Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

S: 1 000 ungdomsbostäder har byggts i Malmö

Inför förra valet lovade Socialdemokraterna att det skulle byggas tusen ungdomsbostäder i Malmö. ”Vi har med råge uppfyllt det löftet”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Och det kan behövas då nästan en tredjedel under 30 år bor kvar hemma hos föräldrarna i Malmö.

”Vi har byggt 1 000 ungdomsbostäder i Malmö” säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Som ungdomsbostad räknar Socialdemokraterna i första hand studentboenden, men också ettor som är under 40 kvadratmeter. Och löftet inför valet, 2018 var att bygga tusen.

– Sedan hösten 2018 har det byggts rekordmycket i Malmö och vi har med råge byggt tusen ungdomsbostäder, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

250 av de 1 000 byggda lägenheterna är studentbostäder. De flesta av dem är byggda av Stadsfastigheter.

De andra ungdomsbostäderna är alltså ettor under 40 kvadratmeter.

Till exempel har Magnolia fastighet byggt 100 ettor under 40 kvadratmeter i Hyllie. Där finns denna vecka en etta på 31 kvadratmeter ledig som kostar 7 165 kronor i månaden.

Annons

Det är väl fler än ungdomar som efterfrågar ettor, 43 procent av Malmös befolkning består av ensamhushåll?

Annons

– Vår strategi för ungdomsbostäder inkluderar ettor under 40 kvadratmeter, för att vi har sett att unga efterfrågar små lägenheter med lägre hyror, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Av de tusen lägenheterna som byggts sedan 2018, har bara 123 byggts med hjälp av statligt investeringsstöd. Stödet ger en reducerad hyra, enligt Boverket får en etta på 40 kvadratmeter max kosta 5 690 kronor i hyra per månad.

Det är en lång rad privata företag som byggt ettor i sina hus i stadsdelar från Segevång till Bunkeflostrand. Allra flest har byggts på Hyllievång och i Limhamns hamnområde.

Men det är inte slut med det, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Dessutom har vi påbörjat ytterligare 1 500 ungdomsbostäder så vi har gott hopp om att beta av bostadsbristen för unga, säger hon.

Över 700 av de påbörjade smålägenheterna är studentlägenheter, 585 av dem byggs av Base Camp i Västra hamnen. 100 studentlägenheter är på gång vid Värnhem och ytterligare 100 i Västra hamnen – i båda fallen är MKB byggherre.

Det finns ett skriande behov av studentbostäder. På Malmö Universitet finns det 24 000 studenter, varav 12 000 är heltidsstudenter. Men det finns idag bara 2 200 studentbostäder.

– Malmö är en ung stad och Universitetet attraherar unga. Vi har gått från rödlistade på studentkårernas lista till gul-listade, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Annons

Annons

Den som listar studentstäderna är Sveriges förenade studentkårer, SFS. Rödlistad betyder att studenter riskerar att avbryta sina studier för att de inte kan hitta boende. Gul-listad betyder att det går att hitta boende, men det kan ta ett tag efter terminsstart. Gröna städer erbjuder kontrakt vid terminsstart.

Förutom studentlägenheter är fler små ettor på gång i Malmö. På Nobelvägen bygger det privata företaget Ailon 100 microlägenheter på 18 kvadratmeter. Trianon planerar att också att bygga 350 smålägenheter på Sorgenfri, när detaljplanen går igenom.

– När vi flaggade tusen ungdomsbostäder, var det många som ville vara med och hjälpa och bygga även bland de privata bolagen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Fler ettor byggs också just nu på Hyllie, Segevång, Västra hamnen, Annetorp, Bulltofta, Heleneholm, Elinelund, Limhamn och Möllevången.

Men räcker det? 40 procent av Malmöborna är under 29 år. Statistik från stadsbyggnadskontoret visar att nästan en tredjedel av de mellan 18 och 30 år fortfarande bor kvar hemma hos sina föräldrar.

– Vi vill få fram ännu fler ungdomsbostäder, men vi måste också säkra bostäder för barnfamiljer. Malmö växer just nu mer än både Stockholm och Göteborg tillsammans, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Har ni något vallöfte om bostäder inför nästa års val?

Annons

 Nej, vi har inte riktigt börjat formulera vallöften än, men jag hoppas att det blir ett stort nationellt fokus på den sociala bostadspolitiken nästa val, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Läs mer:

Barnfamiljer och ungdomar behöver bostäder i Malmö

Billiga hyresrätter för unga på gång i Malmö

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy