AnnonsWellO2

Ny metod: Så kan du förbättra din andning och minska risken för infektioner

Ångandning med motstånd är en ny metod i Sverige. Den riktar sig främst till personer med nedsatt andningskapacitet, som kan orsakas av naturligt åldrande eller olika andningsproblem. – Men metoden passar även yngre och friska som vill stärka sina andningsorgan och minska risken för infektioner, säger Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi vid Helsingfors universitet.

Läs mer om WellO2 här

Andningsredskapet WellO2 har utvecklats i Finland, och är en kombination av två var för sig beprövade metoder: Ångandning och andning med motstånd vid in- och utandning. 

– Det unika med WellO2 är att den förenar dessa två etablerade sätt att förbättra andningsförmågan och luftvägarnas kondition, säger Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi, med andningsfysiologi som specialitet.

Direkt lättare att andas

För den som använder WellO2 kan effekten vara både kort- och långsiktig.

– Det känns direkt lättare att andas då ång- och motståndsandningen vidgar, fuktar och lugnar luftvägarna samtidigt som slem löses upp lättare. Den varma ångan kan också lindra irritationer i luftvägarna, speciellt för personer som har slemproducerande hosta, förklarar Sovijärvi.

Tränar upp andningsmusklerna

Genom att regelbundet andningsträna med apparaten kan du på sikt bygga upp och stärka din andningskapacitet.

– Du andas långsamt i munstycket som har ett justerbart motstånd. Att andningsträna med motstånd är ett etablerat sätt att förbättra sin andning och minska andfåddhet, och har beskrivits i flera vetenskapliga studier (till exempel i en som publicerats i boken Respiratory Muscle Training, skriven av Alison McConnell 2013). Andningsmusklerna förstärks, luftvägarna vidgas och lungventilationen blir bättre, jämnare och mer effektiv. Det har man konstaterat i studier (exempelvis Pulmonary Rehabilitation för Mild COPD: A Systematic Review publicerad 2014) med bland annat patienter som har astma och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom).

Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi, med andningsfysiologi som specialitet.

Andningskapaciteten minskar med åldern

WellO2 är utvecklad för att hjälpa alla som av någon anledning behöver förbättra sin andning.

– När vi blir äldre minskar andningskapaciteten naturligt, som en del av åldrandet, eftersom lungornas elasticitet och andningsmusklernas kraft minskar med åren. Men den kan också vara försvagad av till exempel astma eller rökning. Även stress kan påverka andningen och leda till att vi andas mer ytligt.

Används av idrottare och sångare

WellO2, som sålt i över 60 000 exemplar i Norden, är också populär bland idrottare och motionärer som vill prestera bättre genom att öka sin andningskapacitet.

– Sångare, talare och andra med rösten som redskap använder WellO2 för att vårda stämbanden och lindra eller förebygga röstrubbningar, som heshet.

Anssi Sovijärvi, 75, ”WellO2-tränar” regelbundet sedan över ett år.

– Jag märker stor skillnad, till exempel blir jag inte lika andfådd när jag går i trappor. Dessutom verkar djupandningen lugnande.

Rustar mot infektioner

Regelbunden användning av WellO2 kan också minska risken för infektioner, menar Sovijärvi.

– Inandning av varm ånga förbättrar slemhinnornas skick i de övre luftvägarna, och en frisk slemhinna kan beskrivas som kroppens egen brandvägg mot infektioner. Konditionen på slemhinnan och dess flimmerhår är mycket viktig i kampen mot virus och andra partiklar.

Andningsövningar

WellO2 är enkel att använda. Du väljer grad av motstånd och värme, och andas långsamt i ett munstycke under 5–15 minuter.
– Man kan även koppla en näsmask till apparaten och andas in varm ånga genom näsan, vilket kan lindra symtomen till exempel vid pollenellergi eller en förkylning, berättar Anssi Sovijärvi.

Här kan du beställa WellO2 och läsa mer om produkten

Fakta om WellO2

• WellO2 är en globalt patenterad teknologi som kombinerar ångandning med motstånd vid in- och utandning. 

• Produkten har funnits på den finska marknaden sedan 2016, merparten säljs på apotek. 70 procent av användarna är 50-70 år. Sedan 2019 finns WellO2 i Sverige.

• WellO2 är ett hygientekniskt andningsredskap för hemmabruk. Syftet är framför allt träning av andningsmuskulaturen och luftvägarna genom ett justerbart motstånd i kombination med inandning av varm ånga.

Kan hjälpa vid röstsymtom

Ångandning med motstånd har potential att förbättra röstkvaliteten, vilket redovisas i en pilotstudie i Finland. En rapport om studien publicerades i Journal of Voice, en granskad publikation vilken betraktas som världens främsta tidskrift för röstmedicin och forskning.

Andningsträna aldrig vid akut lunginfektion, men gärna vid rehab

WellO2 ska inte användas vid lunginfektion eller influensasymtom med feber, inte minst med anledning av den pågående pandemin. Däremot rekommenderas andningsträning vid rehabilitering från t.ex. covid-19. Studier (till exempel Respitory Muscle Performance Screening for Infectious Disease Management Following COVID-19: A Highly Pressurized Situation) visar att andningsträning kan hjälpa vid återhämtning efter covid-19, och att förebyggande träning kan minska risken för intensivvård.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy