Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Låt Nimis bli ett byggnadsminne.”

Nimis uppfyller med råge de krav lagen ställer för att bli byggnadsminne. Nu ligger beslutet i länsstyrelsens hand, skriver Bengt Ivarsson, advokat, och Krister Thelin, f d domare och statssekreterare i justitiedepartementet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Träkonstverket Nimis på Kullaberg dagen efter att dess skapare Lars Vilks omkommit i en trafikolycka.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Konstnären Lars Vilks är död. Men hans verk lever vidare. Det främsta bland dem är träskulpturen Nimis i naturreservatet Kullaberg.

Vilks började bygga Nimis av drivved 1980. Det var dock ingen vanlig skulptur. Det var – i linje med Vilks uppfattning om konceptuell konst – en provokation, ett sätt att testa konstens frihet och töja dess gränser. Reaktionerna uteblev inte.

Markägaren och staten genom länsstyrelsen inledde rättsliga förfaranden för att få bort vad som karakteriserades som en olovligt uppförd byggnad. Det blev i Vilks ögon värdefulla delar i skapandeprocessen.

Genom att överlåta verket, bland annat till den kände konstnären Christos, kunde Vilks försena processen och bevara konstverket på plats.

Vilks var en skicklig schackspelare och njöt av att kunna förutse och blockera motståndarens drag.

Annons

Med Nimis besegrade Vilks byråkratin. Verket står kvar och har överlevt också skadegörelse, bland annat en brand 2016.

Ända in i det sista var Vilks vid Nimis och förbättrade och byggde vidare, sedan 2010 i sällskap med de livvakter som blivit en ofrånkomlig del av hans vardag. Efter att han utsatts för attentat på grund av att han gjort en teckning som visade profeten Muhammed som rondellhund beslöt rikspolischefen på eget initiativ att Vilks skulle få personskydd.

Annons

Med åren kom Nimis att bli en turistattraktion och som sådan omfamnad också av tjänstemän och politiker i Höganäs kommun. Länsstyrelsen i Skåne har alltid varit mer kallsinnig. Efter Vilks död har Nimis blivit föremål för hyllningar som symbol för yttrandefriheten, konstnären och en plats att minnas honom.

Medan Vilks var i livet var meningarna om hans konstnärliga betydelse delade. Det islamistiska hotet gjorde att han inte inbjöds till utställningar eller att inbjudningar drogs tillbaka. Det var lättare att motivera att hans konst inte ”höll måttet” än att medge att det var fruktan för egen säkerhet som styrde besluten.

Lars Vilks var inte bara en man som med hammare och spik eller pensel skapade utan också en konstteoretiker med en filosofie doktorsgrad. Under åren upprätthöll han (deltids)tjänster i konstvetenskap i bland annat Oslo och Bergen. Han var också självutnämnd statssekreterare i den mikrostat, Ladonien, som han skapat med utgångspunkt i Nimis. I nära anslutning finns också hans stenskulptur Arx och numera bortforslade Omphalos. Ladonien lever vidare.

Annons

Efter Vilks död har en mer eller mindre allmän uppslutning kring honom skett från det kulturetablissemang som tidigare tvekade. Borta är tidigare tveksamheter och hyllningarna är legio. Han tonar, med all rätt, fram som en förkämpe för yttrandefrihet och konstnärlig frihet.

Vad ska nu ske med Nimis när dess skapare är förhindrad att arbete vidare på verket? Låt oss komma med ett förslag: Nimis bör förklaras som byggnadsminne och vårdas som det kulturföremål det är. Det ligger i länsstyrelsens hand att enligt 3 kap 1 § Kulturmiljölagen förklara Nimis som byggnadsminne.

Annons

Nimis uppfyller med råge de krav lagen ställer: ”En byggnad som har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde eller som ingår i ett bebyggelseområde med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde får förklaras för byggnadsminne av länsstyrelsen”. Eftersom Nimis ligger i ett naturreservat förfogar länsstyrelsen redan över såväl marken som frågan.

Låt Nimis bli ett byggnadsminne – och en symbol för konsten som ett redskap för yttrandefriheten.

SKRIBENTERNA

Bengt Ivarsson, advokat och f d ordförande i Sveriges advokatsamfund.

Krister Thelin, f d domare och statssekreterare i justitiedepartementet.

Annons

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy