Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Malmö stad vill bränna festivalpengar på nyårsraketer

Använd pengar som skulle gå till Malmöfestivalen på ett utökat nyårsfirande. Det är ett förslag framtaget av tekniska nämnden.

– Det är egentligen inte en fråga om ett utökat firande, men om säkerhet, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande.

Malmö stad vill utöka nyårsfirandet med två nya platser för fyrverkerier.

Annons

Vid årsskiftet 2019 till 2020 sköt Malmö stad endast fyrverkerier i Nyhamnen. Året efter blev allt inställt på grund av pandemin.

Men inför nyårsafton 2021 finns ett förslag om att slå på stora trumman och utöka firandet med två nya platser: Oxie observatorium och Rosengårds Idrottsplats.

Dessutom finns det planer på att återuppta ”Barnens Nyår” på Stortorget.

Annons

Enligt Andreas Schönström ligger säkerhet som grund till förslaget.

Annons

–Vi vill fördela det på fler platser. Vi har länge diskuterat hur nyårsfirandet ska bli tryggare och säkrare. Det här är ett förslag om hur det ska uppnås. Vi har tidigare haft problem med trängsel och för många personer på en för liten yta.

Andreas Schönström.

Bild: Patrik Renmark

Platserna är också valda med hänsyn till att fyrverkerierna ska vara synliga för så många som möjligt.

Men det är inte alla som är positivt inställda till förslaget.

– Jag är själv kritisk när det gäller privat konsumtion. Vi vet att många är trötta på fyrverkerierna. Det är hundägare som lämnar staden. Det är också många som är oroliga för sin egen trygghet och säkerhet, säger Andreas Schönström.

Miljöpåverkan är också en aspekt som framkommit under diskussionerna.

– Det pratar vi såklart också om, men om man har fler centrala fyrverkerier kanske den privata konsumtionen minskar. Det är en svår avvägning och en diskussion som vi kommer ha imorgon innan vi fattar ett beslut.

Om syftet är att minska den privata konsumtionen, kan man inte förbjuda det istället?

– Du får i stort sett bara skjuta under ett visst antal timmar på nyår. Om du står hemma i din trägård under den avsatta tiden får du skjuta hur mycket du vill. Vi kan bara kontrollera offentliga platser, säger Andreas Schönström och fortsätter:

Annons

Annons

– Det är bara en stad som har kunnat förbjuda det helt och hållet. Det är Eksjö. De fick rätt eftersom hela stadskärnan består av trähus.

Totalt är 900 000 kronor avsatta i budgeten för årets nyårsfirande. I förslaget om att utöka firandet använda en del av de 1,5 miljoner kronor som skulle gått till Malmöfestivalen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy