AnnonsWellO2

Förbättra andningskapaciteten – genom att träna vid köksbordet

Nu kan du öka din andningskapacitet genom att träna i lugn och ro vid köksbordet. Det nya andningsredskapet WellO2 förenar ångandning med motstånd, och är ett enkelt sätt att träna upp andningsstyrkan hemma. – Du stärker andningsmuskulaturen samtidigt som luftvägarna vidgas, säger Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi.

Läs mer om WellO2 här

Vår andningskapacitet försämras succesivt med åldern. Lungvolymen minskar, bröstkorgen blir stelare, lungvävnadens elasticitet minskar och andningen blir mindre effektiv.

– När du är 80 år har du bara 50 procent av den andningskapacitet du hade som 20-åring, säger Dr Ilpo Kuronen, vetenskaplig sakkunnig för WellO2.

Men denna process går att bromsa med regelbunden träning.

– Precis som många av oss tränar ryggmusklerna för att få en starkare rygg och bättre hållning, kan vi träna andningsmuskulaturen och förbättra vår andning.

Kombination av två beprövade metoder

Andningsredskapet WellO2 är utvecklat i Finland, och förenar andning med motstånd och inandning av vattenånga. Produkten, som sedan 2016 har sålt i över 60 000 exemplar, säljs nu i övriga Norden.

Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi, med andningsfysiologi som specialitet.

Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi vid Helsingfors universitet, är medicinsk rådgivare åt WellO2.

– WellO2 är en unik kombination av två beprövade metoder som ökar andningskapaciteten, renar luftvägarna och förbättrar andningsorganens kondition, säger han och fortsätter:

– Regelbunden andningsträning med motstånd stärker andningsmuskulaturen, något som har studerats sedan 1980-talet (till exempel i en studie som publicerats i boken Respiratory Muscle Training, skriven av Alison McConnell 2013). Samtidigt bidrar ångan med ökad fuktighet i slemhinnorna. Slem och partiklar löses upp lättare vilket kan lindra irritationer.

Många orsaker till försvagad andning

WellO2 har tagits fram för att hjälpa alla som av någon anledning behöver förbättra sin andning.

Ilpo Kuronen, medicinsk sakkunnig:

– Det finns många orsaker till en nedsatt andning. Förutom ålder kan det handla om sjukdomar som astma eller KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Om du av någon anledning inte kan ge dig ut och träna – springa, cykla eller promenera raskt – är WellO2 ett bra alternativ för att öka andningskapaciteten.

Dr Ilpo Kuronen, vetenskaplig sakkunnig för WellO2.

Även för mycket stillasittande och stress kan leda till en försämrad och mer ytlig andning.

– När du tränar med WellO2 djupandas du vilket bidrar till att stressen kan minska. Blodtrycket och hjärtfrekvensen kan sjunka med djupandningen. Det autonoma nervsystemet, som vi inte kan styra med viljan, kopplar på sin parasympatiska del vilket har en lugnande effekt på kroppen.

Många vittnar om att de sover bättre när de gjort andningsövningarna före läggdags.

Hur går det till att träna?

– Du ställer in önskvärt motstånd och ångtemperatur, som båda är justerbara. Sedan andas du genom munstycket, det finns övningar som följer med apparaten. Man kan även dra in ångan genom en näsmask, vilket kan minska nästäppa. Att träna i 5–15 minuter är lagom.

Här kan du beställa WellO2 och läsa mer om produkten

Ångandning i kombination med andningsmotstånd kan:

✔️ förbättra svag/nedsatt andningsförmåga

✔️ lösa upp slem och minska irritation i luftvägarna, till exempel vid pollenallergi och slemproducerande hosta

✔️ rena och skydda andningsorganen vid dålig luftkvalitet

Användning av WellO2 kan även:

✔️ öka andningskapaciteten hos elitidrottare och motionärer

✔️ vårda stämbanden hos sångare och andra röstyrken

✔️ förbättra sömnen

✔️ verka rogivande och därigenom förbättra sömnen

Fakta om WellO2

• WellO2 är en globalt patenterad teknologi som kombinerar ångandning med motstånd vid in- och utandning. 

• Produkten har funnits på den finska marknaden sedan 2016, merparten säljs på apotek. 70 procent av användarna är 50-70 år. Sedan 2019 finns WellO2 i Sverige.

• WellO2 är ett hygientekniskt andningsredskap för hemmabruk. Syftet är framför allt träning av andningsmuskulaturen och luftvägarna genom ett justerbart motstånd i kombination med inandning av varm ånga.

Andningsträna aldrig vid akut lunginfektion, men gärna vid rehab

WellO2 ska inte användas vid lunginfektion eller influensasymtom med feber, inte minst med anledning av den pågående pandemin. Däremot rekommenderas andningsträning vid rehabilitering från t.ex. covid-19. Studier (till exempel Respitory Muscle Performance Screening for Infectious Disease Management Following COVID-19: A Highly Pressurized Situation) visar att andningsträning kan hjälpa vid återhämtning efter covid-19, och att förebyggande träning kan minska risken för intensivvård.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy