AnnonsIca Malmborgs

Reko uppfödning på naturens villkor

Uppe på Romeleåsens topp omgiven av fält och lövskog i utkanten av Blentarp ligger Klasaröds Gård. Här har Tore och Bodil Svensson bedrivit lantbruk och fött upp majs- och storkycklingar, ungtuppar och gäss i snart 30 år. Nästan lika länge har de levererat sina färska och schyssta produkter till ICA Malmborgs.

– Kyckling från Klasaröds Gårds är en av mina personliga favoriter, säger Per Tengberg, handlare på ICA Kvantum Malmborgs Caroli. Jag blev helt såld redan första gången jag smakade. Hemma hos oss är alltid gåsen till Mårtensafton därifrån också. Eftersom produkterna kommer från en lokal uppfödare behöver de inte frysas inför transporten och är därför färska när det kommer till butikerna. Dessutom känns det tryggt att veta att djuren har behandlats väl.

När familjen Svensson startade sin verksamhet fanns det ingen märkning för god djuromsorg eller hållbar produktion. Men redan från början var det något som både Bodil och Tore Svensson brann för. Därför skapade de konceptet reko uppfödning på naturens villkor, vilket bland annat innebär att fåglarna lever enligt sin egen dygnsrytm och får äta så mycket de vill, när de vill.

– Våra majs- och storkycklingar växer upp frigående på nyströdd halmbädd inomhus. Beläggningen är endast en tredjedel av vad som är vanligt på de flesta andra anläggningar så kycklingarna har gott om plats att röra sig på. Stallarna har fönster för att släppa in dagsljuset vilket ger en naturlig dygnsrytm med mörker för nattvila. Alla djur har fri tillgång till antibiotikafritt vegetabiliskt foder.

De generösa ytorna gör att djuren trivs och håller sig friska. Eftersom de kan sprätta runt och vila ostört blir de även lugnare. Kycklingarna växer långsammare, men resultatet blir ett saftigt och välsmakande kött.

Utanför kycklingstallarna betar gässen och ankorna i en stor inhägnad.

– Gässlingarna och ällingarna tas först emot i våra stallar som håller en konstant temperatur på över 30 grader. De springer fritt på halmbädden och får starka ben och muskler. När dunet blir till fjädrar släpps de ut på grönbete. 

På Klasaröds Gård är det lokalproducerat och hållbart som gäller i hela kedjan. Foder och halm odlas på egen mark. Solceller står för ungefär 50% av elförbrukningen och energiskogen bidrar till uppvärmningen. Leveranser till butiker i närområdet sköter de själva med egen kylbil.

– Vi köper in både nykläckta kycklingar och majsfoder från lokala aktörer. För några år sedan försökte vi odla vår egen majs också, men viltet åt upp allt, ler Tore Svensson.

Klasaröds Gård är en av endast ett fåtal uppfödare i Sverige som föder upp majskycklingar.

– Jag kom i kontakt med majskyckling under affärsresor i USA. Majsfodret ger en sötare och fetare kyckling. Vi startade med majskyckling redan 1991.

Tore Svensson är tacksam över att butiker som ICA Malmborgs satsar på närproducerat.

– Med sina sex butiker har Malmborgsgruppen möjlighet att få upp intresset för lokala råvaror. Jag tror att det är något som verkligen uppskattas av kunderna också. Jag och Bodil handlade alltid på ICA Malmborgs när vi bodde i Malmö eftersom vi litade på att de hade bra livsmedel, många med skånsk förankring. Vi är stolta över att ha blivit utvalda som partner. Dessutom har ju familjen Malmborgs sina rötter i trakterna så det känns extra roligt, avslutar Tore Svensson.

För att göra det enkelt för kunderna att hitta lokalproducerade varor har ICA Malmborgs tagit fram en egen märkning. Allt som kommer från skånska gårdar och odlare är tydligt uppmärkt med ’Lokalt från Skåne’. Det är ett slags bevis på att maten kommer från stabila och trygga leverantörer som har sitt hjärta i det skånska jordbrukslandskapet och arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan