Annons

Annons

Annons

Elsparkcyklar

Parkeringsförbud för elsparkcyklar på sjukhusområdet

Några elsparkcykelbolag har gjort sjukhusområdet till en no go-zon. Andra har strypt hastigheten. Från och med den 1 oktober är det sista bolaget med på noterna, vilket innebär att en stor del av elsparkcyklarna har försvunnit från området.

Text: 

Nu går det inte längre att köra elsparkcykel som vanligt på sjukhusområdet.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

– Det är lite olika hur de reglerar cyklarna. Vissa klassar det som no go-zon. Det innebär att man kan köra kanske tjugo meter in på området innan sparkcykeln dör. Man kan inte heller parkera inne på området, säger Elisabeth Hoff, skylt- och utemiljöförvaltare vid Regionfastigheter, som har hanterat frågan åt regionen.

Det finns inga inrapporterade incidenter med elsparkcyklar inne på sjukhusområdet.

Annons

Annons

– Vi vill ligga i framkant. Jag har själv bevittnat situationer där rörelsehindrade har haft svårt att ta sig runt för att det har legat elsparkcyklar i vägen. Det handlar om tillgänglighet, att sjukhuset ska vara en fredad zon, säger Elisabeth Hoff.

Alla bolag har inte helt strypt sina sparkcyklar.

– Något bolag har valt att göra dem långsamma medan de är inne på området, så att man inte kan köra snabbare än en viss hastighet.

Alla bolagen har satt parkeringsförbud på sjukhusets område för att få bukt med problemet med att cyklarna ställs och läggs på platser där det är olämpligt.

– Vårdslösheten är det största problemet. De här sparkcyklarna är tunga och skadorna kan bli ganska stora om man snubblar över en.

De första elsparkcykeluthyrarna agerade redan i början av augusti.

– De sista kom med på båten nu i oktober. Jag vill ge en stor eloge till Malmö stad som har hjälpt till i kommunikationen med det sista bolaget, som inte har varit helt lätt att få tag i, säger Elisabeth Hoff.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan