AnnonsVisitDenmark

En hygge weekend – när vi som bäst behöver det

Danskarna är världsmästare i hygge – konsten att ha det mysigt. Och så här års lockar Köpenhamn med extra mycket hygge. Här är sex tips för den ultimata hösthelgen i den danska huvudstaden.

Rysmys på Tivoli

I mitten av oktober förvandlas nöjesparken Tivoli till en samlingsplats för zombies, spöken och andra otäcka figurer. Och om de inte är tillräckligt skrämmande finns en rad adrenalinhöjande åkattraktioner att välja mellan. Missa inte heller Tivolis senaste – och rysligaste – dragplåster: Villa Vendetta. Det är en 800 kvadratmeter stor skräckkällare som har utvecklats tillsammans med internationella skrämselspecialister och skådespelare som sätter skräck i besökarna.

Men Tivoli lockar inte bara med ruskiga upplevelser i höst, utan också pumpakarvning och andra mysiga aktiviteter för hela familjen.

Halloweenfirandet pågår till den 7 november.

Kalla bad och heta bastur

Tänk dig att få puttra runt i en båt på Köpenhamns kanaler en krispig höstdag – samtidigt som du sitter nedsänkt i 40-gradigt vatten. Det är fullt möjligt, tack vare företaget CopenHot som erbjuder unika poolbåtar med privat kapten. Företaget hyr även ut panoramabastur med utsikt över hamnen och den kända statyn Den lilla sjöjungfrun, vedeldade badtunnor och uppiggande kallbad.

Trenden att bada året runt är stor i Danmark och här finns flera hamnbad som gör det enkelt att ta ett välgörande morgondopp mitt i staden, exempelvis Islands Brygge, Sluseholmen och Kalvebod Bølge.

Och för den som vill kombinera ett bastubad med en god middag eller ett glas vin rekommenderas restaurangen och vinbaren La Banchina, som lockar med både egen badbrygga och en vedeldad bastu.

Naturlig barrunda

Köpenhamn har en bar för alla typer, alltifrån klassiska bodegor och pubar till hippa hantverksölsbarer och internationellt uppmärksammade cocktailbarer. Dessutom kryllar det av vinbarer och många av dem fokuserar på naturviner, det vill säga viner som har producerats med hänsyn till naturen och med minimal mänsklig påverkan. Här finns till exempel populära pionjärer som Terroiristen, Ved Stranden 10 och Rosforth & Rosforth, men också roliga nytillskott som Apollo Bar, Lille Blå och Pompette (som alltid erbjuder ett glas naturvin från 50 danska kronor).

Upptäck Köpenhamns nya kafékultur

Köpenhamn har alltid haft ett stort utbud av högklassiga kaféer och de senaste åren har det kompletterats med en ny bagerikultur och flera nya kaféer som tar bröd- och bullbakandet till en ny nivå. Här finns nämligen flera så kallade hantverksbagerier där långa jästider, ekologiska mjöler och råvaror i säsong är självklarheter – och som har befäst den danska huvudstaden till en hot spot för alla som älskar att fika. Flera av dessa ställen har skapat egna signaturbakverk som har fått otaliga hjärtan på instagram. Andersen & Maillards snurrade chokladcroissanter, Lille bakerys ”pølsehorn” och Hart Bageris innovativa, matiga wienerbröd är bara några exempel på trenden. Missa inte heller nyöppnade Hart Brød + Bar, som kombinerar det bästa av två världar och serverar bröd på dagen och naturviner på kvällen.

Skogstur med utsikt

Utanför Köpenhamn finns flera fina skogar för den som vill göra en dagsutflykt från huvudstaden. I Haslev på Sydsjälland, en knapp timme söder om Köpenhamn, väntar Skovtårnet – ett 45 meter högt torn, mitt i skogen. Du når det genom att först promenera drygt tre kilometer genom vacker bokskog, sedan är det bara att snirkla sig de 13 varven upp i tornet. Utsikten sträcker sig 360 grader, långt ut över Sydsjälland. Vid fint väder kan du se ända till Köpenhamn och Turning Torso i Malmö.

I området finns även flera olika street food-bodar, Nordeuropas största blomstersjälvplock och en klätterpark med ziplines och äventyrsbanor. Och vill du stanna över natten finns en glamping, en lyxamping med isolerade tält inspirerade av mongoliska yurtor.

Strandvejen

Strandvejen, som sträcker sig mellan Köpenhamn och Helsingör, är en av Danmarks finaste kustremsor, kantad av sevärdheter som nöjesparken Bakken och Jægersborgs djurpark. Här finns också flera arkitektoniska sevärdheter, exempelvis Bellavista, ett bostadsområde ritat av den danske designikonen Arne Jacobsen på 1930-talet. Längs hela Strandvejen går en lättrampad cykelväg, vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål för cykelsugna som vill lämna huvudstaden för en dag eller två. Stanna gärna längs vägen och ta in på det fina, anrika badhotellet Skovshoved Hotel i Charlottenlund.

Missa inte heller ett stopp på det intilliggande konstmuseet Ordrupgaard, som precis har utökats med en underjordisk tillbyggnad som rymmer en an Nordeuropas främsta samlingar fransk konst. Byggnaden är ritad av den internationellt hyllade norska arkitektbyrån Snøhetta och är en sevärdhet i sig.

Fakta

Planera din resa

Ta dig direkt till Köpenhamn via Øresundsbron eller med ForSea från Helsingborg till Helsingør

Få mer inspiration till allt som händer i byen här.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan