Annons

Annons

Unga med skulder

Anton, 26, fastnade i skuldfällan – så fick han hjälp

Kravbreven från CSN och inkasso växte på hög. Efter några år hade hans skulder växt till 170 000 kronor och Kronofogden knackade på dörren. Ett samtal med kommunens skuldrådgivare blev vändpunkten för 26-årige Anton.

− Jag kände att jag måste ta mig ur detta. Som skuldsatt står man utanför samhället, säger han.

Anton, 26, berättar hur han hamnade i en skuldfälla och bestämde sig för att ta hjälp. Nu är han på väg mot ett skuldfritt liv. Vi har låtit honom vara anonym i intervjun.

Bild: Moa Dahlin

Annons

Vi träffas på ett kafé i Malmö. Lediga ungdomar slår sig ner på uteserveringen vid kanalen, dricker läsk och äter glass. Anton heter egentligen något annat, och vi har låtit honom vara anonym. Det är bara hans pappa som känner till Antons ekonomiska situation.

Han skruvar på sig, pratar lågmält och det är tydligt att han är obekväm med att berätta om omständigheterna som ledde till att han drog på sig skulder.

− Man pratar inte om sin ekonomi med sina vänner, oavsett om det är bra eller dåligt, utan man håller det för sig själv. Men jag vet att många har mycket högre skulder än vad jag har, säger han.

Förra året var Anton en av drygt 4 000 unga skåningar med skulder hos Kronofogden. Men strax efter jul tog han mod till sig att söka hjälp, och i dag är han på väg mot ett skuldfritt liv.

Annons

− Det kändes pinsamt att berätta för en främmande människa att jag hade skulder hos Kronofogden, men skuldrådgivaren gjorde mig bekväm. Hon fixade en plan till mig och nu betalar jag av mellan 8 000 och 10 000 kronor i månaden. Jag har en låg hyra som jag delar med min flickvän. Jag tänker mig också för varje gång jag köper något.

Annons

I dag har 33 000 personer i Sverige i åldern 18–25 år skulder hos Kronofogden, och långt fler har stora skulder hos inkasso- och kreditbolag. Andelen unga som söker hjälp för att få ordning på sin ekonomi har ökat de senaste åren, berättar Camilla Qvennerberg som är budget- och skuldrådgivare i Lund

− Många som är timanställda eller har tidsbegränsade anställningar har blivit arbetslösa eller har fått minskade inkomster under året. De har nu svårt att betala hyran. Tidigare ansågs 30-35 år vara ungt men nu får vi många samtal från personer som är betydligt yngre.

Orsakerna till att unga människor hamnar i skuld är varierande, säger hon:

− Ofta är det kopplat till ohälsa men det är svårt att veta vad som är hönan och ägget. En del har haft ett struligt liv och dragit på sig skulder medan andra kanske har brottats med spelberoende. De flesta vet att snabblån är dyrt, men ofta har de ingen aning om effektiv ränta och hur lång tid det tar att betala av.

Annons

För Anton, som lyckades få fortsatt anställning under pandemin, blev kontakten med Lunds kommuns budget- och skuldrådgivning avgörande.

− Jag har precis lärt mig att betala räkningar. Så fort det kommer ett brev så öppnar jag det. Tidigare brydde jag inte mig om det. Nu i efterhand ser jag hur dumt det var, säger han.

För fem år sedan, när Anton var 21 år, blev han skyldig till grov skadegörelse och dömdes att betala skadestånd. Skulden till försäkringsbolaget växte i takt med obetalda studielån och kravbrev från inkassobolag.

Annons

Till slut hade han skulder och återbetalningskrav på 170 000 kronor.

− I många år kände jag att jag stod utanför samhället även om jag alltid har jobbat. Men när man har betalningsanmärkningar har man svårt att göra saker, som att skaffa mobilabonnemang eller bostad. Det fick mig att börja tänka: ”Shit, vad gör jag nu?” Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ta mig ur det, säger han.

Skulderna och återbetalningskraven blev en ond cirkel. Ju fler brev som trillade ner på hallgolvet, desto mer stoppade Anton huvudet i sanden. Strax efter jul förra året bestämde han sig för att ta tag i problemet. Han fick hjälp att göra en avbetalningsplan och få bättre översikt. I dag kör han truck på ett lager, ett arbete han trivs med.

Annons

− Man måste ta steget och få ordning på det, och därifrån kan man börja betala. Nu är det upp till mig att betala. Men att ta det första steget är svårt. Jag tror att många känner sig vilsna och ensamma i sin situation. Det är bra att det finns hjälp.

Läs mer: ”Privatekonomi och vardagsjuridik i skolan är en jätteviktig fråga”

Fakta

Unga har 1,5 miljarder kronor i skulder hos Kronofogden


Unga med skulder:

Närmare 33 000 personer i åldern 18-25 år har i dag skulder hos Kronofogden. Tillsammans har de skulder på 1,5 miljarder kronor. I Skåne handlar det om drygt fyra tusen personer – nästan var tjugonde person under 26 år – och ett skuldbelopp på 200 miljoner kronor. En tredjedel av dem, 1 300 personer, bor i Malmö. Siffrorna för Helsingborg och Lund är 477 respektive 206.

Skuldsanering:

Personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Förra året ansökte 28 293 personer om skuldsanering, vilket är den största siffran någonsin. Ökningen är särskilt kraftig bland unga vuxna (18-30 år), där antalet ansökningar ökade med 124 procent mellan 2019 och 2020. Men unga uppfyller sällan kraven för skuldsanering då skulderna ofta är för små. I stället kan de få hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare att göra en avbetalningsplan och få ordning på sin ekonomi.

Betalningsanmärkning:

Om man har en skuld som man inte betalar kan man få en betalningsanmärkning – eller en prick som det ofta kallas. En anmärkning kan exempelvis leda till att du inte får lån, inte kan hyra lägenhet eller teckna telefonabonnemang. Det är kreditupplysningsföretagen som beslutar om betalningsanmärkningar. Uppgifterna finns kvar i företagens register olika länge. Vanligtvis finns uppgifter om en privatperson kvar i tre år.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy