Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Varför mår människor i Skåne så dåligt psykiskt?”

Psykiatrin i Region Skåne behöver rustas för att möta den ökade psykiska ohälsan, men det räcker inte. Det skriver Per Einarsson (KD), ordförande i Region Skånes psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Trots ständig kontakt med omvärlden känner sig allt fler ensamma och isolerade, skriver Per Einarsson.

Annons

Närmare hälften av alla människor i Skåne, 47 procent, bär på ängslan, oro eller ångest och andelen har ökat de senaste tio åren. Nästan var femte känner sig stressad eller mycket stressad, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Varför mår människor i Skåne så dåligt psykiskt? Än så länge har inga vetenskapliga studier kunnat svara entydigt på det, och kanske går det inte att hitta ett entydigt svar. Men för många är det nog inte så svårt att dra egna slutsatser utifrån egna erfarenheter av hur samhället ser ut och hur mycket det har förändrats.

Tempot har skruvats upp. För många människor, inte minst barnfamiljer, är det en ständig kamp att få vardagen att gå ihop när kraven från arbetsliv och skola hårdnar.

Den digitala utvecklingen med internet, sociala medier och skärmspel har öppnat en ny värld på både gott och ont. Snabbare kommunikation och bättre transporter knyter människor samman över stora avstånd. En hel värld av information sköljer över oss varje dag, när vi hela tiden är uppkopplade.

Annons

Annons

Trots ständig kontakt med omvärlden känner sig allt fler ensamma och isolerade. En femtedel av alla äldre i Sverige upplever ensamhet, bland dem över 85 år är andelen så stor som en fjärdedel. Allt enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Samhället har också blivit hårdare på andra sätt. Nästan varje vecka sker skjutningar, sprängningar och våldsdåd. Kanske är det inte så konstigt att även detta skapar en rädsla och oro som gör att tilliten till andra brister och att människor isolerar sig från varandra.

Att individualismen har vuxit sig starkare har också förändrat samhället i grunden. Som kristdemokrat är jag inte odelat positiv till det. Människor är gemenskapsvarelser. Den individualism som många politiska partier förespråkar, sätter individen i motsättning till den gemenskap som är naturlig för människor och som har varit det i alla tider.

Människor behöver varandra för att må bra. Kristdemokraterna har sedan partiet bildades kämpat för samhällsgemenskap. Det innebär att vi har ett gemensamt ansvar för att skapa ett gott samhälle som präglas av omtanke, ansvarstagande och solidaritet. Det är i en sådan miljö som människor kan utvecklas och blomstra.

Men varje människa har också ett ansvar som sträcker sig längre än för sig själv. Vi har alla ansvar för varandra.

Annons

Som politiker i Region Skåne är det naturligtvis viktigt för mig att den psykiatriska vården och primärvården, vårdcentralerna, fungerar för dem som lider av psykisk ohälsa och att det inte tar lång tid att få hjälp.

Annons

Psykiatrin i Region Skåne behöver rustas för att möta den ökade psykiska ohälsan, men det räcker inte. Det som behövs för att vända utvecklingen där allt fler skåningar upplever utanförskap, ensamhet, ångest och stress är människor som bryr sig och som är villiga att ta ansvar, inte bara för sig själva, utan också för sina medmänniskor.

Det är inte i första hand på vårdklinikerna som människor får livsgnistan tillbaka. Det är i de små och nära gemenskaperna som finns i familjerna, vänskapskretsarna och civilsamhället.

När de personliga mötena över köksbordet uteblir och vi umgås alltmer över sociala medier blir det extra viktigt att ta samtalen, att vara nyfiken, våga ställa även de svåra frågorna och att våga trösta och ge hopp. Därför är det glädjande att se engagemanget under den årliga Skåneveckan för psykisk hälsa. Årets upplaga börjar idag, måndagen den 4 oktober, och pågår till och med söndag, den 10 oktober.

Frivilligorganisationer, intresseföreningar och studieförbund tillsammans med flera skånska kommuner och Psykiatrin i Region Skåne gör gemensam sak i en kraftsamling för att höja kunskapen och minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa och sjukdom hos allmänheten.

Annons

För mig som kristdemokrat är det viktigt att arbeta för ett samhälle som bygger på en kristen människosyn och värdegrund och för en större samhällsgemenskap. Jag är övertygad om att ett sådant samhälle skulle lösa många av de problem med utanförskap och ensamhet som finns idag.

Annons

SKRIBENTEN

Per Einarsson (KD), ordförande i Region Skånes psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnd.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy