Annons

Annons

Coronapandemin

Efter pandemin – skapar eget medicinlager

Coronapandemin gjorde bristen på läkemedel tydlig. Nu skapar Region Skåne ett eget lager för mediciner.

Skåne planerar för ett eget läkemedelslager. Arkivbild.

Annons

– Vi ska ha ett eget läkemedelslager. Vi ska förbättra hela kedjan kring försörjningen och säkra lager och transporter ut, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne, till Kristianstadsbladet.

Planerna fanns redan 2018, men pandemin satte ny fart på politikerna. Exempelvis blev det under coronakrisen brist på narkosläkemedlet propofol.

– Vissa operationer fick ställas in, för att det inte fanns tillräckligt med narkosläkemedel för att söva patienterna, säger Gilbert Tribo.

Även skyddsutrustning tog snabbt slut. På en vecka användes det som normalt räcker i flera månader.

Regionen planerar ett omsättningslager, där man fyller på i ena änden, tar ut i andra och alltid har en tillräcklig nivå.

Förändringen sker dock inte i en handvändning.

– Vissa saker kan vi inte göra omedelbart, utan först 2025 beroende på när olika avtal går ut och så vidare, säger Gilbert Tribo till tidningen.

Annons

Att ha ett eget lager väntas öka regionens kostnader med mellan sju och åtta miljoner kronor per år. Men det kan också leda till att mindre läkemedel måste slängas, vilket kan spara in fem till tio miljoner kronor per år.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy