6 med hypermodern bilhiss och utsikt över Lunds medeltida kvarter.

På Stora Algatan 6 låg en gång ett dominikanerkloster. Därefter fanns där ett 1800-talshus som revs på 60-talet och sedan en parkeringsplats. Den nya byggnaden binder samman grannhusens 1800-talsklassicism och jugend från 1904. Kulturens stora träd speglar sig i fönsterna.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Barnen är utflugna och Stockholmsvillan såld. Nu återvänder Helen Spalding till uppväxtstaden Lund.

– Vi har hunnit bo här i fem dagar och tycker att det är fantastiskt. Det är ett sådant fint hus vi ska bo i och läget är exceptionellt, säger hon.

Lägenheten på Stora Algatan 6 ligger en trappa upp, är hundra kvadratmeter stor och har kostat en hel del. Men våningen är värd sitt pris, menar Helen Spalding.

– Vi får bo mitt i stan, i en nyproducerad lägenhet med hiss, cykelrum, garage och bra ljudklass. Och när jag ligger i soffan kan jag se rakt in på en gammal fin husfasad inne på Kulturen, det är bara så coolt!

Helen Spalding har besökt Lund en gång i kvartalet sedan hon som ung flyttade från staden. ”Äntligen slipper jag sova på mina Lundakompisars soffor. I stället kan jag ligga i min egen – och se rakt in i Kulturen”.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Annons

Arkitekten Pontus Tebäck från Fojab arkitektbyrå ser onekligen nöjd ut när han tittar på fasaden med koppardetaljer och spanska balkonger.

– Det roligaste jag gjort, säger han om bygget.

Roligt men också jobbigt, menar Håkan Eksandh, en av byggherrarna från Vallkärra Properties AB.

– Processen har tagit över sju år, utmaningarna har varit enorma. Jag skulle kunna skriva en hel bok om projektet. Ändå skulle jag gärna göra om det, säger han.

Fakta

En av Lunds dyraste gator

Samtliga lägenheter såldes för drygt två och ett halvt år sedan till ett snittpris på 62 000 kronor per kvadratmeter.

Sedan dess har priserna stigit rejält. En fyrarummare på 137 kvadratmeter såldes i somras för 11 662 000 kronor vilket ger ett kvadratmeterpris på 85 100 kr.

Femvåningshuset har onekligen väckt rabalder. Arkitekturupproret och närboende i Kulturkvadranten har överklagat bygget i flera omgångar och kommunen har fått göra om detaljplanen efter en dom i mark- och miljödomstolen.

Trapphuset med golv, sockel och trappa i terrazzo, handtag och räcken som lindats i naturläder samt väggpanel, postboxar och lägenheternas entrédörrar i ek.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Ändå skulle den där boken, menar Håkan Eksandh, inte handla om alla bråk – utan om  svårigheterna med att klämma in nitton lägenheter  på en trång parkeringsplats.

Hur bygger man ett garage i en medeltida miljö? Lösningen fanns i smart teknik som ger en platsbesparande planlösning.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Det underjordiska garaget i tre våningar med smart teknik som bilhiss är ett kapitel för sig. Ungefär så här fungerar den:

Du kör in bilen i hissen, åker ner i garaget och kör ut från hissen. Med en fjärrkontroll öppnar du en grind till ett fack där du kör in bilen. Sedan stiger du ur bilen, trycker på fjärrkontrollen varpå systemet hittar en ledig plats åt fordonet på något av de tre parkeringsplanen.

Annons

– I Sverige är systemet unikt, säger Håkan Eksandh.

Huset är ihopbyggt med grannhuset för att maximera boytan. Grannhusets fönster kunde ändå bevaras.

Den tetrisliknande garagelösningen har inte bara sin förklaring i att det är trångt i området. Att bygga i ett kulturhistoriskt känsligt område med tusenårig historia innebär arkeologiska utgrävningar – i detta fall den största i Lund på många år – som kostar byggherren mycket pengar, 50 000 kronor per kvadratmeter. Bättre då att gräva på djupet än på bredden, under det en meter djupa kulturlagret där de arkeologiska fyndigheterna finns.

Arkitekten Pontus Tebäck i rummet som vetter mot ljusgården.

Bild: Ingemar D Kristiansen

– Det har lagts över tjugo miljoner kronor på arkeologi och projektet pågår fortfarande. Man har hittat massor, säger Håkan Eksandh.

Vi lämnar garaget och kliver in en fyrarummare som ligger in mot gården. Den har öppen planlösning och fönster i söder och öster med utsikt över Lunds takåsar.

Annons

Här finns också en speciallösning, en ljusbrunn med klosterträdgårdsinspirerad grönska och klostermotiv i stensättningen med ett kors i mitten.

– Dominikanerklostret låg en gång i tiden i detta kvarter. Ljusbrunnen är till för att se fin ut uppifrån och ett sätt att släppa in ljus. Under den finns cykelgaraget, säger Pontus Tebäck.

Pontus Tebäck i fyrarummaren med öppen planlösning.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Högst upp i huset ligger kronjuvelen. En etagevåning på 137 kvadratmeter med tre meter i takhöjd, eget tornrum och takterrass med utsikt över Kulturen, Domkyrkan och takåsarna i Lund.

– Det är ett fantastiskt taklandskap som man kan se över och det var viktigt att inte schabbla bort, säger Pontus Tebäck.

Utsikt över Lunds takåsar.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Den som hellre vill hålla sig på marken kan gå ut på innergården med fyra gemensamma uteplatser. Några lägenheter har egen utgång till trädgården.

– Det är också en sådan där konstighet som händer när man ritar ett hus på en trång plats. Det nedre våningsplanet ser helt annorlunda ut än de övre, säger Pontus Tebäck.

Med utsikt över Lunds stift. ”Vi började sälja lägenheter för två och ett halvt år sedan. De såldes på ett kick”, säger Håkan Eksandh, en av byggherrarna från Vallkärra Properties.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Som arkitekt har han gång på gång fått ta till speciallösningar. Som de spanska balkongerna.

Annons

– Grannhuset, som ritats av jugendepokens främste arkitekt Oscar Hägg, har många ornament, som frukter. Ornament på nybyggda hus är ovanligt. Men man kan fortfarande göra utsmyckningar så som spanska, grunda balkonger med rundade ytterhörn och räcken.

Gården har fyra uteplatser.

Bild: Ingemar D Kristiansen

De speciella balkongerna har skörtat upp byggpriset. Men det var det värt, menar Håkan Eksandh.

– Utan dem tappar gatan liv, säger han.

Fakta

Detta hittade arkeologerna

Den del av kvarteret som undersökts ägdes vid reformationen av Dominikankonventet, allmänt kallat Svartbrödraklostret. Det etablerades i Lund redan 1222 och var det första Dominikankonventet i Norden. Delar av konventets ekonomibyggnader har grävts fram vid undersökningen. De har varit byggda i tegel, haft flera ugnar och spisar och legat runt en kullerstenslagd innergård.

Källa: Kulturen.

Annons

Fakta

Bostadsrättsföreningen Kulturkvarteret

Bostadsrättsföreningen består av nitton lägenheter. Samtliga lägenheter från två rum och uppåt har balkong, uteplats eller takterrass. Storlekarna varierar mellan 32 och 137 kvadratmeter.

I källargaraget finns 28 bilparkeringsplatser (en är utrustad med laddstolpe men det är förberett för fler). I gatuplanet finns ett cykelgarage med 61 platser.

Fönstren vetter mot söder och öster.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy