Annons

Annons

Dygnet Runt

Rickard Söderberg får Malmö stads kulturpris

Operasångaren Rickard Söderberg får Malmö stads kulturpris. Det var en väldigt taggad pristagare som tog emot priset i Malmö rådhus på måndagen.

– Jag blev jätterörd och det här är en uppmuntran till mig att fortsätta göra det jag gör, sade Rickard Söderberg.

I trappan i Malmö rådhus finns den stora skylten med alla kulturpristagarnas namn. Nu finns även Rickard Söderbergs namn bland dem.

Bild: Jonas Gillberg

Annons

På måndagsförmiddagen fick Malmö stads kulturstipendiater till sist ta emot sina diplom som de inte kunnat få under pandemin. Men årets utdelning kröntes med en extra överraskning. Att Malmö stad dessutom skulle avslöja årets kulturpristagare.

De senaste fem åren har Nina Persson, Håkan Hardenberger, Pierre Mens, Ronny Danielsson och Moomsteatern tagit emot Malmö stads kulturpris. Strax innan klockan 11 på måndagen vandrade operasångaren Rickard Söderberg in genom Malmö rådhus port för att få se sitt namn inristat på stora tavlan i trapphuset.

– Det här gör att jag vill jobba ännu mer brinnande för Malmös kulturliv som är så oerhört speciellt. Finns ingen stad i Sverige som har ett sådant kulturliv som Malmö. Det är så unikt, rikt och utmanande. Det är det som känns så speciellt med att bli kulturpristagare i just Malmö, sade Rickard Söderberg.

Annons

Rickard Söderberg blev förtjust när han fick se sitt namn bland flera av Malmös största kulturnamn. Anja Nordberg Sonesson och Carina Nilsson avtäckte skylten med pristagarnas namn.

Bild: Jonas Gillberg

Annons

Han är nu i tagen med att repetera ”En kväll med Thalia” på Malmöoperan. En föreställning som han själv skrivit och spelar huvudrollen i. Men just måndagar är det inga repetitioner, så utdelningen krockade inte med något.

Kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson (S) förklarade vid utdelningen vikten av att en stad som Malmö har en opera. Något som Rickard Söderberg själv uppskattade.

– Jag blir så otroligt glad att ni lyfter operan. Det här är ett pris för hela konstformen. För att jag ska få sjunga opera så… it takes a village. Så jag ska ta med mig den här känslan och glädjen och sprida den till alla kostymtekniker och alla som jobbar för detta konstverk som jag får vara galjonsfigur för, sade Rickard Söderberg.

Annons

Carina Nilsson betonade också hur Rickard Söderberg under pandemin även arbetat för att kulturen ska nå ut. Genom dagens allsång. Genom att åka ut till seniorboenden och uppträda.

– Din kulturgärning har verkligen berikat Malmös kulturliv och det faktum att du bor och verkar i den här staden är vi väldigt glada för, sade Carina Nilsson.

Fakta

Motiveringen till kulturpriset

”Richard Söderberg är inte bara en av de mest omtalade och framgångsrika operasångarna i Sverige idag utan också en stark och viktig röst i frågor som rör mänskliga rättigheter och hbtqia+. Med visionen att fler ska få upptäcka hur underbart det kan vara med opera och med ett stort engagemang i kulturens förutsättningar och framtid har hans kulturgärning och samhällsengagemang nått långt utanför scenerna. Genom allt detta, och uppträdanden världen över, har han konstant satt Malmö på världskartan och samtidigt alltid funnits nära alla de som bor och verkar i staden. När Covid-19 lamslog världen var han med och såg till att de som hade det svårast fortfarande kunde ta del av kultur, bland annat genom livesändning av allsång, dagens sång och körlektioner samt en gårdsturné på seniorboenden runt om i Skåne.”

Annons

Malmö stads kulturpris består av en statyett samt en prissumma på 80 000 kronor. Här har Rickard Söderberg tagit emot priset från kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson (S) och kulturnämndens ordförande Frida Trollmyr (S).

Bild: Jonas Gillberg

Annons

Fakta

Alla kulturpristagare i Malmö

1985 – Einar Bager (litteratur/poesi)
1986 – Sixten Ehrling (musik)
1987 – Bo Widerberg (film)
1988 – Bertil Lundberg (konst)
1989 – Herta Wirén (litteratur/poesi)
1990 – Nils Poppe (teater)
1991 – Einar Hansen
1992 – Lasse Söderberg (litteratur/poesi)
1993 – Ola Billgren (konst)
1994 – Annika Heijkenskjöld (design)
1995 – Jacques Werup (litteratur/poesi)
1996 – Gunnar Ollén
1997 – Signe Persson-Melin (konsthantverk)
1998 – Jan Troell (film)
1999 – Anton Kontra (musik)
2000 – Mikael Wiehe (musik)
2001 – Georg Oddner (fotografi)
2002 – Marianne Mörck (teater)
2003 – C.O. Hultén (konst)
2004 – Björn Ranelid (litteratur)
2005 – Jan Malmsjö (teater)
2006 – Sixten Nordström (musik)
2007 – Anders Österlin (konst)
2008 – Gullan Bornemark (musik)
2009 – Lars Nittve (konstkritiker)
2010 – Nisse Hellberg (musik)
2011 – Gerhard Nordström (konst)
2012 – Katja Geiger (modedesign)
2013 – Julius Malmström (kultur- och nöjesarrangör)
2014 – Eva Rydberg (skådespelare, teaterchef)
2015 – Mary Andersson (författare)
2016 – Moomsteatern
2017 – Ronny Danielsson (regissör)
2018 – Pierre Mens (fotograf)
2019 – Håkan Hardenberger (musik)
2020 – Nina Persson

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy