Annons

Annons

Annons

Malmö

Lång kö när Matmissionen slog upp portarna på Mobilia

En matbutik för den som har det knapert ekonomiskt, med priser runt en tredjedel jämfört med vanliga mataffärer. På torsdagen öppnade Matmissionen på Mobilia i Malmö.

Text: 

Maria Holmgren och Peter Hall, med många års missbruk i bagaget, tycker nu om att äta nyttigt och botaniserar i grönsaksdisken i den nya matbutiken.

Bild: Lars Brundin

Annons

– Mat är så viktigt – annars blir man knarksugen, säger Maria Holmgren.

Hon och hennes partner Peter Hall botaniserar i grönsaksdisken i Skåne Stadsmissions nya butik. De var bland de allra första att komma in och handla när affären öppnade på torsdagsförmiddagen. Båda har många år av missbruk bakom sig, Peter Hall berättar att han började missbruka som 13-åring, idag är han 56. Nu vill de i stället äta nyttigt och ta hand om sig själva, förklarar Marie Holmgren som fyndat ett gott surdegsbröd för sex kronor – som annars kostar 36 kronor i vanlig mataffär:

– Det här är jättebra för oss, vi kan handla mat som annars skulle kosta 1000 kronor för 300 kronor.

På grönsaksavdelningen är priserna också låga – gurka för fem kronor kilot exempelvis. Men max två kilo grönsaker per person, står det på skyltar.

Annons

Annons

Tillsammans har Maria Holmgren och Peter Hall 15 000 kronor i månaden att leva på, hon är sjukskriven och har nyligen börjat arbetsträna, han har aktivitetsstöd. Hyra, räkningar och försäkringar äter snabbt upp månadsbudgeten. Maria Holmgren berättar att hon ibland cyklar runt stan för att jaga extrapriser.

– Men man vill ju göra annat om dagarna också.

Maria Holmgren och hennes partner Peter Hall är bland de första kunderna som handlar mat hos Matmissionen på Mobilia.

Bild: Lars Brundin

På parkeringen utanför entrén kisar Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor för Skåne Stadsmission, i höstsolen. Intill henne köar barnfamiljer och mammor med småbarn i vagn för att komma in och handla.

– När jag ser det här så tänker jag att Skåne och Malmö verkligen behöver en matmission. Vi märker av matfattigdomen varje dag i våra verksamheter, säger hon, medan blicken vandrar över den långa kön som ringlar från butikens entré och ut till Trelleborgsvägen intill.

Lång kö vid öppningen på torsdagsförmiddagen.

Bild: Lars Brundin

Inne vid kassorna trängs människor som redan har handlat klart, trots att butiken slog upp portarna alldeles nyss. För att handla här till rabatterat pris krävs medlemsskap. Det löser man via Stadsmissionen – förutsatt att man uppfyller kriterierna, till exempel att man lever på försörjningsstöd eller inte tjänar mer än 10 036 kronor efter skatt i månaden.

Annons

Personer som inte kan visa upp papper på att de har liten inkomst kan i dag inte bli medlemmar och handla till lågt pris. Men Skåne Stadsmission ser att det finns sådana behov:

Annons

– Vi jobbar på en lösning där vi kan göra individbedömningar rörande personer utanför systemen. Det kan vara individer som vi känner till och vet att de har behov, exempelvis EU-migranter eller papperslösa – till exempel någon som vi träffar ofta för att den brukar äta frukost på Crossroads, och där vi känner till personens situation, säger Eva Emmelin, kommunikatör vid Skåne Stadsmission.

Tuna Abbasova med sin baby Emil, fem månader. Hon köade för att handla på Matmissionen på öppningsdagen. Familjen på fem personer har runt 10 000 kronor i månaden att röra sig med.

Bild: Lars Brundin

Vid torsdagens butiksöppning hade 430 personer blivit medlemmar. Skåne Stadsmission siktar på att kunna ta emot uppemot 3 500 medlemmar som kunder. Planen är att nå ut till fler personer som behöver genom att kontakta kyrkornas diakoni-verksamhet och olika föreningar runtom i staden.

Butikspersonalen ska också kunna slussa människor vidare, om någon som handlar i affären behöver hjälp med till exempel juridisk rådgivning.

I kön in till butiken står Tuna Abbasova med sin fem månaders baby Emil i vagnen. Hon kommer från Azerbajdzjan och bor med sin man och ytterligare två söner i Malmö. Själv arbetade hon som barnläkare i hemlandet, och hoppas på att i framtiden kunna arbeta som läkare även i Sverige. Hennes man, som också är läkare, har precis börjat vikariera och arbetar några timmar i veckan som laboratorieassistent vid Skånes Universitetssjukhus i Lund. Familjen har totalt runt 10 000 kronor i månaden att leva på.

Annons

Räcker de pengarna till?

– Njae... bara barnmat och blöjor till Emil kostar ju 300 kronor i veckan, säger Tuna Abbasova.

– Det är bra med den här affären, många behöver mat.

Annons

Fakta

Det här är Matmissionen

För att handla i butikerna behöver man bli medlem. Detta är kriterierna som gäller:

Att man lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, garantiersättning eller Migrationsverkets dagersättning.
Den som lever på sjukersättning, sjukpenning, A-kassa, pension, föräldrapenning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, har löneutmätning eller månadslön efter skatt som understiger 10 036 kronor kan också bli medlem.
Den som studerar kan inte bli medlem i Matmissionen.

I butiken på Mobilia kan medlemmar handla för max 300 kronor i veckan.

Från och med måndag kan den som vill ansöka om medlemsskap direkt i kassan i butiken.

Skåne Stadsmission har tillsammans med butikskedjan Willys grundat Matmissionen i Malmö, med Kavlifonden som huvudsponsor. I Stockholm finns redan två butiker, och ytterligare tre ska öppnas. I Göteborg finns också en butik, den drivs av Räddningsmissionen.
Konceptet har Stockholms Stadsmission och Axfood skapat, det går ut på att mat som annars skulle ha gått till spillo tas tillvara säljs till reducerat pris.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan