Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Bankerna måste kunna få omfattande böter.”

I fjol lade jag en motion i riksdagen kring skatteparadisen. Nu vill jag vidga frågan till att också gälla bankernas ansvar. Från den borgerliga sidan är det talande tyst, skriver Ola Möller (S), riksdagsledamot.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Elton John, Swedish House Mafia. Dominique Strauss-Kahn, Tony Blair och Julio Iglesias. Alla är de med i det senaste stora avslöjandet om rika människor som smitit undan skatt på mer eller mindre lagliga sätt, skriver Ola Möller. Foto: Jordan Strauss, Jessica Gow, Michel Spingler, Yui Mok och Carlos Giusti.

Annons

Statschefer som Ukrainas president Volodymyr Zelensky och Jordaniens kung Abdullah II. Nuvarande och tidigare regeringschefer som Tjeckiens Andrej Babis och Storbritanniens Tony Blair. Den tidigare chefen för Internationella valutafonden Dominique Strauss-Kahn och artister som Julio Iglesias, Elton John och gänget i Swedish House Mafia.

Alla är de med i det senaste stora avslöjandet om rika människor som smitit undan skatt på mer eller mindre lagliga sätt. Skatteplanering har fått nya affischnamn genom de så kallade Pandorapappren. Tack vare läckor och duktiga journalister går det att få ytterligare en inblick i hur de som har mycket vill ha mer.

De stora globala finansinstitutens och skatteparadisens roll i världsekonomin är djupt problematiska. Paradis- och Panamapappren har avslöjat graverande uppgifter om hur advokatbyråer och revisionsfirmor har hjälpt företag och extremt rika personer att gömma undan enorma summor från skatt. Pengarna är ofta placerade i välrenommerade storbanker som varje gång det uppdagas kommer med en flod av ursäkter och löften om starkare intern kontroll av penningflödena och sin egen personal.

Annons

Annons

Det handlar inte bara om skattefusk. Skatteparadisen används också av kriminella för att gömma svarta pengar och för att göra transaktioner, via till exempel fastigheter i London, där svarta pengar tvättas vita. Internationella revisionsfirmor hjälper också illegala pengar från södra halvklotet att ta sig in i den legala ekonomin.

Det internationella samarbetet mot skatteflykt och skattefusk har utvecklats starkt under senare år. Det pågår inom FN, OECD och EU. Sverige och Skatteverket deltar aktivt i arbetet.

Men det verkar behövas en ännu vassare lagstiftning, både internationellt och nationellt, som tar avstamp i att skapa transparens och möjlighet att spåra pengarnas ursprung, hur penningflödena går via skatteparadis med hjälp av advokatbyråer och revisionsfirmor.

EU och OECD-länderna bör inrätta ett bestraffningssystem för de banker och bankanställda som är involverade i skatteflykt och olagliga upplägg. Bankerna måste kunna få omfattande böter.

Styrelser, verkställande direktörer och ansvariga chefer i de banker, advokatbyråer och revisionsfirmor som är involverade i skattebrott måste kunna lagföras.

Att stoppa penningflödena till och från Sverige från skatteparadis är en av de viktigaste åtgärderna som landet kan vidta för att komma till rätta med den grova brottsligheten.

Annons

Fria kapitalflöden till konton i skatteparadis saknar mening för alla utom personer och företag som är ute efter att undgå skatt eller tvätta brottspengar. Det är uppenbart, inte minst i ljuset av de omfattande kontroller som vanliga löntagare och småföretagare måste underkasta sig för att få skicka några tusenlappar till utlandet.

Annons

Regeringen och riksdagen bör ge Finansinspektionen i uppdrag att titta på de luckor som finns i den nuvarande lagstiftningen och kontrollen av bankerna bör förstärkas på EU- och OECD-nivå.

Enligt en studie från Berkeley-universitetet försvinner över 40 miljarder kronor per år i skatteplanering och skattesmitning från Sverige. Det är pengar som skulle ha gått till skola, vård och omsorg.

I fjol lade jag en motion i riksdagen kring skatteparadisen. Nu vill jag vidga frågan till att gälla också bankernas ansvar. Från den borgerliga sidan är det talande tyst.

SKRIBENTEN

Ola Möller (S), riksdagsledamot.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy