AnnonsVisitDenmark

Bästa destinationen för dig som vill börja resa igen- med gott samvete

Hållbara restauranger, ekohotell och solcellsdrivna båtturer – Köpenhamn har länge legat i framkant när det gäller miljön. Här är fem tips till en lika grön som skön weekend i den danska huvudstaden.

Köpenhamn är ett av världens bästa resmål för den som vill turista klimatsmart. Det bekräftas bland annat av resemagasinet Condé Nast Traveller som har utsett staden till ett av världens tio bästa resmål när det gäller hållbarhet.

Stadens politiker har miljöfrågorna högt på agendan och har bland annat som mål att Köpenhamn ska bli världens första koldioxidneutrala stad 2025. Men man har redan kommit en bra bit på vägen, vilket gör att det är lätt att turista utan att lämna några djupa klimatavtryck.

Se staden från vattnet

GreenKayak är företaget som uppmuntrar besökarna att upptäcka Köpenhamn från vattnet och samtidigt göra en insats för miljön. Företaget erbjuder nämligen gratis kajakhyra mot att man fiskar med sig skräp längs vägen.

Ett annat tips för den som vill se staden från vattnet utan att tära på miljön är Go Boat, som erbjuder privata turer med elbåtar gjorda av återvunna plastflaskor. Båtarna drivs av solpaneler och kan hyras vid hamnbadet Islands Brygge.

Missa inte heller Köpenhamns gula ”Havnebusser”. De gula elbåtarna är en del av stadens kollektivtrafik – vilket innebär att det är möjligt att se stora delar av staden till priset av en bussbiljett.

Upptäck staden på två hjul

Köpenhamn har utsetts till världens bästa cykelstad, och det är inte svårt att förstå varför. Det finns inget bättre sätt att ta sig runt i Köpenhamn. Staden är platt och har ett mer än 350 kilometer långt vägnät av fina cykelbanor.

Det är också enkelt att hyra cykel här – det är bara att skapa ett konto på Bycyklen.dk, stadens officiella cykeldelningstjänst, hitta närmsta cykel och börja trampa. Cyklarna har både eldrift och inbyggd GPS, vilket gör det extra bekvämt att ta sig runt.

Vill du lära dig mer om Köpenhamns olika hållbarhetsprojekt och grönaste sidor rekommenderas en tur med Green Bike Tours. De erbjuder guidade turer både på två hjul och till fots. Vilket du än väljer kan du förvänta dig en sightseeingtur utöver de vanliga.

Grön arkitektur

Köpenhamn har utsetts till världens arkitekturhuvudstad 2023 av Unesco, ett tecken på att staden är en internationell föregångare när det gäller hållbart byggande. Bästa sättet att få lära sig mer om stadens spännande arkitektur är att följa med på en guidad cykeltur med Be Copenhagen. Företaget erbjuder en rad olika turer, bland annat en genom Nordhavn, Köpenhamns mest moderna och hållbara stadsdel. Gemensamt för alla turer är att de inkluderar platser och byggen som du knappast lär ha hittat till på egen hand.

Hållbara krogar

Ekologiskt och närproducerat är självklarheter för många krögare och kaféägare i Köpenhamn. Här finns ett brett spektra av miljömedvetna restauranger, barer och kaféer – från Den Økologiske Pølsemand vid Rundetårn till Geranium, en ekologisk gourmetrestaurang med tre michelinstjärnor. Däremellan finns hur mycket som helst att välja mellan, exempelvis den flytande restaurangen Vandvid, takkrogen Gro Spiseri (som hämtar sina råvaror från den egna takodlingen) och gourmetrestaurangen Amass. Den senare drivs av Matthew Orlando, som tidigare var chefskock på Noma och som har gjort sig känd som en av världens mest innovativa kockar när det gäller hållbar matlagning.

Bo miljövänligt

Här finns också gott om alternativ för den som vill sova med gott klimatsamvete. Hotellkedjan Brøchner beskriver sig som världens första koldioxidneutrala hotellgrupp och har flera chica hotell runtom i staden, bland annat snygga designhotellet SP34 och coola Hotel Ottilia, beläget i en av Carlsbergs gamla ölfabriker.

En annan dansk kedja som satsar stort på hållbarhet är Guldsmeden, som har fem olika hotell i Köpenhamn. Testa till exempel fyrstjärniga Axel, som har ett fantastiskt läge två minuter från tågstationen, eller femstjärniga Manon les Suites, som lockar med bohemisk lyx och en inomhuspool med Balikänsla.

Nöjer du dig med tak över huvudet finns Det flydende shelter, ett flytande vindskydd som kan hyras över natten och som har utvecklats med hänsyn till flera av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Tips!

VisitDenmarks hemsida finns fler klimatsmarta turisttips i guiden Go green.

Fakta

Planera din resa

Ta dig direkt till Köpenhamn via Øresundsbron eller med ForSea från Helsingborg till Helsingør

Få mer inspiration till allt som händer i byen här.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan