Statsminister Stefan Löfven efterlyste ”konkreta åtaganden” från de 44 länder plus IT-jättar och internationella organisationer som deltog i onsdagens stora Förintelsekonferens i Malmö.
Och några fick han.
Pedro Pina, Europachef för nätjätten Youtube (som ägs av Google) lovade att judehat ska rensas bort från företagets plattformar och dessutom fem miljoner euro till organisationer som arbetar mot antisemitism.
– Det finnas ingen plats för hat på Youtube. Vi accepterar det helt enkelt inte. Vi bekämpar det 24 timmar om dygnet, sa han på Malmömässan.
Liknade försäkringar kom från Tiktok, Facebook och Twitter.
– Vi förbjuder förnekande av Förintelsen och stereotyper om judar, sa Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg och berättade att förtaget har hela 40 000 anställda som arbetar med säkerhet och att rensa på plattformarna.
Annons
Annons

Youtubes Europachef Pedro Pina kom med ett konkret löfte: 5 miljoner euro mot antisemitism.
Bild: Bengt Arvidson
Flera stater lovade att satsa mer på undervisning om Förintelsen i skolan. Några – däribland Ukraina, skådeplats för nazisternas massaker i Babij Jar under andra världskriget – berättade att man nu bygger monument för att minnas.
President Emmanuel Macron höll ett förinspelat tal från Paris. Han berättade att Frankrike inför hårdare lagstiftning mot hatbrott.
Men många av de löften som avgavs i Malmömässan var fluffiga och till intet förpliktande. I en del fall ren nationalistpropaganda. Ungerns familjeminister Katalin Novak påstod:
– Ungern har nolltolerans mot antisemitism!
Ett uttalande som fick många att höja på ögonbrynen. Premiärminister Viktor Orbán och hans regeringsparti Fidesz anklagas ju av EU för att själv piska upp judehat, bland annat med regelrätta kampanjer mot den judiske affärsmannen George Soros.

Kungen och statsministern i vimlet.
Bild: Bengt Arvidson
Först på plats i Malmömässan på onsdagsmorgonen var Stefan Löfven, värd för mötet. Inför fotografer och reportrar förklarade han varför han bjudit in ledare från hela världen till Malmö.
– Jag har lovat överlevare från Förintelsen att göra allt för att vi aldrig ska glömma.
Annons
Sen droppade de in, en efter en, på den blå mattan framför medierna. Så många stats- och regeringschefer kom ju inte. Alla stormakterna, liksom Danmark och Norge, skickade ministrar av lägre rang eller ambassadörer.
Annons
Många av gästerna gjorde korta uttalanden redan vid entrén.
En minister från Rwanda drog paralleller mellan Förintelsen och folkmordet 1994 i hans eget land.
Ronald Lauder, ordförande Judiska världskongressen (WJC), tackade den svenska regeringen för att ha anordnat forumet.
– Men det är en skam att den här sortens konferenser ska behöva hållas, sa han.

Ronald Lauder, ordförande för Judiska världskongressen (WJC).
Bild: Bengt Arvidson
Att Förintelsekonferensen förlagts till Malmö är ingen slump. Malmö blev Hoppets hamn för många judar i andra världskrigets slutskede. I en utställningshall i Mässan stod nu en av de Vita bussarna uppställd. Senare, när Ilmar Reepalu var kommunalråd, fick Malmö ett mörkare rykte: Staden där judar hotades, där det ropades antisemitiska slagord och där kommunledningen underblåste hatet.
– Antisemitismen finns i Malmö som i så många europeiska städer. Men det är inte antisemitismen som utmärker Malmö. Utan stadens vilja att göra sig kvitt den, sa Stefan Löfven i sitt välkomsttal.
Efter honom levererade Katrin Stjernfeldt Jammeh en liten nyhet: Malmö ska öppna ett romskt bibliotek.
För Malmö Forum handlade inte bara om judehat. Efter påstötningar på regeringen fick även romska organisationer vara med på ett hörn.
Annons
I ett samtal på stora scenen krävde Berith Kalander, barn till romska överlevare, att svenska skolböcker inte bara berättar om att sex miljoner judar mördades av nazisterna, utan också att minst en halv miljon romer gick samma öde till mötes.
– Skolan har en viktig roll att lära ut detta, sa hon.
Att skolan är viktig i kampen mot antisemitismen återkom i anföranden från en lång rad delegater under dagens seminarier.
Annons

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh i samtal med utrikesminister Ann Linde.
Bild: Bengt Arvidson
Men det hetaste ämnet var utan tvekan det eskalerande hatet på sociala medier.
Som av en händelse publicerade tidskriften Expo en rapport på morgonen inför Malmöforumet: ”Antisemitism i den digitala tidsåldern.”
I den har en rad av de största plattformarna granskats: Tiktok, Instagram, Facebook, Parler, Reddit, Telegram, Twitter, Youtube och 4chan.
– Läget är värre än vi trodde. Det är ytterst oroande att de sociala medieplattformarna fortsätter att sprida antisemitism, sa Expos vd Daniel Pohl.
På Malmömötet beskrev Israels president Isaac Herzog, på länk från Jerusalem, antisemitismen som ett virus.
– Ögonvittnena till Förintelsen blir allt färre. Samtidigt sprider sig fake news.
En av många som betonade att de stora IT-jättarna måste ta ett större ansvar var Emmanuel Macron.
– Vi måste få stopp på näthatet, sa han i sitt förinspelade videotal.
– Vi måste bekämpa antisemitismen offline och online, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett annat länkmeddelande.
Annons
I slutet av dagen var det dags att summera nationernas, företagens och organisationernas åtagande för att bekämpa judehatet.
Sveriges löfte blev att avsätta mer pengar till säkerheten vid synagogor och judiska församlingar, ett Förintelsemuseum i Stockholm och mer stöd till skolundervisning och forskning.
Andra stater lovade liknande saker.
Men det mest konkreta utslaget av Malmöforumet blev ändå att så många satte press på IT-jättarna – och att Youtube, Facebook, Twitter och Tiktok åtminstone uttalade en vilja att bekämpa judehatet på nätet.